Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oppivelvollisuuden pidentämisestä puhunut Li Andersson ihmetteli ”outoa ajattelutapaa” – Arhinmäeltä tyly kuitti UPM:n Pesoselle: ”Jotain rajaa!”

Lehtikuva
Opetusministeri Li Andersson (oik.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vasemmistoliiton ministeriryhmän kesäkokouksen kansalaistilaisuudessa kauppatorilla Hyvinkäällä 27. elokuuta 2020.

Vasemmistoliiton ministeriryhmä on paraikaa koolla Hyvinkäällä. Mediatilaisuudessa puheenvuoron käytti ensimmäisenä puolueen puheenjohtajana Li Andersson.

Hän nosti esiin eilen Suomessa kuullut yt-ilmoitukset, muun muassa Kaipolan paperitehtaan kohtalon ja ihmetteli kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoa, joka on laittanut asiaa hallituksen syyksi.

Andersson sanoi, ettei ”poliittisten irtopisteiden kalastelu” ole kunniaksi kokoomukselle tai Orpolle.

Irtisanomisten seurauksiin Andersson ennakoi mietittävän apua myös budjettiriihessä.

Andersson nosti esiin sen, että hallitus on pidentämässä oppivelvollisuutta.

Hän ihmetteli uudistuksen vastustajia ja sanoi pitävänsä ”outona ajattelutapana” sitä, että ongelmien korjaaminen olisi liian myöhäistä toisella asteella.

– Emme ajattele näin aikuistenkaan kohdalla, Andersson sanoi ja muistutti esimerkiksi monista aikuisista, jotka ovat perusasteen koulutuksen varassa.

– Emme näiden kohdalla sano, että asiat olisi pitänyt hoitaa kuntoon varahaiskasvatuksessa tai perusopetuksessa, Andersson totesi ja muistutti muun muassa heidänkin työelämävalmiuksen ja työllistymisen parantamisesta.

Anderssonin mukaan hallitus on sitoutunut hallituksen kunnianhimoiseen työllisyystavoitteeseen.

Andersson totesi, että julkisuudessa on peräänkuulutettu kovia työllisyystoimia ja usein sanotaan, että mitään keinoja ei ole syytä sulkea pois. Kuitenkin julkinen keskustelu on hänen mukaansa ollut varsin kapeasti sosiaaliturvan leikkauksissa.

Anderrsonin mukaan mitään hallinnoalaa ei pidä sulkea ulkopuolelle, kun etsitään työllisyyskeinoja. Hän nosti keinona esiin sen, että siviili- ja varusmiespalveluksen kestoa lyhentämällä työllisyyttä voitaisiin vahvistaa jopa usealla tuhannella.

– Palvelusaikojen lyhentämisessä piiilevä työllisyyspotentiaali olisi syytä selvittää.

Kun Demokraatti kysyi Anderssonilta, onko hän informoinut ideasta puolustusministeri Antti Kaikkosta (kesk.), vastaus kuului ei.

Luonteva ensiaskel olisi Anderssonin mukaan siviilipalveluksen keston lyhentäminen, sen puolittaminen toisi esimerkiksi arviolta noin tuhat työllistä lisää.

Työajan lyhentämiskeskusteluun Vasemmistoliitolla oli myös oma avauksensa. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi puolueensa esittävän, että jo tällä hallituskaudella tulisi tehdä lyhennetyn työajan kokeilua. Mukaan voitaisiin ottaa sekä julkisen sektorin organisaatioita, että myöskin vapaaehtoisia yrityksiä.

– Erityisesti hoitoalalla lyhyemmän työviikon vaikutukset voisivat olla myönteisiä.

Pekosen mukaan kokeilussa voisi olla myös neljän päivän työviikko. Kokeiluissa selvitettäisiin vaikutuksia työn tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja työntekijöiden hyvinvointiin.

– Työttömyysturvan leikkaaminen ei kuulu eikä tule kuulumaan tämän hallituksen keinovalikoimaan, Aino-Kaisa Pekonen sanoi työllisyystoimista puhuessaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja osoitti sanojaan kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

Hän muistutti Orpon uhonneen loppukesästä, että nyt alkaa todellinen oppositiopolitiikka.

– Muistan vielä viime kaudella Orpoa, joka toivoi rakentavaa oppositiopolitiikkaa. Sitä pyrimme ainakin omasta mielestämme tekemään. Nyt tuntuu että kokoomus ja Orpo yrittää ajaa perussuomalaisista ohi pölhöpopulismissa, Paavo Arhinmäki sanoi.

Hän nosti esiin eiliset yt-uutiset, Finnarin ja Jämsän Kaipolan tehtaan sulkemiset ja luetteli Jämsän tehtaan sulkemisen syyksi muun muassa sanomalehtipaperin kulutuksen vähentymisen sekä koronan vaikutukset.

Arhinmäen mukaan moni kokoomuslainenkin kiemurtelee tuskaisena, kun Orpo syyttää hallitusta Jämsän tehtaan sulkemiseksi nostaen esiin kuuden ja puolen sentein polttoaineverokorotuksen.

Myös UPM:n toimitusjohtaja on yhtenä seikkana ”liikenteen dieselveron korottamisen jokaisella hallituskaudella”.

Arhinmäki muistutti polttoaineen hinnan olevan kuitenkin alhaalla ja nosti esiin monet päätökset, joita on tehty teollisuuden eteen työnantajien Kela-maksun poistosta yhteisöveron alentamiseen. Hän ja Andersson totesivat myös, että Marinin hallitus on sitoutunut alentamaan teollisuuden sähkövero EU:n minimitasolle.

Arhinmäki antoi palaa UPM:n Pesosen suuntaan todeten firman lisänneen osingonjakoaan ja mainitsi Pesosen huipputulot.

– Jotain rajaa pitää olla sillä, mitä vaaditaan samaan aikaan. kun potkitaan työntekijöitä pihalle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE