Politiikka

Onko tämä totuus Helsingin köyhien koulujen tukemisesta? Kansanedustaja: ”Kaivoin luvut ja tein vertailun. Hämmentävä tulos”

Ella Kaverma
Kansanedustaja Pilvi Torsti.
Ella Kaverma
Kansanedustaja Pilvi Torsti.
Ella Kaverma
Kansanedustaja Pilvi Torsti.

SDP:n kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Pilvi Torsti on selvittänyt, että Helsingin pd eli myönteisen erityiskohtelun rahoitus kouluille on laskenut 33 prosenttia vuosina 2014–2017.

– Tämä selvisi, kun pyytelin kaikenlaisia lukuja virastosta ja ynnäilin yhteen, Torsti päivittää Twitterissä ja Facebookissa.

Helsingissä köyhien alueiden kouluille erilaista eriarvoistumista ehkäisemäänn annettavaa tukea on aiemmin kutsuttu positiivisen diskriminaation määrärahaksi. Nyt sitä kutsutaan myönteiseksi erityiskohteluksi. Koulu kaupungilta saama rahamäärä kasvaa, jos esimerkiksi alueen aikuisten tulotaso on niukka ja koulussa on runsaasti vieraskielisiä oppilaita.

Hän on kirjoittanut asiasta myös blogiinsa.

– Niin kutsuttu pd-raha eli erityisrahoitus kouluille, joissa on perusteltuja erityistarpeita on määrältään vaatimatonta … Pd-rahan avulla palkataan lisää aikuisia ja pienennetään ryhmiä, hän kertoo.

– Suomen peruskoulujen rahoitustaso häviää muille Pohjoismaille 15–20 prosenttia, Torsti päivittää.

– Kun Helsingissä näinä päivinä neuvotellaan ja päätetään koulujen ensi vuoden rahasta, olen tuskaisen tietoinen siitä, miten monen vuoden säästöohjelmat ovat kurittaneet koulujamme. Samalla koulujen arki on entisestään eriytynyt. Joissain kouluissa yhtä luokkaa rikastuttaa kymmenen eri äidinkieltä, kun toisaalla kansainvälisyyttä opiskellaan internetistä. Siksi koulujen tarpeetkin ovat erilaisia.

Torsti kertoo Sdp Helsingin tavoittelevan Helsinkiin budjettia, jossa teemoina korostuu nuorten syrjäytymisen ja alueiden kielteisen eriytymisen ehkäisy, jonottomat terveyskeskukset, ikäihmisten hyvä elämä sekä koulujen tilanne. Torsti vastaa koulutusasioiden valmistelusta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat