Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpon ja Vapaavuoren sanasota kiihtyy: “Ministerille tiedoksi, että kehä yksi on maailman vilkkain liikenneväylä”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsingin kaupunginvaltuustossa käsitellään paraikaa Helsingin kaupungin sote- ja maakuntauudistuksesta antamaa lausuntoa ja sen hyväksymistä. Ylimääräisen kokouksen alussa kaupungin Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) piti yli puoli tuntia kestäneen avauspuheenvuoron, jossa hän suoranaisesti lyttäsi hallituksen ajaman sote- ja maakuntauudistuksen.

TOPI JUGA

Demokraatti

Kyytiä sai etenkin maakuntauudistus, jonka Vapaavuori toisti useaan kertaan olevan erittäin haitallinen etenkin suurille kaupungille, mutta myös muulle maalle.

– Tehtävämme on lähettää maan hallitukselle yhtenäinen ja selkeä viesti. Tämä tarina on kaikkea muuta kuin taputeltu. Helsingin vahvuus on aina ollut kyky puoluerajat ylittävään yhteistyöhön isoissa asioissa. Se on tänään helppoa, koska se ei ole ristiriidassa isänmaan asian kanssa, Vapaavuori totesi valtuustosalille puheessaan.

– Vain Strömsössä voitaisiin näillä aikatauluilla ja näillä puitteilla rakentaa toimiva maakunta, hän totesi.

Vapaavuori nosti puheessaan esiin, kuinka Helsinkiä, ja samalla häntä, on syytetty useaan otteeseen Helsingin ja maakuntien vastakkainasettelun lietsomisesta. Hän ei tunnistanut syyllistyneensä tähän.

– Jos olen siihen joskus syyllistynyt tiedostamatta, pyydän sitä anteeksi.

Hän korosti, ettei maakuntien ja suurten kaupunkien talous ole nollasummapeliä.

Lisää aiheesta

– Edellytysten luominen maan isoimman keskuksen menestymiselle ei ole vastakkainasettelua. Päinvastoin, mitä paremmin Helsinki menestyy, sitä enemmän potista kanavoidaan erilaisina tulonsiirtoina koko Suomen hyväksi.

Kokoomuskaan ei säästynyt moitteilta pormestarin puheessa.

Vapaavuoren omakaan puolue kokoomus ei säästynyt moitteilta pormestarin puheessa.

– Huomasin valtiovarainministerin julkisesti arvioineen Helsingin, eli mitä ilmeisemmin minun, kriittisiä lausuntoja maakuntahallinnosta. Ja sanoneen, että pitää katsoa kehä ykköstä kauemmas, Vapaavuori totesi viitaten kokoomuksen puheenjohtajaan Petteri Orpoon.

Vapaavuori ihmetteli, ettei hän huomannut kenenkään leimaavan Orpon lausuntoa vastakkainasetteluksi.

– Ministerille tiedoksi, että kehä yksi on maailman vilkkain liikenneväylä ja minäkin olen asunut puolet elämästäni sen pohjoispuolella, Vapaavuori totesi.

Seuraavaksi pormestari kävi kokoomuksen tekemän poliittisen kaupan kimppuun.

– Olen havainnut hallituksen erään siiven ankkuroineen itsensä siihen, että kaikenlaista voidaan hyväksyä, jos valinnanvapaus sotessa vain lisääntyy, hän luonnehti.

– Puolestani voisin todeta, että vastuunkantajien tulisi nähdä valinnanvapautta kauemmas. Kysymys on maan suurimmasta hallintoreformista, jopa kansainväliseksi ylpeydenaiheeksi nähdyn kaksitasoisen hallintomallimme romuttamista.

Helsinki ehdotti Uudellemaalle kahta maakuntaa.

Vapaavuori totesi lisäksi puheessaan sekä Twitterissä, että keväällä 2018 Helsinki teki konkreettisen ehdotuksen hallitukselle, jonka mukaan yhden maakunnan sijaan Uudellemaalle perustettaisiin pääkaupunkiseudun maakunta ja Uudenmaan maakunta. Hän kuitenkin toi esiin, kuinka hallitus ei tähän suostunut.

– Asiasta ei keskusteltu julkisuudessa jo sen takia,että halusimme antaa hallitukselle mahdollisuuden ottaa se omiin nimiinsä.

Kaupunginhallituksen yksimielisesti hyväksymässä lausunnossa esitetään, että eduskunnan käsiteltävänä olevaa maakuntaja sote-uudistusta koskevaa ehdotuskokonaisuutta ei tule hyväksyä. Kaupungin hallitus on hyväksynyt esityksen yksimielisenä.

 

Kaupungin valtuuston kokouksen kuluessa on selvinnyt, että vain keskustan ja sinisten valtuustoryhmät vastustavat lausunnon hyväksymistä. Keskustalla on valtuustossa kaksi edustajaa, sinisillä vain yksi, eurooppa-,  kulttuuri-, ja urheiluministeri Sampo Terho. Odotettavissa siis on, että lausuntoesitys hyväksytään laajalla enemmistöllä.

Mielenkiintoa herätti etukäteen myös, miten valtuustossa olevat kolme kokoomuksen kansanedustajaa suhtautuvat lausuntoesitykseen. Juhana Vartiainen ja Jaana Pelkonen eivät kuitenkaan kokoukseen osallistuneet. Kolmas kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman ei puolestaan ainakaan yhdeksään mennessä ollut käyttänyt puheenvuoroa.

Juttua on päivitetty klo 21:13.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE