Kolumnit

”Olkaa ylpeitä harmaudesta ja korostakaa sitä” – Demaripäättäjä jätti ”testamenttinsa”

SDP:llä on kaikki syyt ottaa rohkean rakentavan uudistajan rooli koko Suomessa niin suhteessa vihreisiin, keskustaan kuin perussuomalaisiin.

Sosialidemokraattinen liike ei ole ääripäiden liike vaan siltojen rakentaja ajassa, joka on kaikkialla todella repivä. Älkää välittäkö siitä, jos meitä syytetään harmaiksi. Vaan olkaa siitä ylpeitä ja korostakaa sitä:

Harmaan sävyt maailmalla, Suomessa ja Helsingissä ovat rakentaneet paljon enemmän kuin musta ja valkoinen koskaan! Olkoon SDP ja Helsingin sd-piiri harmaansävyinen rohkea uudistaja.

Juuri nyt Helsingin kaltaiset kaupungit ovat paljon vartijoina. Me voimme näyttää suuntaa, luoda toivoa. SDP:n Helsingin piiri on pyrkinyt olemaan etulinjassa tässä työssä.

Piirin puheenjohtajalla on kaksi tehtävää: Helsingin sd-työn johtaminen ja vaikuttaminen puolueeseen valtakunnallisesti.

Jos nyt arvioin näiden toteutumista niin sanoisin, että tuo valtakunnallinen ulottuvuus ja vaikuttaminen puolueeseen on jäänyt suhteellisen kaukaiseksi. Sanon tämän sekä piirin puheenjohtajana että valtuustoryhmän ja kaupunginhallitusryhmän jäsenenä.

Ensi vuosi on meille valtavan tärkeä vuosi. Asetelma vaalikevääseen on kinkkinen. Helsingissä on paljon solidaarisuutta, kansainvälisyyttä ja yhteisvastuuta painottavia liikkuvia äänestäjiä, jotka valitsevat meidän, vihreiden ja joskus jopa kokoomuksen väliltä.

Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto näyttävät monissa kysymyksissä liikkuneen Helsingissä kohti populistisia marginaaleja.

Mikä tekee tilanteen kinkkiseksi SDP:lle Helsingissä? Tiedämme, että menestykselle Helsingissä SDP:n valtakunnan kannatus ja profiili on ratkaiseva.

SDP:n menestys Helsingissä näyttää suuntaa koko puolueelle.

Kesästä asti on ollut selvää, että vihreät on valtakunnan puolueen tasolla asettanut vaalien ykköstavoitteeksi menestyksen Helsingissä. Sitä toistetaan mediassa ja valitut valtakunnan kärjet sovitetaan Helsingin vihreiden tavoitteisiin. Samaan aikaan valtakunnallisen SDP:n painotukset ovat olleet sellaisia, että syntyvän imagon perusteella mennään mieluummin kauemmas kaupunkien ja Helsingin teemoista ja suunnataan kärkeä toisaalle kuin haetaan johtavaa asemaa täällä.

Politiikka on myös miltä näyttää ja vihreät nimenomaan näyttävät imagollisesti tulevaisuuspuolueelta. SDP näyttäytyy enemmän vanhan säilyttäjältä kuin rohkealta edistysliikkeeltä – viimeisenä esimerkkinä Demarinuorten vahva perhepoliittinen avaus, johon puoluejohto olisi voinut tarttua rohkeasti ja kunnolla.

Mutta aikaa muuttaa ja kirkastaa painotuksia on. Viestini puolueelle SDP:n Helsingin piirin puheenjohtajana onkin: jos SDP aikoo menestyä 2017 suurissa kaupungeissa ja Helsingissä, on se oltava yksi keskeinen tavoite koko puolueen kampanjakärkiä ja tavoitteita rakennettaessa.

Tässä on myös hyvä muistaa: SDP tulee pitkällä tähtäimellä olemaan johtava suunnannäyttäjäpuolue vain, jos se pystyy olemaan suurpuolue kasvavissa kaupungeissa. SDP:n menestys Helsingissä näyttää suuntaa koko puolueelle. Meidän on oltava edelläkävijöitä, meidän on menestyttävä Helsingissä.

Toivon, että puolue valtakunnan tasolla ymmärtää sen.

Miksi en itse pyri jatkamaan työtä Helsingin piirin johdossa? Moni vastauksen tietääkin. Viimeisen vuoden aikana olen aloittanut kahdessa kansainvälisessä tehtävässä politiikan ulkopuolella, toinen on työ ja toinen luottamustehtävä. Tulevana vuonna on edessä kolme jaksoa, jolloin puheenjohtajan panos on todella merkittävä ja edellyttää läsnäoloa.

Meillä on puoluekokous, meillä on kuntavaalit ja – ehkä kaikkien tärkeimpänä – meillä on kuntavaalien jälkeinen neuvotteluprosessi luottamustehtävistä Helsingissä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat