Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Onko vaaleista tullut “naamojenvaihtoviikkoja”?

Vaalit ja kansanäänestykset niin Ranskassa, Turkissa kuin Suomen kunnallisvaaleissakin ovat olleet yllätyksiä täynnä. Puolueiden strategit ja tutkijat miettivät, mitä ihmettä oikein tapahtuu.

Aika harvoin ihmiset rankaisevat vaaleissa huonosta politiikasta. Muuten hallituspuolueet eivät olisi pitäneet niin hyvin pintansa kuin Suomessa tapahtui. Äänestävätkö ihmiset sitten arvopohjasta vai hetken mielijohteesta, vai mistä ihmeestä on kysymys?

Mielessäni on viime aikoina ollut Norja, missä muutama vuosi sitten demarivalta vaihtui yllättäen keskusta-oikeiston hegemoniaksi. Kaikki kiittivät vuolaasti demarien politiikkaa mutta äänestivät toisin. Ihmiset halusivat ”vaihtaa naamoja”.

Onko vaaleista yleisemminkin tullut vain ”naamojenvaihtoviikot”?

Ensimmäinen tehtävä on ottaa digivallankumous haltuun.

Saksalainen sosiologi Jürgen Habermas loi aikoinaan kiehtovat käsitteet ”systeemi” ja ”elämismaailma” ja teorian näiden kahden maailman kasvavasta kuilusta.

Puolueet, kirkko ja media ovat osa systeemiä, elämismaailma taas systeemin ulkopuolista toimintakenttää.

Mielikuva ”systeeminvastaisuudesta” ja politiikan ulkopuolisuudesta oli vihreiden ja vasemmistoliiton monien ehdokkaiden ja sitä kautta puolueiden menestystekijä. Varsinkin vihreitä auttoi myös – ehkä nuorten ehdokkaiden ansiosta – vahva mielikuva tulevaisuuspuolueesta, vaikka teemat ja puheet olivat sataprosenttista demarisettiä.

Johtopäätökseni on, että ihmiset eivät tänään kiitä eivätkä rankaise puolueita harjoitetusta politiikasta, vaan äänestäjät käyttäytyvät kuin markkinavoimat: kyse on ODOTUKSISTA, ei menneestä eikä nykyhetkestä, vaan odotuksista ja suhteesta tulevaisuuteen.

Siis tehkäämme demareista johtava tulevaisuuspuolue. Ensimmäinen tehtävä on ottaa digivallankumous haltuun. Olen puhunut tästä kolmelle edelliselle puoluesihteerille. Nyt on Anttonin vuoro. Se on soteakin suurempi juttu. Ja pari piirua pois systeemin puristuksesta kohti elämismaailmaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE