Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Työmarkkinat

”Opettajien jaksaminen on todella kovalla koetuksella” – OAJ huolissaan opetusresurssien riittävyydestä ammatillisessa koulutuksessa

Jussi Vierimaa

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii ammatillisen koulutuksen järjestäjiä varaamaan riittävät opetus- ja ohjausresurssit laajennetun oppivelvollisuuden toteutusta varten.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Oppivelvollisuusikä nousi tänä vuonna 18 ikävuoteen, ja kaikilla peruskoulun päättävillä on ollut viime keväästä lähtien velvollisuus jatkaa opiskelua joko ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa. Muutos on vaatinut OAJ:n mukaan järjestelyjä ja aiheuttanut lisätyötä erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa.

– On seurattava tarkoin, kuinka oppivelvollisuuden laajennus tehdään. Uudistuksen onnistuminen riippuu sen resursoinnista. Onko oppilaitoksilla rahoitusta siihen, että ne voivat ostaa opettajilta lisää työaikaa vai onko tarkoitus teettää lisätyöt urakkana entisten tehtävien päälle? Jälkimmäinen vaihtoehto ei tule kysymykseen, Luukkainen sanoo tiedotteessa.

– Ammatillisen koulutuksen perusrahoitus pitää vakiinnuttaa nykyistä korkeammalle tasolle. Tällöin myös oppivelvollisuusuudistus voidaan toteuttaa laadukkaasti. Ammatillisen koulutuksen suunnitelmallisuus kärsii siitä, että tuntuva osa opettaja- ja ohjausrahoista on vuodesta toiseen määräaikaisia, Luukkainen sanoo.

Hallitus osoitti syksyn budjettiriihessä 70 miljonaa euroa ammatillisten opettajien palkkaamiseen. Vaikka raha opettajien palkkaamiseen oli OAJ:n Luukkaisen mielestä tervetullutta, se muistutti hänen mukaansa samalla siitä, että perusrahoituksessa on lovi, joka pysyy vuodesta toiseen ja vaatii jatkuvasti paikkaamista.

Luukkainen vaatii tiedotteessa opettajille rauhaa keskittyä perustyöhön eli opetukseen ja ohjaukseen sekä poikkeusolojen aikana syntyneen oppimisvajeen kiinni kuromiseen.

– Opettajien jaksaminen on todella kovalla koetuksella. Nyt on ensiarvoisen tärkeää huolehtia siitä, että ammatillisen vuosityöajan sopimusta noudatetaan ja kaikki opettajan työ resursoidaan todellisen tarpeen mukaan.

OAJ kannatti oppivelvollisuuden uudistamista, jotta jokainen nuori saavuttaisi vähintään toisen asteen tutkinnon, eikä koulutuspudokkaita enää olisi.

– Uudistus on tärkeä, mutta sitä ei saa toteuttaa opettajien ja esihenkilöiden jaksamisen kustannuksella, Luukkainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE