Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

OP-ryhmä: “Suomen taantuma on toistaiseksi maltillinen, mutta toisaalta käännettä parempaan ei vielä näy”

LEHTIKUVA / EELIS BERGLUND

OP-ryhmän ekonomistien talousennusteen mukaan Suomen talous on painunut odotetusti maltilliseen taantumaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia. Bruttokansantuotteen ei odoteta kasvavan myöskään ensi vuonna, vaan kasvun ennakoidaan pysyvän silloin 0,0 prosentissa.

Molemmat ennusteet ovat säilyneet ennallaan elokuussa annetuista ennusteista.

-  Suomen talous on kestänyt kokonaisuutena verrattain hyvin siihen kohdistuneet monet iskut, kuten Venäjän kaupan romahduksen, inflaation kiihtymisen ja korkojen nopean nousun. Taantuma on toistaiseksi maltillinen, mutta toisaalta käännettä parempaan ei ole vielä näköpiirissä, OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi tiedotteessa.

Ekonomistit kuvailevat, että Suomen talous on heikentynyt kuluvana vuonna laaja-alaisesti.

ETENKIN vienti, investoinnit ja yksityinen kulutus ovat supistuneet. Erityisesti ovat kärsineet ne alat, joihin korkojen nousu on vaikuttanut eniten.

Tällaisia ovat asuinrakentaminen ja asuntokauppa sekä suhdanneherkimmät vientitoimialat. Yksityisen kysynnän vähenemistä on kuitenkin tasapainottanut julkisen kulutuksen vahva kasvu.

Ennusteen mukaan Suomen viennin arvioidaan vähenevän myös ensi vuonna. Myöskään yksityisen kulutuksen ei ennakoida kasvavan, koska heikkenevä työmarkkinatilanne lisää säästämistä ja korkojen nousu vaikuttaa vähitellen koko voimallaan. Myöskään julkisen kulutuksen ei odoteta enää kasvavan ensi vuonna.

-  Työttömyys on kääntynyt nousuun kuluvan vuoden aikana. Avoimien työpaikkojen määrä on palautunut koronapandemiaa edeltävälle tasolle, ja lomautukset ovat kääntyneet nousuun. Vuonna 2024 työttömyys nousee yhä ja työllisyysaste kääntyy laskuun, suhdannekatsauksessa kerrotaan.

Inflaation todetaan kuitenkin hidastuneen selvästi. Ekonomistit arvioivat, että se painuu lähivuosina parin prosentin tuntumaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE