Politiikka

Opinnot loppu, velkaa 30 000€ – Hanna Huumonen jyrisee: ”Suomalaisen koulutuksen visio totaalisesti hukassa”

Demariopiskelijat (Sonk) on pettynyt opintotuen selvityshenkilön Roope Uusitalon esittämistä linjauksista opintotuen uudistamiseksi. Esitetyt muutokset leikkaisivat opiskelijan toimeentulosta pahimmillaan jopa kolmasosan. Sonkin mukaan esitetyillä uudistuksilla opiskelijan velkataakka valmistuessa voisi kasvaa jopa yli 30 000 euroon.

Sonk huomauttaa, ettei minkään muun kansanryhmän ei vaadita ottavan lainaa perustoimeentulonsa turvaamiseksi.

– Ei ole oikein, että jo valmiiksi yhdeltä köyhimmistä kansanryhmistä leikataan näin suuri osa toimeentulosta ja pakotetaan elämään velaksi. Opiskelijalta poistuu kaikki jousto: virheitä koulutuspolulla ja -valinnoissa ei saa tehdä. Opintotuen uudistuksen julkaisutilaisuudessa selvityshenkilö Roope Uusitalo mainitsi perusteeksi sen, ettei opintoja “harrastettaisi” niin pitkään. Tässä on suomalaisen koulutuksen visio totaalisesti hukassa, jyrähtää puheenjohtaja Hanna Huumonen.

Opiskelijoiden velkaantumisen lisääminen ei ole demarijärjestön mielestä järkevää henkilökohtaisella eikä kansantaloudellisella tasolla. Voiton välistä korjaavat pankit.

– Opintotukea koskevaa lainsäädäntöä on muutettu 20 kertaa viimeisen viiden vuoden aikana. Muutosten vaikutuksia on mahdotonta seurata ja arvioida. Loputtomat muutokset ja byrokratia saataisiin loppumaan opiskelijan perustulolla. Perustulo olisi tasa-arvoinen vaihtoehto, joka ei arvota ihmisten tarpeita tai taustaa. Tämä vaihtoehto takaisi kaikille aidosti mahdollisuuden kouluttautua, jolloin ei tarvita pakkolainaa tai vanhempien varallisuutta.

Raportissa ehdotetaan, että opintorahaa leikataan nykyisistä 337 eurosta 250 euroon kuukaudessa. Lisäksi opintotukikuukaudet vähenevät nykyisistä 50:stä 45:een ja opintolainan määrä nousee 400 eurosta 650 euroon kuukaudessa. Opintolainan hyvitys laskisi 40 prosentista 30 prosenttiin ja opintojen edistymisvaatimus nousee 5 opintopisteestä 6 opintopisteeseen kuukaudessa.

Sonk on hahmotellut omaa perustulomallia tavoiteohjelmaansa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat