Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Pienten kuntien ongelmien vuoksi ei pidä tuhota suurten kaupunkien mahdollisuuksia” – SDP:n valtuustoryhmä asettui Helsingin tyrmäyslausunnon taakse

Helsingin kaupunginvaltuusto aloitteli ylimääräistä kokoustaan puheenjohtaja Tuuli Kousan (vihr.) johdolla. Kokouksessa käsiteltiin maakunta- ja soteuudistusta.

Sosialidemokraattien Helsingin valtuustoryhmä kannattaa Helsingin kaupungin sote- ja maakuntauudistusta käsittelevän lausunnon hyväksymistä.

TOPI JUGA

Demokraatti

– SDP:n valtuustoryhmä on yksimielisesti sitä mieltä, ettei Helsingin tule hyväksyä hallituksen sote-uudistusta. Nyt käsittelyssä oleva Helsingin lausunto antaa valtuutettu Jukka Järvisen (sd.) sanoin täystyrmäyksen hallituksen sote-uudistukselle, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma totesi kaupunginvaltuustossa pitämässään ryhmäpuheessa.

Helsingin kaupunginvaltuuston ylimääräisessä kokouksessa käsitellään parhaillaan kaupungin uudistuksista tekemää lausuntoa. Valtuusto päättää tänään, hyväksyykö se esitetyn lausunnon.

Lausunnossa esitetään, että eduskunnan käsiteltävänä olevaa maakuntaja sote-uudistusta koskevaa ehdotuskokonaisuutta ei tule hyväksyä. Kaupungin hallitus on hyväksynyt esityksen yksimielisenä.

– Harvoin olen nähnyt Helsingissä tällaista yli puoluerajat ylittävää yhtenäisyyttä missään asiassa, Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) luonnehti lausuntoa Demokraatille maaliskuun lopulla.

– Helsingillä on tietysti tarve tuoda esiin erityispiirteensä. Haluaisimme jatkaa sitä jatkumoa, jolla olemme hoitaneet sote-toimia. Lausunnossa tuodaan esiin huolenaiheita, joita uudistus uhkaa aiheuttaa Helsingin ja muiden suurten kaupunkien palveluille, Razmyar luonnehti lausuntoa.

Kokouksen kuluessa on selvinnyt, että vain keskustan ja sinisten valtuustoryhmät vastustavat lausunnon hyväksymistä. Keskustalla on valtuustossa kaksi edustajaa, sinisillä vain yksi, eurooppa-,  kulttuuri-, ja urheiluministeri Sampo Terho. Odotettavissa siis on, että lausuntoesitys hyväksytään laajalla enemmistöllä.

Lisää aiheesta

Mielenkiintoa herätti etukäteen myös, miten valtuustossa olevat kolme kokoomuksen kansanedustajaa suhtautuvat lausuntoesitykseen. Juhana Vartiainen ja Jaana Pelkonen eivät kuitenkaan kokoukseen osallistuneet. Kolmas kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman ei puolestaan ainakaan yhdeksään mennessä ollut käyttänyt puheenvuoroa.

Suomalaiseen poliittiseen perinteeseen on kuulunut se, että pyrimme kompromisseihin.

Eveliina Heinäluoma totesi pitämässään ryhmäpuheenvuorossa Helsingin sosialidemokraattien kannattavat sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista. Hän kuitenkin peräänkuulutti parlamentaarisen ja konsensushakuisen päätöksenteon perään.

– Suomalaiseen poliittiseen perinteeseen on kautta historian kuulunut se, että pyrimme kompromisseihin, omien näkemysten härkäpäisen ajamisen sijaan. Tämä perinne tuntuu katkeavan tämän hallituksen kohdalla, kun se on päättänyt ottaa sote-reformin pohjaksi kahden puolueen lehmänkaupan, hän lausui.

– Näin laajassa, koko suomalaista yhteiskuntaa koskevassa reformissa tulisi lähteä liikkeelle laajasta poliittisesta yhteisymmärryksestä ja asteittaisesta etenemisestä, kuten myös Sipilän hallitus alun perin suunnitteli, Heinäluoma totesi.

Hän vertasi sote-uudistusta 1960-luvun lopulla hyväksyttyyn peruskoulu-uudistukseen. Heinäluoma siteerasikin silloisen opetusministerin R.H. Oittisen sanoja. Oittinen totesi vuonna 1968 muun muassa, että “eräissä kunnissa uuteen koulujärjestelmään siirtyminen käy päinsä helpommin kuin toisissa kunnissa. Siksi toimeenpanossa on pyrittävä välttämään kaavamaisuutta ja antamaan oma-aloitteiselle järjestelylle mahdollisuuksia.”

– Meillä on esimerkkejä laajojen yhteiskunnallisten reformien rakentamisesta ja toimeenpanosta. Tästä syystä herääkin kysymys: miksi nyt toimitaan toisin, Heinäluoma ihmetteli tänään Helsingissä.

Hän huomioi, että tällä hetkellä suurimmat puutteet ja laajin korjaamisen tarve soten osalta on perustason palveluissa.

– Sosiaalidemokraatit korostavat, että palvelujen järjestämisen, tuottamisen ja rahoituksen pitää säilyä samoissa käsissä. Maan hallituksen ehdotus eroaa jyrkästi nykytilasta. Malli tuo vahvan valtiojohtoisuuden, järjestämisen ja tuottamisen erottamisen ja massiiviset keskittämiset valtion tehtäväksi. Uhkana on asiakasmaksujen kasvu tai hoidon karsinta tai sekä että.

– Sote tarvitsee vahvat hartiat, mutta ratkaisuna eivät ole maakunnat, vaan tarkoituksenmukaiset kuntien merkityksen tunnustavat aluejaot, joissa otetaan huomioon mm. tulevaisuuden elinkeinorakenne, väestön kasvu ja liikkuminen. Pienten kuntien ongelmien vuoksi ei pidä tuhota suurten kaupunkien, kuten Helsingin toimintamahdollisuuksia.

Vain Strömsössä voitaisiin näillä aikatauluilla ja näillä puitteilla rakentaa toimiva maakunta.

Kokouksen aluksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) piti yli puoli tuntia kestäneen avauspuheenvuoron, jossa hän suoranaisesti lyttäsi hallituksen ajaman sote- ja maakuntauudistuksen. Kyytiä sai etenkin maakuntauudistus, jonka Vapaavuori toisti useaan kertaan olevan erittäin haitallinen etenkin suurille kaupungille, mutta myös muulle maalle.

– Tehtävämme on lähettää maan hallitukselle yhtenäinen ja selkeä viesti. Tämä tarina on kaikkea muuta kuin taputeltu. Helsingin vahvuus on aina ollut kyky puoluerajat ylittävään yhteistyöhön isoissa asioissa. Se on tänään helppoa, koska se ei ole ristiriidassa isänmaan asian kanssa, Vapaavuori totesi valtuustosalille puheessaan.

– Vain Strömsössä voitaisiin näillä aikatauluilla ja näillä puitteilla rakentaa toimiva maakunta, hän luonnehti.

Vapaavuoren mukaan hallitus, joka sivuuttaa kaupungin viestin näin suuressa uudistuksessa, on joko tyhmä, vastuuton tai molempia näistä.

Valtuustosali palkitsi Vapaavuoren puheen poikkeuksellisesti aplodein.

Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) puolestaan korosti, kuinka hallituksen ajamassa esityksessä toimivat hoitopolut pirstoituvat ja sote-palveluiden integraatio ei ainakaan parane. Hänen mukaansa etenkin perustason integraatioon Helsingissä on panostettu viime vuosina onnistuneesti.

– Tämä kokonaisuus on suorastaan vastuuton, Vesikansa linjasi.

Toivomme, että Helsingin valtuusto voisi olla tässä asiassa yhdessä rintamassa palvelujen heikennyksiä vastaan.

Eveliina Heinäluoma korosti ryhmäpuheensa puheensa lopussa vielä, kuinka Helsingin SDP torjuu sote-palvelujen laajan markkinaehtoistamisen.

– Nykymallissa on paljon valinnanmahdollisuuksia, joita voidaan kehittää edelleen. Ne ovat liitetty palvelemaan potilaan hoitoketjua ja ovat siten kustannustehokkaassa hallinnassa. Sipilän hallituksen valinnanvapausmalli menee business edellä. Veroeurot uhkaavat päätyä yksityisiin taskuihin.

Myös Heinäluoma nosti esiin, kuinka Helsingissä on onnistuttu tekemään parannuksia kaupunkilaisten sote-palveluihin.

– Merkittävin päätös oli terveyskeskusmaksujen poisto vuonna 2013. Palveluissa on vieläkin parantamisen varaa, mutta hallituksen sote-uudistus vie tilannetta päinvastaiseen suuntaan.

Hän vetosikin helsinkiläisiin päättäjiin, myös kansanedustajiin: “Kuka helsinkiläinen päättäjä voi kannattaa nykyisenkaltaista hallituksen esitystä, joka heikentää palveluja, uhkaa luvattujen säästöjen sijaan tuoda lisää kustannuksia, nostaa verotusta sekä heikentää pääkaupungin kykyä investoida rakentamiseen ja liikenteeseen?”

– Toivomme, että Helsingin valtuusto voisi olla tässä asiassa yhdessä rintamassa palvelujen heikennyksiä vastaan. Toivon, että kaikki helsinkiläiset kansanedustajat puolustavat helsinkiläisten etua myös, kun asiasta päätetään eduskunnassa, Heinäluoma totesi.

Juttua on päivitetty klo 21:09.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE