Politiikka

”Orpo ja Sipilä, olkaa sanojenne mittaisia” – vihreiden Aalto muistutti hallitusta ihmisoikeuslupauksesta

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto arvosteli Porin Suomi-areenassa pitämässään linjapuheessa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ihmisoikeuspolitiikkaa. Aalto tulkitsi pääministeri Sipilän ja valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) tehneen kesäkuun hallituskriisin aikaisissa arvopuheissaan ihmisoikeuslupauksen.

– Arvostan sitä, valitettavasti linja ei muutu. Orpo ja Sipilä, olkaa sanojenne mittaisia, Aalto sanoi ja viittaisi perussuomalaisten hallituksesta lähdön jälkeen ennallaan pysyneeseen turvapaikkalinjaan.

Aallon mukaan turvapaikkalainsäädäntöä on perussuomalaisten johdolla kiristetty pala palalta. Lainsäädännön kokonaisuutta pitäisi hänen mukaansa arvioida ihmisoikeusnäkökulmasta. Esimerkkinä kiristyneestä linjasta Aalto mainitsi muun muassa perheenyhdistämisen.

– Ihmisoikeuksien puolustaminen ei ole ääripäässä vaan oikeusvaltion ytimessä.

Ei voi olla niin, että jokainen vaalikausi kuluu siihen, että tehdään tyhjäksi edellisen hallituksen työtä.

Puheessaan Aalto arvosteli hallitusta myös koulutuslupauksen pettämisestä ja EU-politiikan puutteesta. Aallon mukaan vihreät haluaa käynnistää keskustelun Suomen paikasta Euroopassa.

– Tarvitsemme enemmän Eurooppaa, emme vähemmän. Rajat ylittävät ongelmat tarvitsevat rajat ylittäviä ratkaisuja.

Aalto mainitsi myös kesän poliittisen kuuman perunan, perustuslakivaliokuntaan törmänneen sote-uudistuksen, joka kuvaa hänen mukaansa suomalaisen politiikan ongelmia.

– Ei voi olla niin, että jokainen vaalikausi kuluu siihen, että tehdään tyhjäksi edellisen hallituksen työtä. Näillä asioilla ei voi tehdä lehmänkauppoja ja ajaa sivuagendoja.

Hän vaati kaikkien puolueiden ottamista mukaan sote-valmisteluun.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat