Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Onko eduskunnassa ollut paritusta harrastanut kansanedustaja? “Kuulostaa hurjalta”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) kertoo uutuuskirjassa tapauksesta, jossa kansanedustaja yritti välittää naisseuraa kollegalleen. Eduskunnan virkamiehille väite oli yllätys.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio pitää RKP:n puheenjohtajan, opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin elämäkerrassa kerrottua tapausta hämmentävänä.

Kirjan mukaan eräällä kansanedustajalla oli tarjolla kollegoille lukuisia ehdokkaita naisseuralaisiksi, lähes parittamista muistuttavalla tyylillä.

Rauhio luottaa kirjassa kerrotun tarinan todenmukaisuuteen.

– Kun ministeri Henriksson on niin sanonut, että näin se sitten on niin kuin hän sanoo, Rauhio arvioi STT:lle.

-  Se kuulostaa hurjalta. Enpä ole moista kuullut.

Rauhio ei saamiensa tietojen perusteella usko, että eduskunnassa ryhdytään tapauksen takia toimiin. Asiaa voitaisiin harkita, jos ministeri Henriksson esittäisi toimenpiteitä, mutta silloinkin siihen liittyisi ongelmia. Tapahtuneesta kun on aikaa jo toistakymmentä vuotta.

Lisää aiheesta

Lisäksi Henriksson ei kirjassa kerro, kenestä nyt jo entisestä kansanedustajasta oli kyse.

-  Yli kymmenen vuotta sitten tapahtuneesta asiasta ihan sen voi sanoa, että kukaan ei tällaisesta voisi tehdä sellaista rikosilmoitusta, jolla olisi mitään menestymisen mahdollisuutta, Rauhio perustelee.

EDUSKUNNAN hallintojohtajana vuodesta 2010 alkaen toiminut Rauhio ei muista uraltaan vastaavan kaltaisia tapauksia. Hän ei ole edes kuullut muilta virkamiehiltä tällaisista.

Jos vastaavaa sattuisi nyt, asiaan suhtauduttaisiin vakavasti.

Eduskunnan puhemies voisi puhuttaa epäasiallisesti käyttäytynyttä kansanedustajaa, ja tälle voisi tulla myös poliittisia seurauksia esimerkiksi omalta eduskuntakuntaryhmältä. Jos toiminta täyttäisi rikoksen tunnusmerkit, siirtyisi asia normaaliin tapaan poliisille.

-  En usko, että nykyään helposti tällaista kukaan hyväksyisi.

KÄYTÖSKOHUJA on eduskunnassa toisinaan ollut.

Henrikssonin elämäkerrassa viitataan esimerkiksi Helsingin Sanomien vuonna 2008 julkaisemaan artikkeliin, jossa kerrottiin useamman kansanedustajan häiritsevästä käytöksestä. Lehti oli juttua varten tehnyt laajan soittokierroksen eduskunnassa työskenteleville naisille.

-  Vanhempia ‘maakunnan’ kansanedustajia syytettiin asiattomista vihjailuista, epämiellyttävistä kommenteista ja naisten rintojen intensiivisestä tuijottamisesta. Naiset kuvailivat heitä ’tissipervoiksi’, ‘seksistisiksi wannabealfauroksiksi’ ja ‘kalapuikkoviiksiksi’, kirjassa siteerataan lehtijuttua.

2000-luvun alussa häirintäepäilyjä saattoi Rauhion mukaan olla vuosittain useita ja ne saattoivat koskea monia kansanedustajia.

KEHITYS on Rauhion mukaan mennyt häirintäasioissa parempaan suuntaan 2010-luvulta alkaen.

Kokemuksia selvitetään joka toinen vuosi henkilöstölle tehtävällä kyselyllä, mutta myös jatkuvalla seurannalla työyksikkökohtaisesti.

Nykyisin epäilyjä on ollut noin kahdesta neljään vuodessa ja joinain vuosina nolla.

-  Trendi on, että näitä tapahtumia on harvakseltaan.

Sen lisäksi, että ilmi tulleiden tapahtumien määrä on vähentynyt, Rauhio uskoo, että myös näistä ilmoittamisen kynnys on madaltunut.

Tosin häirintäkokemuskyselyyn vastataan nimettömästi, minkä vuoksi kaikkiin tapauksiin ei välttämättä pystytä puuttumaan.

Teksti: Liisa Kujala, STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE