Politiikka
9.6.2018 11:51 ・ Päivitetty: 9.6.2018 11:51
Orpo vaati linjapuheessaan työpaikkakohtaista sopimista kaikille ja uhosi voittoa maakuntavaaleista
Kokoomuksen puheenjohtajana jatkoon valitun Petteri Orpon linjapuhe ei tarjonnut isoja yllätyksiä. Ay-liikettä hän kritisoi voimakkaasti. Samalla hän vaati, että työpaikkakohtainen sopiminen on mahdollistettava kaikille, ei vain ammattiliittojen jäsenille.
Kokoomuksen puoluekokous on viikonlopun aikana käynnisssä Turussa.
– Luottamus, jonka teiltä saan, antaa voimaa. Se antaa päättäväisyyttä. Se saa nöyräksi ja kiitolliseksi, Orpo kiitti puheensa aluksi puoluekokousväkeä.
Tämän jälkeen hän muisti vaimoaan ja lapsiaan.
– Niina, ilman sinun tukea tämä kaikki ei olisi millään mahdollista.
”Yhä useampi viihtyy kuplissa.”
Orpo totesi maailman muuttuvan hurjaa vauhtia.
– Megatrendit – teknologian kehitys, väestönkasvu, muuttoliike, kaupungistuminen, ilmastomuutos – haastavat myös meitä. Meillä on oltava näkemys, miten luotsaamme Suomea näiden muutosten keskellä.
Orpon mukaan ihmisistä, jotka kokevat olevansa globalisaation häviäjiä, on tullut yksi politiikan voimakkaimmista muutosvoimista.
– Nationalismi, rasismi ja protektionismi ovat olleet maailmalla ja Euroopassa monen poliittisen voiman polttoainetta. Ja ovat sitä edelleen.
– Näemme yhteiskunnissa jakautumista häviäjiin ja menestyjiin, optimisteihin ja pessimisteihin, maailmankansalaisiin ja lokalisteihin. Yhä useampi viihtyy kuplissa, joissa samanmielisyys vahvistuu ja erilaisuuden ymmärtäminen hiipuu.
Orpon mukaan kokoomus on voima, joka puolustaa liberaalia, avointa yhteiskuntaa, kansainvälistä ja yhteistä eurooppalaisuutta.
Piikitteli Rinnettä.
Talouspolitiikasta Orpo sanoi, että sen pitää olla kestävällä pohjalla.
– Suomalaisen hyvinvoinnin puolustajat ovat niitä, joilla on rotia pitää kiinni vastuullisesta taloudenpidosta. Eivät niitä, jotka lupailevat satasia ja käyvät huutokauppaa tehtyjen säästöjen perumisella, hän totesi ja suuntasi kritiikkiä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen vappuiseen lupauksiin parantaa pienituloisten eläkeläisten asemaa.
Nimeltä ”eläkepopulismistakin” puhunut Orpo ei tosin Rinnettä puheessaan maininnut.
Orpon mukaan ilmastonmuutoksen hillinnän ja päästöjen vähentämisen pitää olla keskeinen ohjaava tavoite verotuksessa.
– Me tarvitsemme sinivihreän verouudistuksen. Haluamme siirtää verotuksen painopistettä reippaasti työn verotuksesta ympäristö- ja haittaveroihin sekä kulutuksen verottamiseen.
– Jotta tekeminen ja ahkeruus kannattaa, meidän on uudistettava työelämä ja passivoiva sosiaaliturva. Meidän on kevennettävä työn verotusta.
Orpon mukaan huomio on erityisesti kiinnitettävä keskituloisiin ja verotuksen kireään progressioon.
– Me aiomme jatkaa työn verotuksen keventämistä tulevina vuosina. Tämä on kokoomuksen yksi keskeinen tavoite tulevaan hallitusohjelmaan.
Orpon mukaan olisi myös selvitettävä, olisiko hoitovapaan rinnalle mahdollista luoda hoivavapaa, joka antaisi työikäisille mahdollisuuksia auttaa vanhempiaan tarpeen tullen.
”Heitän haasteen ay-liikkeelle.”
Orpo nosti suomalaisen työelämän uudistamisen esikuvaksi Ruotsin, Tanskan ja Saksan. Samalla hän moitti ay-liikettä.
– Ainakin osalla meistä politiikoista on ollut halu uudistaa Saksan ja Ruotsin tavoin. Virittää talous- ja vientikoneemme samanlaiseen iskuun. Se olisi suomalaisen palkansaajan etu. Valitettavaa on, että käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle.
– Heitän haasteen ay-liikkeelle: Esittäkää jarruttamisen sijasta ratkaisuja. Ottakaa Saksan ja Ruotsin sisarjärjestöiltä parhaat opit käyttöön.
Orpon mukaan tänä päivänä ensisijaista apuanne tarvitseva ei ole vakituisessa työsuhteessa oleva, vaan ihminen, josta on tullut numero rakenteellisen työttömyyden tilastoissa.
– Tarttukaa haasteeseeni ja uudistukaa. Rakennetaan yhdessä Suomesta maa, jossa saa ja kannattaa tehdä töitä ja työllistää! Orpo sanoi.
Orpon mukaan työtekijöillä pitäisi sopia työajasta ja työn tekemisen tavoista itse.
– Työpaikkakohtainen sopiminen on mahdollistettava kaikille, ei vain ammattiliittojen jäsenille. Se on oikeudenmukaista työelämää.
Orpo sanoi myös, että Suomen etu on, että työvoiman tarveharkinta poistetaan.
Vapaavuoren lempiteema kuului puheessa.
Maakuntauudistusta vastustava pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on puhunut paljon kaupungistumisesta ja siitä, miten megatrendi pitäisi ottaa vakavasti. Orpo käsittelikin puheessaan paljon kaupungistumisen seurauksia.
– Kaupungistuminen ja metropolialueet ovat globaalin kehityksen moottoreita. Sitä ne ovat Suomessakin. Alueita, joihin niin suomalaiset kuin muualta tänne tulevat hakeutuvat. Kokoomus ei ainoastaan hyväksy tätä kehitystä, vaan näkee sen vahvuutena. Maakuntien elinvoimaiset keskuskaupungit rakentavat menestystä ympärilleen, Orpo sanoi.
– Kaupunkimme tarvitsevat ratkaisuja, kuten tunnin junan ja pääradan kolmannen raiteen eteenpäin viemisen.
Puheensa lopuksi Orpo sanoi kokoomuksen tavoittelevan voittoa niin eduskunta-, euro- kuin maakuntavaaleissakin.
– Haluamme voittaa maakuntavaalit, jotta sote-uudistus toteutuu tavoitteidemme mukaisesti. Jotta maakuntiin syntyy laaja valinnanvapaus ja jotta ihmiset pääsevät vihdoin jonottamatta hoitoon.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.