Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Oppivelvollisuuden laajentaminen etenee – oppilaille tulee 4,5 vuoden oikeus maksuttomaan opetukseen 16-vuotiaana

Istock

Oppivelvollisuuden laajentamisen säädösvalmistelu etenee. Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministerityöryhmä käsitteli tiistaina 3.3. oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyviä ohjaus- ja valvontavastuu- sekä maksuttomuusasioita. Hankkeen seurantaryhmä kokoontui torstaina 5.3.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Ministerit linjasivat, että oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen kestäisi sen kalenterivuoden loppuun, kun opiskelija täyttää 20 vuotta.

Kun opiskelija 16-vuotiaana siirtyisi perusopetuksesta toiselle asteelle, hänellä olisi lähtökohtaisesti 4,5 vuotta oikeutta maksuttomaan koulutukseen. Tämän aikajakson sisällä maksuttomuus koskisi tutkintotavoitteista koulutusta sekä erilaisia nivelvaiheen koulutuksia.

Oikeus kokonaan maksuttomaan toisen asteen koulutukseen on tarkoitus toteuttaa ensimmäisen kerran syksyllä 2021.

Maksuton toisen asteen koulutus koskisi ensimmäisen kerran niitä nuoria, jotka saavat perusopetuksen päättötodistuksen tai joiden oppivelvollisuuteen kuuluvan perusopetuksen suorittaminen muutoin päättyy keväällä 2021.

Perusopetuksen järjestäjällä olisi velvollisuus ohjata ja valvoa oppivelvollisen hakeutumista perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen perusopetuksen 9. luokalla. Jos oppivelvollinen ei saisi opiskelupaikkaa yhteishaussa, perusopetuksen järjestäjä jatkaisi ohjausta, jotta oppivelvollinen voisi hakea opiskelupaikkaa yhteishaun jälkeisessä jatkuvassa haussa. Ohjaus- ja valvontavastuu jatkuisi siihen saakka, kunnes oppivelvollinen olisi aloittanut opinnot toisessa oppilaitoksessa.

Oppivelvollisuuden ohjaus- ja valvontavastuu siirtyisi uudelle koulutuksen järjestäjälle, kun opiskelija olisi aloittanut opinnot kyseisessä koulutuksessa.

Jos oppivelvollinen nuori jäisi ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttäisi aloittamansa opinnot, viimesijainen ohjaus- ja valvontavastuu olisi nuoren asuinkunnalla. Asuinkunnan tehtävänä olisi selvittää oppivelvollisen nuoren tilannetta sekä ohjata hakeutumaan toisen asteen koulutukseen ja tarvittaessa muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.

Lakiesitys on tarkoitus saada lausuntokierrokselle huhtikuun lopulla. Hallituksen esitys eduskunnalle annetaan syksyllä 2020.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
17.9.2020
Työtöntä kannattaakin auttaa eikä rangaista – uusi malli ei ota heiltä, joilla ei ole otettavaa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE