Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Orpo varoittaa hallitusta suomalaisten elintason merkittävästä heikentymisestä ja vaatii miljardin veronkevennystä

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä tänään.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitteli tänään puolueensa puoluehallituksen kokouksessa medialle eduskunnan tietopalvelulta tilattua laskelmaa. Aloituspuheensa jälkeen hän tapasi mediaa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Jos työllisyys ei nouse nykytasolta, hallitus joutuu leikkaamaan julkisia menoja vaalikauden loppuun mennessä noin 3,6 miljardilla eurolla, hän summaili. Orpon mukaan Suomi tarvitsee peräti 120 000 uutta työllistä, jotta julkinen talous olisi vuonna 2023 tasapainossa hallituksen tavoitteen mukaisesti. Hallituksen tavoite on 60 000 uutta työpaikkaa.

– Tietopalvelun eli riippumattoman arvioinnin mukaan hallituksen tavoite 2023 tasapainoisesta julkisesta taloudesta vaatii 77 prosentin työllisyysasteen, Orpo totesi ja korosti, että laskelmissa on hyödynnetty valtiovarainministeriön uusinta tietoa.

Orpon mukaan tilanne on karu.

– Jos näitä uusia työpaikkoja ei saada syntymään, velkaantuminen ampaisee todella kiihtyvään nousuun, hän sanoi medialle.

Orpon mukaan edessä voivat olla tulevina vuosina kovat leikkaukset suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan ja ilman hallituksen rohkeita päätöksiä suomalaisten elintaso heikentyy merkittävästi tulevina vuosikymmeninä.

Pitäisikö siis hallituksen Orpon mielestä aloittaa leikkaukset jo nyt?

– Minusta kun kehysriiheen hallitus kokoontuu, heidän pitäisi jaksottaa uudelleen ne lisämenot, joita he ovat miljoonilla päättäneet tehdä, koska niihin ei ole rahaa. Kun ne rahat pitää ennen tienata ennen kuin niitä voi käyttää, kokoomuksen puheenjohtaja vastasi.

– Eli nyt pitäisi pitää jarru päällä uusien menojen lisäämisessä, elleivät ne kohdistu asioihin, jotka lisäävät työllisyyttä ja kasvua ja samaan aikaan tehdä toimia, joilla kakkua kasvatetaan.

On pakko ajaa autoa.

Jos hallitusohjelman taustalaskelmat ovat jääneet Orpon mukaan ajastaan jälkeen, puolueen omassa vaihtoehtobudjetissa hän ei kuitenkaan näe mitään korjattavaa. Vaihtoehtobudjetti on Orpon mukaan ”täysin kelpo”.

Työllisyyskeinoista kokoomuksen 3 kärjessä ovat ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen, työllisyyttä ja tasa-arvoa lisäävä perhevapaauudistus sekä työn ja ansiotulotuksen verotuksen keventäminen miljardilla.

Kysymys kuuluukin, miten tällainen miljardin veronkevennys näkyisi valtion kassassa, josta Orpo on niin huolissaan.

– Alhaisempi työn verotus saa ihmiset tekemään enemmän töitä ja se saa Suomeen korkeamman työllisyysasteen, joka on ainut tapa kustantaa palvelut. Veronalennus korvataan ympäristö- haitta ja kulutusveroilla, Orpo sanoi ja penäsi ”sinivihreää” verouudistusta.

Uudistukseen kuuluisi muun muassa energiaintensiivisen teollisuuden fossiilisten polttoaineiden veronpalautuksesta luopuminen. Samalla rahalla laskettaisiin teollisuuden sähköveroa alimpaan sallittuun luokkaan.

Orpon mukaan ihmisten on pakko ajaa autollaan.

– Pitää mennä töihin, harrastuksiin, lääkäriin, omia vanhuksia tapaamaan. Ei ole vaihtoehtoa.

Hän painotti, että iso ilmastoratkaisu löytyy siitä, että teollisuus ja tuotanto siirtyvät uuden teknologian avulla päästöttömään suuntaan. Kenenkään ei täydy ryhtyä ”elämässään munkiksi”.

Orpo kritisoi myös hallituksen avustajien määrää, joka on hänen mukaansa ”mennyt aivan överiksi” ja ”kyseenalaisuuden rajalle”. Orpon mukaan tämä kasvattaa poliittista ohjausta ja luo epäsuhtaa hallituksen ja opposition mahdollisuuksiin tehdä politiikkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE