Politiikka

Onko kiky-sopimus suuri sumutus? – ”Vie euroja kotimaisesta kulutuksesta jo nyt”

Maria Tolppanen.
Maria Tolppanen.
Maria Tolppanen.

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) kuvaa tiedotteessaan kilpailukykysopimusta suureksi sumutukseksi.

– Kiky on parantanut kilpailukykyämme, hehkuttaa pääministeri Sipilä. Kilpailukyky on toki parantunut, mutta se ei ole kikyn ansiota. Julkisen sektorin lomaleikkaukset ja työajan 6 minuutin pidennykset eivät juurikaan auta yksityisen alan vientiä. Mutta kiky vie euroja kotimaisesta kulutuksesta jo nyt. Esimerkiksi ostamaton lapsen huvipuistolippu vähentää huvipuiston kannattavuutta ja sitä kautta työllisyyttä.

– Kikyä on kehuttu maailmalla, eikä suotta. Suomen hallitus onkin keksinyt keinon, millä työntekijät saadaan luovuttamaan vapaaehtoisesti osa palkastaan takaisin työnantajalle. Kun tämä saadaan toimimaan vielä yksityisellä sektorilla, on viisasten kivi valmis, Tolppanen tylyttää.

Todellisuudessa kiky ei ole Tolppasen mukaan parantanut kilpailukykyä, vaan sen ovat tehneet suhdanteet ja maailmanmarkkinoiden parantuminen.

– Maailman markkinat alkoivat elpyä jo 2015, eli ennen kikyä. On älytöntä väittää, että tämän kesän lomaleikkaukset näkyisivät vielä viennin elpymisessä. Jos lomarahoja ei ole maksettu elokuussa, eivät sen vaikutukset näy kilpailukyvyssä syyskuussa. 

– Kansainvälistä kiitosta kikystä lisää kuitenkin se, että työttömien työnhakijoiden väheneminen ja työpaikkojen lisääntyminen sidotaan silkkinauhalla yhteen. Mutta työttömien työnhakijoiden määrän vähentyminen ei ole vain uusien työpaikkojen ansiota. Työttömien määrä on vähentynyt koska Lex-Lindström siirsi eläkkeelle 5 000-6 000 työtöntä, työttömien haastattelujen seurauksena perusturvalle on siivottu 2 000 työtöntä, 2 000 työttömyyskorvausta saanutta omaishoitajaa on siirretty omaishoitajayrittäjiksi.

Tolppanen jatkaa luetteleoa:

– 6 000 sivutoimista yrittäjää on siirretty vakuutussäädösten perusteella yrittäjiksi ja hekin putosivat pois työttömyysturvan piiristä ja tilastoista. Työttömyysturvan leikkausten ja kiristysten takia karenssit ovat lisääntyneet. Karenssin saa, jos ei löydä työtä tai pääse työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, vaikka haluaisi. Karenssilla olevat eivät näy tilastoissa. TEM:n tilastojen mukaan heitä on tuhansia joka kuukausi. Karenssi voi kestää jopa kolme kuukautta.

Olen pahoillani, olen vihainen.

Tolppasen mukaan hallitus pyrkii kikyssä opposition selän taakse, silloin kun kikyä arvostellaan.

– Ministeri Orpo sanoo, että oppositio ja ay-liike olivat hyväksymässä sopimusta. Totta toinen puoli. Mutta perusteet olivat ne, että vaakakupin toisella puolella oli vielä suuremmat leikkaukset. Yksi pahimmista oli 24 tunnin vuotuinen työajan pidennys kaikille. Tämä olisi lisännyt työttömyyttä. Lisäksi oli kesälomien leikkauksia, sosiaaliturvan leikkauksia jne.

– On hyvä muistaa, että jos yksi tekee ilmaista työtä 24 tuntia, on toinen työttömänä yhden kokonaisen työpäivän. Suomessa on 2,5 miljoonaa palkansaajaa. Se tietää 60 miljoonaa ilmaista työtuntia.

Tolppasen kysyy myös, että haluamme uskoa sen, että sairaanhoitajat, lastentarhanopettajat, opettajat, virkamiehet ja muut kikyyn nyt kuuluneet nostivat yhdessä kesässä Suomen suosta, eikö olisi oikeus ja kohtuus antaa heille palkkio – tai edes vapauttaa lomarahojen leikkauksista ensi ja seuraavana kesänä.

– Tätä hallitus ei ole valmis tekemään.

– Hallituksen mukaan ohjelmassa pysytään. Olen pahoillani, olen vihainen, Tolppanen päättää tiedotteensa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat