Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Olemme huolissamme epätasapainosta vapauksien ja vastuun välillä” – Akavan Erityisaloilta lausunto paikallisesta sopimisesta

iStock

Akavan Erityisalat korostaa, että paikallisen sopimisen laajennus tulee toteuttaa yhdenvertaistamalla aidosti järjestäytyneiden ja järjestäytymättömien yritysten asemaa suhteessa toisiinsa.

Demokraatti

Demokraatti

– Olemme huolissamme epätasapainosta vapauksien ja vastuun välillä, mikäli hallituksen esitys paikallisen sopimisen laajentamisesta toteutuisi, Akavan Erityisalojen edunvalvontajohtaja Helena Lamponen sanoo tiedotteessa.

Akavan Erityisalat on jättänyt lausuntonsa hallituksen paikallisen sopimisen edistämistä koskevasta esitysluonnoksesta. Ammattiliitto huomauttaa, että esityksen mukaan järjestäytymättömille työnantajille ollaan lisäämässä vain oikeuksia ilman työehtosopimusjärjestelmän velvoitteita.

– Esitys heikentää työnantajien kannusteita järjestäytyä työnantajaliittoihin. Tämä lisäisi järjestäytymättömille yrityksille oikeuksia ilman velvoitteita tai valvontaa, kun taas järjestäytyneet työnantajat ovat valvontavelvollisuuden piirissä. Asetelma ei ole reilu, Lamponen sanoo.

– Kun työnantajien kannusteet järjestäytyä heikkenevät, yleissitovien työehtosopimusten merkitys vaarantuu pidemmällä aikajänteellä. Tällöin on iso riski, että järjestäytymättömät työnantajat alkavat polkea heikomman osapuolen eli työntekijöittensä työehtoja. Tämä kaikki on hyvin haitallista vuosikymmenet hyvin toimineelle suomalaisen sopimisen kulttuurillemme.

Akavan Erityisalat yhtyy keskusjärjestö Akavan esityksiin korvaavista vaihtoehdoista edistää paikallista sopimista.

– Kaivaisimme aikanaan jo laajan yksimielisyyden saavuttaneen ns. kiky-kompromissin uudestaan harkintaan. Siinä paikallinen sopiminen laajennettaisiin järjestäytymättömiin yrityksiin samoilla edellytyksillä ja velvollisuuksilla kuin järjestäytyneissä yrityksissä.

Lisää aiheesta

Lamposen mukaan sopimismahdollisuuksia voisi myös kokeilla ensin alle 10 hengen mikroyrityksiin.

– Laajennuksiin mentäisiin, jos kokeilusta saataisiin tutkitusti kaikkien kannalta myönteisiä tuloksia. Akavan Erityisalojen jäsenistöstä suuri osa työskentelee juuri pienissä yrityksissä ja meillä on hyviä kokemuksia pienten yritysten talokohtaisista työehtosopimuksista.

– Kolmanneksi järjestäytymättömien yritysten mahdollisuus erilliseen ns. liitäntäsopimukseen avaisi työehtosopimuksen tarjoamat sopimismahdollisuudet ilman järjestäytymisen pakkoa, Lamponen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE