”Olisi ollut valta perua” – Antti Lindtman: Ahkerat julkisen sektorin pienipalkkaiset jäivät yhä hallituksen hampaisiin

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Talous kasvaa, mutta lomarahaleikkaukset pysyvät. Näin tiivistää hallituksen tuoretta budjettiesitystä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Nyt kun Euroopan taloudessa ja Suomen päämarkkina-alueilla puhaltava myötätuuli tarjoaa vähän Suomelle vetoapua, pienituloisten työntekijöiden leikkaukset jatkuvat samalla kun hallitus on jo aiemmin räätälöinyt kaikkein varakkaimmille, muun muassa hyvätuloisille apteekkareille tuhansien eurojen erityisveroalen, hän ihmettelee.

Lindtman olisi toivonut, että hallitus olisi perunut julkisen sektorin lomarahaleikkaukset.

– Pääministeri sanoi infossa että kasvu kuuluu kaikille. Kuitenkin samalla ahkerien julkisen sektorin pienipalkkaisten ja naisvaltaisten alojen työntekijöiden lomarahaleikkaukset jatkuvat. Juna liikkuu, mutta osa jätetään laiturille, Lindtman kritisoi.

Vain pieniä korjauksia aikaisempaan nähden.

Kilpailykykysopimuksesta juontuva kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahojen leikkaus kestää vuoteen 2019 asti.

– Moni opettaja, sairaanhoitaja ja kätilö joutuu kysymään, miksi heiltä, pienipalkkaisilta, arvokasta työtä tekeviltä leikataan ensi vuonna ja vielä seuraavanakin vuonna.

– Hallitus vuosi sitten otti poikkeuksellisesti vallan ajaa lomaetuisuuksien heikennyksiä kohdentaen ne nimenomaan kuntien työntekijöille, keittäjille ja vahtimestareille esimerkiksi. Sillä olisi nyt ollut valta perua päätös ja saada tämä kipupiste pois tulevan työmarkkinakierroksen alta. Näyttää siltä, että riippumatta siitä, miten taloudessa menee, ahkerat pienipalkkaiset työntekijät ovat koko tämän hallituskauden erityisleikkausten kohteena hallituksen hampaissa.

Ylipäänsä Lindtman muistuttaa, että hallituskauden aikana hallitus on tehnyt valtavia leikkauksia. Ensi vuoden budjettiehdotus lähinnä vain laastaroi näitä.

– Sosiaaliturvaan, eläkeekkensaajiin, koulutukseen ja valtionosuuksiin kohdistetut leikkaukset jatkuvat ensikin vuonna. Nyt on tehty vain pieniä korjauksia aikaisempiin leikkauksiin, Lindtman painottaa.

”Vihdoin ja viimein edes liikkeelle”.

Sitä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pitää hyvänä, että työn verotuksen kiristyminen estyy likimain kokonaan.

– Se on ihan järkevä linjaus. Kaikille muille työntekijöille budjetin vaikutus näyttäisi olevan plus-miinus-nolla paitsi näille julkisen sektorin usein naisvaltaisten alojen työntekijöille, hän kuitenkin murehtii.

Hallitus päätti käynnistää myös perhevapaauudistuksen. Tästä Lindtman antaa ruusun.

– Vihdoin ja viimein se lähtee edes jossain määrin liikkeellle.

Turvallisuuteen kohdistuvat lisäsatsaukset Lindtman näkee myös päällisin puolin tärkeiksi. Monia niistä SDP on viime syksynä ja keväänä ollut vaatimassa.

– Tavoite, että nyt käydään kaikki prosessit läpi ja tehdään, mitä turvallisuuden eteen voidaan, on oikea.

Papit vankilaan? – ”Tätä eivät voi sosialidemokraatit tukea”.

Lindtmanin mukaan turvallisuutta koskevia päätöksiä valmisteltaessa on jätettävä turhanpäiväinen puoluepolitikointi pois.

– Tässä pitäisi puolueilla olla malttia ja viisautta istua rauhassa yhteiseen pöytään ja kiihkottamoasti ja asiallisesti arvioida, mitä kaikkea on syytä tehdä. Tälläkin tavalla olisi tärkeä päättäjien osoittaa, että turvallisuus on kansakunnan yhteinen asia.

Hallitus esittää, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille tehdään uhka-arvio. Lindtman kuitenkin muistuttaa, että tämä edellyttää lisäresursseja. Samoin poliisin ja hallinto-oikeuksien resurssien vahvistaminen saa Lindtmanin tuen.

Hallitus aikoo myhös kriminalisoida aiempaa täsmällisemmin laittoman maassaoleskelun edistämisen, eli siis esimerkiksi laittoman maahanmuuttajan piilottelun.

Muun muassa kirkot ovat tarjonneet suojaa turvapaikanhakijoille.

– Jos seurakunta tai kirkko tarjoaa hätämajoitusta ja hallitus aikoo sen vuoksi ryhtyä laittamaan pappeja vankilaan, tätä sosialidemokraatit eivät voi tukea, Lindtman sanoo tiukasti.

”Pienimpien työeläkkeiden saajat jäivät nuolemaan näppejään.”

Hallitus nostaa takuueläkettä 15 eurolla. Lindtmanin mukaan korotus on liian pieni mutta on hyvä, että tässä suhteessa linja edes kääntyi.

– Keväällä eduskunnassa ehdotettiin, että pitäisi tehdä konkreettinen vaikuttava toimenpideohjelma pienituloisten eläkkeensaajien aseman parantamiseksi. Hallitus äänesti tätä vastaan, hän muistuttaa.

SDP:lle hallituksen toimet eläkeläisten eteen eivät riitä.

– Kaikkein pienimpien työeläkkeiden saajat jäivät nuolemaan näppejään.

– Täytyy nyt myös katsoa, riittääkö tämäkään takuueläkkeen korotus edes peittämään aiemmat leikkaukset. Indeksileikkauksilla sitäkin on kuitenkin kokoin hallituskauden ajan nakerrettu.

”Tölkkiä potkitaan seuraavalle hallitukselle.”

Yritystukiin Sipilän hallitus ei odotuksista huolimatta taaskaan kajonnut. Se asettaa parlamentaarisen työryhmän laatimaan pitkän aikavälin suunnitelmaa yritystukien uudistamiseksi.

– Sipilän sanoin, siinä taisi nyt kintaat tipahtaa. Hallitus viime kehysriihessä perusteli, että koska yritystuissa on niin iso osa verotukia, ne täytyy käydä budjettiriihessä läpi. Näyttää kuitenkin siltä, että ne jäävät seuraavalle hallitukselle.

Parlamentaariseen työryhmään SDP on Lindtmanin mukaan omine esityksineen valmis.

– Esimerkiksi veropuolella pitää tarkastella listaamaattomien yritysten osinkoverohuojennusta, perintöveron huojennuksia, metsälahjavähennyksiä puhumattakaan apteekkariväehnnyksestä. Olemme tarjonneet esityksiä koko ajan. Kyse on vain siitä, onko hallituksella halua tarttua näihin.

Lindtman kysyykin nyt hallitukselta, onko sillä edes aitoa halua puuttua yritystukiin.

– Nyt on kaksi yritystä ollut ja molemmista on jäänyt luu käteen. Nyt tarvittaisiin kipeästi innovaatiotoimintaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen uusia panostuksia.

– Jää mielikuva, että tölkkiä potkitaan seuraavalle hallitukselle.

”Politiikan Camel-boots-mies” riemastui hallituksen merkkipaalusta – ”Tämä mies on totta”

Kuva: Lehtikuva-AFP

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) riemuitsee blogissaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen 1000-päivää kestäneestä taipaleesta. Soini pitää tuhannen päivän rajaa yhden sortin merkkipaaluna pitkällä poliitikon urallaan.

– Minulle tulee tuhat päivää täyteen ministerinä. Tänään Tokiossa. Työn merkeissä, hän kirjoittaa.

Soini kiittää kotipaikkansa Espoon Iivisniemen äänestäjiä, jotka auttoivat häntä ponnistamaan ensin kaupunginvaltuustoon, sitten eduskuntaan. Hän vakuuttaa puhtaan omatunnon olevan paras päänalunen.

”Kun työt on tehty ja nähty Tokio, niin Timo tulee kotio.”

– Kokemus auttaa kaikessa. Se ei vapauta kaikesta. Olen politiikan Camelboots- mies. Omat polut, omat lelut. Toiset tykkää, toiset ei. Hätkähdyttävä hetki on katsoa peiliin ja havaita, että tämä mies on totta.

– Tämänpuoleinen gospel on rajallista. Tämä on hyvä päivä olla hengissä. Vaikka sitten ministerinä Juha Sipilän hallituksessa. Kun työt on tehty ja nähty Tokio, niin Timo tulee kotio. Iivisniemeen, Soini päättää.

Keskustelua aiheesta

”Täytyy perehtyä materiaaliin” – Ugandan tapahtumat eivät murentaneet ministerin luottamusta Patrian johtoon

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Mika Lintilä (kesk.).

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) ei katso, että Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalon luottamus olisi Uganda-jupakan seurauksena heikentynyt. Lintilä totesi, ettei ole vielä ehtinyt yksityiskohtaisesti perehtyä Patrian julkistamiin selvityksiin asiasta. Hän oletti, että aineisto on pitkälti sama kuin se, jonka hän kävi läpi Isotalon kanssa.

Tähän mennessä asiassa ei Lintilän mukaan ole tullut julki mitään sellaista, joka olisi muuttanut Isotalon asemaa.

– Täytyy nyt analysoida ja perehtyä materiaaliin, Lintilä sanoi STT:lle.

Lintilän mukaan henkilöstöratkaisut eivät ole nyt tärkein asia, vaan olennaista on saada yhtiön asiat kuntoon. Jatkossa pitää pystyä estämään vastaavat tilanteet.

– Olen ilmoittanut ihan alussa toimitusjohtajalle ja hallitukseen puheenjohtajalle, että toimivan johdon tehtävä on palauttaa Patrian luottamus ja uskottavuus. He valitsevat keinot. Minä arvioin myöhemmin, ovatko ne olleet riittäviä.

Lintilän mukaan nyt vaaditaan koulutusta, ennakointia, mutta myös parempaa valvontaa yhtiön sisällä. Jokaisen patrialaisen pitää mieltää missä rajat kulkevat, varsinkin myyntipuolella.

– Tällaisia ei vain saa tulla, Lintilä painotti.

Ex-ministereiltä edellytetään arvostelukykyä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) peräsi eilen hallitukseen pelisääntökeskustelua siitä, miten entiset ministerit voivat toimia maailmalla ja hyödyntää asemaansa. Lintilä ei suuresti lämmennyt ajatukselle.

Pelisääntökeskustelu voidaan toki käydä, mutta se ei ratkaise asiaa, hän arveli.

– Jokaisella pitää olla henkilökohtainen arvostelukyky sillä tavalla, että pystyy vastuullisesti ja kunniallisesti sitä nimikettä myös käyttämään, Lintilä sanoi.

Lintilä huomautti, että entisiä ministereitä alkaa olla jo suuri joukko. Kaikkiaan ministereitä on ollut jo liki 600, hän totesi.

Ministeri toivoi, että koko Uganda-jupakka alkaisi jo vähitellen laantua.

– Minua harmittaa, että tässä myllytyksessä unohtuu se, että on menehtynyt yksityishenkilö, jolta on jäänyt omaisia. Onhan tämä hirvittävä tragedia. Tämä meinaa monilta unohtua.

Jäämurtajien työkiistan sovittelu alkaa

Kuva: Lehtikuva

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut jäänmurtajien ja monitoimimurtajien työkiistan osapuolet sovitteluun huomenna iltapäivällä. Työntekijäpuolta edustava Suomen Laivanpäällystöliitto ilmoitti eilen työnseisauksesta, joka alkaa 7. maaliskuuta, ellei sopuun päästä sitä ennen.

Murtajia operoiva Arctia on työntekijäpuolen mukaan esittänyt laajoja heikennyksiä alusten kansipäällystön työehtoihin. Heikennysten kokonaisvaikutus olisi liiton mukaan kymmeniä prosentteja.

– Liitto ei hyväksy työehtojen kokonaisvaltaista heikennystä ja tämän johdosta ilmoitus työnseisauksesta on annettu Arctia Oy:n konventionaalisille jäänmurtajille ja monitoimimurtajille, ilmoittaa Laivanpäällystöliitto tiedotteessaan.

Arctia kummasteli lakkovaroitusta, joka sen mukaan annettiin ennen kuin sopimusneuvottelut olivat päässeet kunnolla alkamaan. Yhtiön mukaan murtajien kansipäällystön palkat ja työehdot ovat huomattavasti paremmat kuin muualla suomalaisella merenkulkualalla.

Kansipäällystön keskimääräinen palkkataso on Arctian mukaan jopa puolitoistakertainen merenkulkualan yleiseen tasoon verrattuna.

Arctia muistuttaa, että jääolosuhteet Suomen merialueilla ovat nyt haastavimmillaan. Yhtiön jäänmurtajat avustavat parhaillaan meriliikennettä Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Supo kuumentaa eduskunnassa – jääkö osa valvonnan ulkopuolelle?

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suojelupoliisi muuttuu tulevaisuudessa poliisista tiedusteluviranomaiseksi, mutta muutoksesta ei ole tulossa aivan yksinkertainen päiväkävely. Skismaa aiheuttaa muun muassa kysymys siitä, kuka uutta supoa valvoo ja onko sen koko toiminta tulossa parlamentaarisesti valvottavaksi.

Supon tuleva rooli ei liity vain lakeihin kirjattaviin entistä laajempiin toimivaltuuksiin tai siihen, että se luopuu poliisin tehtävistä. Myös eduskunnan omaa toimintaa säätelevällä laintasoisella työjärjestyksellä on asiasta sanansa sanottavana. Keskiviikkona työjärjestys jäi juuri supoa koskevien erimielisyyksien vuoksi puhemiesneuvoston pöydälle.

Työjärjestyksessä käsitellään muun muassa uutta supoa varten luotavaa parlamentaarista elintä, tiedusteluvalvontavaliokuntaa, jonka perustamisesta ollaan laajasti yksimielisiä. Jo nimestä voi päätellä, että valiokunnan päätehtävä on supon valvonta yhdessä laillisuusvalvonnasta vastaavan tiedusteluvaltuutetun kanssa.

Puhemiesneuvoston näkemykset eroavat, kun aiheeksi otetaan valiokunnan tehtävän määrittely.

Ehdotetun määritelmän mukaan, valiokunta valvoisi supon tiedustelutoimintaa. Valvottavan tiedustelutoiminnan sisältöä ei Demokraatin tietojen mukaan ehdotetussa työjärjestyksen muotoilussa kuitenkaan tarkemmin avata.

SDP:lle muotoilu ei kelpaa, koska puolue ilmoitti jo tiedustelulakien tiistain lähetekeskustelussa haluavansa koko supon parlamentaarisen valvonnan piiriin.

”Osa supon toiminnasta on tulkittavissa sellaiseksi, ettei se ole kenenkään ulkopuolisen valvonnassa.”

Tiedusteluorganisaatioksi muuttuva supo ei jatkossakaan tekisi pelkkää perinteistä tiedustelutoimintaa. Tehtävälistalla ovat muun muassa laajat henkilöiden turvallisuuskartoitukset, joita supo tekisi esimerkiksi perusteilla olevan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenille.

Supo siis tarkistaisi jatkossakin ihmisten taustoja, mutta ei olisi sen osalta yksiselitteisesti parlamentaarisen valvonnan piirissä. Puhemiesneuvostossa eripuraa aiheuttavaa työjärjestyksen kirjausta voi aivan hyvin tulkita niin, ettei taustojen tarkistamisen kaltainen toiminta kuulu uudelle valiokunnalle, vaikka sitäkin olisi jonkun hyvä valvoa muun muassa puoluepoliittisista syistä.

Julkisuudessa (mm. Ilta-Sanomat) on kerrottu, että uuden supon johtoon nousisi todennäköisimmin supon nykyinen johtaja, puoluetaustaltaan kokoomuslainen Antti Pelttari. Sisäministeriön kansliapäälliköksi on puolestaan tulossa entinen supon pomo, kokoomuslainen Ilkka Salmi, jonka esimiehenä on tällä haavaa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Koko uusi tiedusteluorganisaatio olisi siis tiedustelua valvovaa parlamentaarista erityisvaliokuntaa lukuunottamatta kokoomuslaisten käsissä samalla, kun osa supon toiminnasta on tulkittavissa ehdotetun työjärjestyksen perusteella sellaiseksi, ettei se ole kenenkään ulkopuolisen valvonnassa.

Myös supon tiedustelutoiminnan ulkopuolelle jääviä tehtäviä kuten ihmisistä tehtäviä turvallisuusselvityksiä olisi syytä valvoa. Paljonko selvityksiä tehdään, mitä kerätylle tiedolle tapahtuu ja ketkä siihen pääsevät käsiksi? Vai käykö niin, että osa tiedoista vuotaa ajansaatossa sellaisiin käsiin missä esimerkiksi yksityiselämää koskevista tiedoista tulee hyödyllistä polttoainetta politiikan tekemiseen?

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee työjärjestystä seuraavan kerran torstaina.

Kansalaisaloite sai kd-Laukkasen yrittämään viimeistä temppua: ei onnistunut

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Äitiyslakia koskevan kansalaisaloitteen käsittelyyn eduskunnassa syntyi pientä draamaa alkumetreillä, kun kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) (kuvassa) esitti kansalaisaloitteen lähettämistä perustuslakivaliokuntaan.

Ehdotusta kannatti keskustan Markus Lohi, joten asiasta äänestettiin. Eduskunta kuitenkin päätti äänin 86–29 jatkaa kansalaisaloitetta koskevan mietinnön käsittelyä tänään, eikä lähetä sitä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Äänestyksestä oli poissa 84 kansanedustajaa.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että naisparin lapsen tunnustaminen tapahtuisi isyyden tunnustamista vastaavalla tavalla ennen lapsen syntymää. Tavoitteena on turvata naisparien lasten oikeudet siten, että parin ei tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsen vanhempi.

Eduskunnan lakivaliokunta puoltaa kansalaisaloitteen hyväksymistä. Valiokunta ei kuitenkaan ollut yksimielinen, aloitteen hylkäämistä ehdottaa mietinnössä Laukkanen.

Mietinnön eduskunnalle esitellyt lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) sanoi valiokunnan käsitelleen aloitetta huolella. Se on kuullut kymmeniä asiantuntijoita ja muun muassa lapsivaikutukset on arvioitu laajasti.

Tolvasen mukaan kansalaisaloite on poikkeuksellinen, sillä se pohjautuu sanasta sanaan oikeusministeriön lakiluonnokseen vuodelta 2015.