Politiikka

Olkiluodon työmaalla täysi sota päällä: ”Jos ydinvoimalaa rakennetaan tällä asenteella, pitää huolestua”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Olkiluoto 3 -reaktoria rakennetaan Eurajoelle.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Olkiluoto 3 -reaktoria rakennetaan Eurajoelle.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Olkiluoto 3 -reaktoria rakennetaan Eurajoelle.

Sähköliitto on ajanut kanteella palkkasaatavia puolalaisille sähköasentajille, jotka ovat työskennelleet Olkiluoto 3 -ydinvoimalatyömaalla. Palkkariidan viimeisimpänä käänteenä työtuomioistuin otti kantaa työssä noudatettavaan työehtosopimukseen. Se totesi lausunnossaan, että työt kuuluvat sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen piiriin.

Sähköliiton neuvottelupäällikkö Jari Ollila ihmettelee työnantajien asennoitumista.

– Työnantajien lausunnossa on merkittävää ja tyrmistyttävää vähättelevät ja suorastaan virheelliset näkemykset siitä, mikä on sähkötyötä. Olkiluotoon rakennetaan ydinvoimalaitosta, jonka sähkö- ja automaatiojärjestelmien tulisi olla huippuluokkaa. Myös sähkötyötä tekevien ammattitaitovaatimusten tulisi olla tavanomaista korkeammat, Ollila muistuttaa.

Hän korostaa, että sähköasennusten tekeminen Suomessa vaatii ammattipätevyyden.

– Vain hyvin yksinkertaisia töitä on jätetty maallikon, eli ammattipätevyyttä vailla olevan tehtäväksi. Sähköasennusten itsenäinen tekeminen edellyttää jokaiselta asentajalta kauppa– ja teollisuusministeriön päätöksen mukaista pätevyyttä.

Harvoin on tullut vastaan näin pöyristyttäviä väitteitä ja vihreellisiä käsityksiä.

Sähköliiton puheenjohtaja, varatuomari Tero Heiniluoma kummeksuu myös yritysten ja työnantajaliiton ”karkeasti virheellisiä, jopa lainvastaisia väitteitä siitä, kuka voi tehdä sähkötyötä”.

– Jos ydinvoimalaa Suomessa rakennetaan tällä asenteella, meidän pitää huolestua.

Hän korostaa, että sähköasennukset kaapelinvedosta alkaen ovat luvanvaraista ja ammattipätevyyttä vaativaa työtä. Tällaisten väitteiden esittäminen herättää väistämättä vakavia kysymyksiä.

– Olen todella huolestunut, jos näin korkealla tasolla esitetään oikeudenkäynnissä lainvastaisia väitteitä sähköalan töistä.

Sähköliitto vaatii sähkötöitä valvovia viranomaisia pikaisesti selvittämään, onko ydinvoimalatyömaalla noudatettu sähköalan töitä koskevia vaatimuksia.

– Meille on harvoin tullut vastaan näin pöyristyttäviä väitteitä ja virheellisiä käsityksiä, kuka sähkötöitä saa tehdä. Kyllä nämä perusasiat tunnetaan alan yrityksissä. On järkyttävää, että Suomen suurimman ydinvoimalaitoksen rakentamisen yhteydessä joutuu kuulemaan tällaista. Eikö kaapelien vetäminen ja kytkeminen ole muka sähkötyötä, neuvottelupäällikkö Ollila kysyy.

Heiniluoma on huolestunut myös siitä, että valmisteilla olevan sähköturvallisuuslain valmisteluissa hissitöissä ammattipätevyysvaatimuksista ollaan luopumassa.

– Myös hissien rakentaminen edellyttää sähköalan ammattitaitoa. Ammattitaito takaa kuluttajille ja teollisuudelle sen, että sähkön käyttö on turvallista ja tuotanto toimii moitteettomasti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat