Politiikka
29.10.2020 13:56 ・ Päivitetty: 29.10.2020 14:48
”Olemme tekemässä kaikkemme, ettemme joudu laajoihin sulkutoimiin” – ruokaravintoloihin kevyemmät rajoitukset kuin baareihin
Valtioneuvosto on päättänyt ravintoloiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta marraskuun alusta helmikuun loppuun asti.
Koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa ravintoloissa, joiden pääasiallisena ravitsemistoimintana on tarjota alkoholijuomia, asiakaspaikat rajoitetaan nykyiseen tapaan puoleen normaalista.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että ravintolatyypit jaetaan kahteen ryhmään tartuntariskin perusteella. Ravintolatyypeissä aletaan noudattaa jakoa ruokaravintoloihin ja anniskeluravintoloihin.
– Ruokaravintoloihin tulee kevyempiä rajoituksia kuin esimerkiksi baareihin ja pubeihin tai yökerhoihin.
Nykyiset ravintoloiden ohjeistukseen ja hygieniaan liittyvät vaatimukset sekä yleiset asiakaspaikkojen etäisyysvaatimukset pysyvät ennallaan.
Aiempi tartuntatautilain väliaikainen muutos on voimassa lokakuun loppuun asti eli kuluvan viikon lauantaihin asti.
Kiurun mukaan alueellisia rajoituksia tulee täsmennetysti tilanteen mukaan, ja siksi sääntely on alueellisesti neliportaista. Perustasolla rajoitukset ovat lievimmät, ja ne kiristyvät, jos alue siirtyy kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen.
– Varaudumme nyt jo siihen, ettei alueella ilmaannu ollenkaan koronatartuntoja. Nollamaakunnissa ravitsemusliikkeiden rajoitukset poistuisivat kokonaan, Kiuru totesi.
Sitä ei ole vielä kirjattu uuteen asetukseen.
– Kullakin alueella käytetään vain välttämättömiä rajoituksia. On muistettava, että yksin yhteiskunnan toimin ei onnistuta. Viime kädessä menestyksen avain on jokaisen käyttäytymisessä, Kiuru painotti.
Yksittäinen uusi muutos on se, että aukiolojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien yhteydessä olevia ravintoloita eivätkä ulkomaan liikenteessä olevia lentokoneita ja laivoja.
Pohjanmaalla kaikki ravintolat on suljettava viimeistään iltayhdeltätoista.
Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa alkoholijuomien anniskelu pitää jatkossa lopettaa nykyiseen tapaan viimeistään kello kymmeneltä illalla. Kaikki ravintolat on suljettava Pohjanmaan maakunnassa viimeistään yhdeltätoista illalla.
Muissa edellä mainituissa maakunnissa pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavat ravintolat on suljettava niin ikään kello 23, mutta muut ravintolat vasta kello 24.
Muualla Suomessa anniskelu päättyy nykyiseen tapaan viimeistään puoliltaöin. Pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavien ravintoloiden on Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakuntien ulkopuolella suljettava viimeistään yhdeltä yöllä, mutta muut ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna vuorokauden ympäri.
– Ravintoloiden aukioloaikojen rajoituksia väljennetään muutoinkin asetuksessa siten, että rajoitusten kohteena olevat ravitsemisliikkeet saadaan avata yhden tunnin kiinniolon jälkeen. Jos esimerkiksi ravitsemisliikkeen anniskelu on päättynyt kello 24 ja liike on suljettava kello 01, liikkeen saa asetuksen mukaan avata uudelleen esimerkiksi yökahvilana kello 02, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo.
Ministeri Kiuru totesi, että kulunut vuosi on ollut ravintolatoiminnalle vaikea. Syksyn rajoitukset ovat hänen mukaansa olleet välttämättömiä ja oikea-aikaisia.
– Olemme tekemässä kaikkemme, ettei Suomi joudu leviämisvaiheeseen ja laajoihin sulkutoimiin. Suomen tie on ollut toinen kuin Keski-Euroopassa ja lähi-alueilla. Ihmisten vastuullinen käytös ja oikea-aikaiset toimet ovat vaikuttaneet, että meillä on yksi parhaista tilanteista Euroopasta. Näin pitää jatkua.
Uutista päivitetty klo 16.42.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.