Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Opetusviraston työntekijälle syytteet: Epäillään tilanneen noin 9 miljoonan euron arvosta laitteita, joita ei ole koskaan toimitettu virastoon

Kari Hulkko

Helsingin opetusviraston entistä tietohallinnon työntekijää vastaan on nostettu syytteet törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kyse on jutusta, jossa ilmeni suuria epäselvyyksiä laitteiden, kuten tietokoneiden ja puhelimien tilauksissa. Esitutkinnan perusteella entisen tietohallinnon työntekijän epäillään tilanneen vuosien 2006–2016 aikana noin yhdeksän miljoonan euron arvosta laitteita, joita ei ole koskaan toimitettu opetusvirastoon.

Lisäksi syytteet on nostettu seitsemää muuta ihmistä vastaan, osa törkeistä petoksista ja osa törkeistä rahanpesuista. He ovat laitteiden eteenpäin myyjiä ja laitetoimittajia.

Sen sijaan syyttäjä on päättänyt olla nostamatta syytteitä opetusviraston virkamiehiä vastaan. Neljää pääepäillyn esimiestä epäiltiin aiemmin virkarikoksista, mutta he eivät saa syytettä.

Lisäksi yhteensä kuuttatoista opetusviraston entistä ja nykyistä työntekijää epäillään petos- ja kavallusrikoksista. Heidän osaltaan syyteratkaisu tehdään vasta myöhemmin.

Laitteet ovat olleet pääasiassa tietokoneita, puhelimia, muita it-laitteita sekä viihde-elektroniikkaa. Poliisi on epäillyt, että laitteet on myyty yksityishenkilöille eri puolilla Suomea.

– Epäilty teko on ollut mahdollinen, koska epäillyllä on ollut esimiesasemansa vuoksi laajat hankintaoikeudet ja erityisesti siitä syystä, että hän on pystynyt korkeaa asemaansa hyväksi käyttäen peittämään tekonsa, kertoi tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Urpo Mäkelä Helsingin poliisista toissa kesänä, kun juttu siirtyi syyteharkintaan.

Syytetyt osin myöntävät ja osin kiistävät syyllisyytensä, syyttäjä kertoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE