Ulkomaat

”Olemme hyvin huolestuneita kuulemistamme tiedoista” – Britannian ulkoministeri vaatii Trumpia neuvotteluihin

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana
Donald Trump.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana
Donald Trump.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana
Donald Trump.

Britannia on huolissaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suunnitelmista tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan kaupungin asemasta pitäisi päättää neuvotteluissa.

– Olemme hyvin huolestuneita kuulemistamme tiedoista. Mielestämme Jerusalemin tulisi luonnollisesti kuulua osana Israelin ja palestiinalaisten väliseen neuvoteltuun ratkaisuun, sanoi sotilasliitto Naton kokoukseen Brysseliin saapunut Johnson.

Myös Kiina varoitti Yhdysvaltojen suunnitelmien voivan johtaa Lähi-idän tilanteen kiristymiseen.

– Kaikkien osapuolien tulisi pitää mielessä alueellinen vakaus ja rauha sekä olla varovainen sanoissa ja teoissa. Uusia yhteenottoja alueella tulisi välttää, sanoi ulkoministeriön edustaja Geng Shuang.

Trump aikoo tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi mahdollisesti jo tänään. Trump tekee lisäksi suunnitelman suurlähetystön siirtämiseksi Tel Avivista Jerusalemiin. Lähetystön siirtäminen voi kuitenkin viranomaisten mukaan viedä vuosia.

Viranomaisten mukaan Trump kuitenkin tukee kahden valtion mallia, jos israelilaiset ja palestiinalaiset pääsevät siitä sopuun.

”Ylittää kaikki punaiset linjat”.

Palestiinalaishallinto ja Jordanian kuningashuone kertoivat aiemmin tiedotteessa Trumpin ilmoittaneen puhelimessa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille ja Jordanian kuningas Abdullah II:lle suurlähetystön siirtämisestä.

Abbas vastasi Trumpille puhelimessa sanomalla, että päätös vaarantaisi Lähi-idän rauhanprosessin, turvallisuuden ja vakauden. Kuningas Abdullah varoitti Trumpia tekemästä päätöksiä, jotka estäisivät luomasta palestiinalaisvaltion, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalemissa.

Palestiinalaisjärjestö Hamas sanoo, että Yhdysvallat ylittää ”kaikki punaiset linjat”, jos se siirtää Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemiin. Lähetystön siirto pahentaisi järjestön mukaan Lähi-idän konfliktia vaarallisella tavalla ja antaisi Israelille mahdollisuuden ajaa muslimit ulos Jerusalemista.

Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz kutsuu suunnitelmaa vaaralliseksi ja sanoo, että siirto provosoisi muslimeja.

Useat Euroopan maat, EU, Arabiliitto ja monet arabimaat ovat niin ikään kehottaneet Trumpia hylkäämään suunnitelman.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat