Politiikka
5.10.2020 10:10 ・ Päivitetty: 5.10.2020 10:10
Ohisalo tapasi mediaa – näin hän vastasi kysymyksiin poliisin voimankäytöstä
Poliisi käytti lauantaina kaasusumutinta, kun se pyrki hajottamaan mielenilmauksen Helsingissä Kaisaniemenkadulla.
Mielenosoituksen järjesti ilmastotoimia vaativa Elokapina-liike.
Poliisin voimankäyttökeinoista on noussut iso haloo ja asiaa selvitellään nyt eri instansseissa, muun muassa poliisihallituksessa, oikeusasiamiehellä sekä Helsingin poliisissa, jonka toiminnasta oli kyse.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) piti asiasta tänään tiedotustilaisuuden.
Ohisalo painotti, että keskeistä on se, että kokoontumisoikeus ja mielipiteen ilmaisemisen vapaus kuuluvat oikeusvaltiossa ja demokratiassa perusoikeuksia aivan jokaiselle.
– Siitä lähdetään.
Ohisalo kertoi, että sisäministeriöön on saatu jo lauantaina alustava kuvaus mielenosoitukseen liittyneistä tapahtumista poliisilta.
Poliisihallitus on tällä viikolla saamassa Helsingin poliisilta virallisen selvityksen asiasta.
Asia etenee myös laillisuusvalvojien kautta. Yhtäältä poliisihallitus ja oikeusasiamies pohtivat nyt Helsingin poliisin toimintaa ja lainmukaisuutta.
– Itse en voi ottaa tapahtumien kulkuun ottaa kantaa, kun selvitystä vasta odotetaan, Maria Ohisalo sanoi.
“Usein ne perustelut löytyvät.”
Ohisalo sanoi, että viranomaisluottamusta rakennetaan jokaisessa kohtaamisessa.
– Aivan jokainen kohtaaminen on tärkeä, jotta suomalainen poliisi olisi jatkossakin maailman paras ja luotetuin poliisi sekä suomalainen yhteiskunta olisi maailman turvallisin. Näitä kaikkia haluamme yhdessä rakentaa, Ohisalo sanoi ja viittasi poliisiviranomaisiin.
Lain mukaan poliisin täytyy valita omat toimintatavat niin, että ne edistävät perus- ja ihmisoikeuksia. Voimankäytön perusteiden täytyy Ohisalon mukaan olla selvät. Niitä olisi ministerin mukaan myös hyvä avata julkisuuteen nykyistä enemmän.
– Perustellaan se, miksi on valittu tietyt keinot. Usein ne perustelut löytyvät. Katsotaan nyt, kun selvitys saadaan, miten on tässä tilanteessa ollut ja toimittu. Jos käy ilmi, että olisi syytä vaikkapa ohjeistusta jollain tavalla selventää, sitten se varmasti tehdään. Tässä kohtaa sen sanominen, kun selvitystä vasta odotetaan, on haastavaa. Voimankäytön tietysti tulisi aina olla se viimesijainen keino, jota käytetään. Aina poliisin toiminnassa on selvää, että neuvot, kehotukset ja käskyt edeltävät voimankäyttöä, Ohisalo sanoi.
“Itse en ole laillisuusvalvoja.”
Poliisin voimankäyttöä seurataan Suomessa. Poliisi raportoi jokaisesta tapauksesta Poliisiammattikorkeakoululle.
– Siinä missä selvitykset ovat julkisia, myös varmasti olisi hyvä avata enemmän julkisuuteen voimankäyttökeinojen isoa skaalaa. Itse asiassa tiedetään, että Suomessa poliisi käyttää yleisesti voimankäyttökeinoja vähän verrattuina moniin muihin maihin, Ohisalo vahvisti.
– Myös YK:n ihmisoikeuskomitea ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ovat käyneet läpi poliisin voimankäyttökeinoihin liittyviä tapauksia. Näistä varmasti myös Suomen päässä otetaan oppia.
Ohisalo ei lähtenyt ottamaan kantaa siihen syyllistyikö poliisi lauantaina ylilyöntin.
– Itse en ole laillisuusvalvoja, hän sanoi ja vetosi selvitysten olevan tulossa.
Ohisalon mukaan ministeriö voisi tarvittaessa pohtia voimankäyttöasetuksen muuttamista, jos poliisin toimiin tarvitsisi tehdä joitain muutoksia siinä tapauksessa, mikäli kävisi ilmi, että nyt käytettiiin liikaa voimakeinoja.
Elokapinaan liikkeenä Ohisalo ei ottanut kantaa.
– En ota yksittäisiin liikkeisiin kantaa. Ajattelen, että on tärkeää, että ihmiset ovat aktiivisia yhteiskunnallisten asioiden esiinnostamisessa. Se on yksi tapa kansalaisaktivismille ja -aktiivisuudelle.
“Sen on ehkä tarkoituskin nostaa vaikeita asioita esille.”
Ohisalolta kysyttiin myös muun muassa, voivatko mielenosoittajat oikeusvaltiossa sulkea katuja?
– Heillä on ollut tässä tietynlainen toimintatapa. Joku sanoi, että tietenkään ei aina mielenosoittaminen ole välttämättä helppoa. Sen on ehkä tarkoituskin nostaa vaikeita asioita esille. Tässä nyt sitten poliisi käy läpi omasta näkökulmastaan, että toimittiinko oikein ja mielenosoittajat demokraattisessa yhteiskunnassa saavat osoittaa mieltään.
– Ei se ole minun tehtävä arvioida sitä, millä tavalla tässä yhteiskunnassa saa mieltä osoittaa. Se on oikeusvaltion raamit, jossa kaikki elämme ja mielenosoittaminen on kuitenkin perusoikeus ihmisillä.
Ohisalo tähdensi vielä, että viesti laajalti on se, että Suomessa mielenilmaukset ovat kymmeniä vuosia onnistuneet.
– Aikaisemmin ehkä eri tavoilla poliisi on niihin puuttunut. Nyt täytyy käydä tietysti käydä läpi, oliko tässä jotain poikkeavaa aikaisemmasta ja miksi poliisi on näin toiminut. Selvitys sitten avaa tätä.
Marinin (sd.) hallitus on lisäämässä poliisien määrää. Poliisien määrän lisäys ei saa Ohisalon mukaan pysähtyä jatkossakaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.