Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Oli siinä jotain tuttua” – Kulmunin ”sipilämäinen” viesti työmarkkinoille herättää kysymyksiä

Lehtikuva / Markku Ulander

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola varoitti tänään työmarkkinakatsauksessaan poliitikkoja sotkeutumasta työmarkkina-asioihin ja jättämään ne järjestöjen huoleksi.

Marja Luumi

Demokraatti

Keskustan puheenjohtaja, tuore valtiovarainministeri Katri Kulmuni lähetti aiemmin tällä viikolla Facebook-kirjoituksessaan terveiset työmarkkinoille:

– Hallitus tekee päätökset kaikissa oloissa. Meillä tulee olla kyky tehdä tarvittaessa vaikeita ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen.

Myöhemmin Ylen A-studiossa hän selvensi, ettei hallitus aio puuttua työmarkkinoiden toimintaan ainakaan samalla tavalla kuin Juha Sipilä (kesk.) teki pääministeriaikanaan pakkolakeineen ja kilpailukykysopimuksineen.

– Oli siinä jotain tuttua, Palola myöntää Demokraatille viitaten Kulmunin sanoihin ”hallitus tekee päätökset kaikissa oloissa”.

Kulmunin ”puuttumisen” halun tasoa hänen on vaikea arvioida, mutta Sipilän kauden päätökset olivat kauaskantoisia.

– Nyt me niitämme sitä satoa, joka silloin kylvettiin.

Palola painotti työmarkkinakatsaukseessaan erityisesti sitä, ettei poliitikkojen olisi syytä puuttua ennen kaikkea työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluihin liittyviin asioihin.

Palola Haataisesta: ”Uskon kokeneen poliitikon kykyihin.”

Työllisyystoimia on valmisteltu kolmikantaisesti työllisyystyöryhmissä, ja Kulmuni totesi Facebookissa, että ”mikäli tuloksia kolmikantaisesti ei synny, tulee päätöksiä syntyä yksin hallituksen voimin”.

– Kyllä minä antaisin järjestöille vielä rauhan tehdä työnsä ja katsottaisiin keväällä, mihin ollaan päästy. Sehän ei ole tavallaan työmarkkina-asioihin sekaantumista, jos hallitus päättää käyttää sille kuuluvaa valtaa, jos järjestöjen välisissä neuvotteluissa ei päästä hallitusta tyydyttäviin ratkaisuihin, Palola arvioi.

Hän toivottaa Sanna Marinin (sd.) hallitukselle menestystä ”tuulisen ja vähän epäselvän tilanteen jälkeen”.

– Toivon, että sille syntyisi nopeasti hyvä ja luottamuksellinen työilmapiiri, jotta se pystyy toteuttamaan mielestäni hyvää ohjelmaansa paremman ja tasa-arvoisemman Suomen saavuttamiseksi.

Työmarkkinajärjestöjenkin kannalta tärkeän työministerin postin otti Tuula Haatainen (sd.), jonka vastuulle tulee myös työllisyystyöryhmien vetäminen.

Palolalla on Haataisesta erittäin suuret odotukset. Hän uskoo kokeneen poliitikon kykyihin.

– Hänellä on ministerikokemusta ja hän on toiminut myös Helsingin kaupungin apulaispormestarina sekä johtajana Kuntaliitossa. Tuula Haatainen on varmasti tottunut viemään läpi isoja hankkeita, Palola arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE