Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Orpon puheet saivat Marinin hämmästelemään: ”Ehkä nykyinen pääministeri on ylitsepääsemätön ongelma kokoomukselle”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Pääministeri Sanna Marin hämmästeli voimakkaasti kokoomuksen Petteri Orpon puheita eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Kun pääministeri Sanna Marin (sd.) pääsi ensimmäisen kerran ääneen tänään eduskunnan täysistunnossa, hänellä oli asiaa kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Orpo oli hämmästellyt välikysymyspuheenvuorossaan, miksei pääministeri vastannut hallituksen puolesta opposition yhteiseen välikysymykseen hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteista.

Marin muistutti, että kun oppositio vuosi sitten teki aika lailla samansisältöisen välikysymyksen, silloinkin vastaajana oli valtiovarainministeri, tuolloin Mika Lintilä.

– Kokoomus onkin tehnyt oppositiopolitiikkaa mielenkiintoisilla teemoilla. Nyt tällä välikysymyksen vastaajalla. Aiemmin kokoomus on muun muassa vaatinut tiedon pääministerin kalenterista, kun priorisoin kesällä Eurooppa-neuvoston kokoukseen valmistautumisen tv-tentin edelle. Tämä kalenteri toki toimitettiin asiasta. Sen jälkeen ei kuultu mitä te oikein ajattelitte sieltä löytävänne, Marin antoi tulla Orpolle.

– Puheenjohtaja Orpo on lehdistössä myös valitellut sitä, ettei pääministerin kanssa taannoin järjestynyt riittävän ajoissa tapaamista. Tämä tapaaminen järjestyi, mutta tärkeämpää oli ilmeisesti luoda mielikuvaa ylimielisestä pääministeristä. Ehkä nykyinen pääministeri on ylitsepääsemätön ongelma kokoomukselle. Näinkö heikot ovat kokoomuksen oppositiopolitiikan eväät? Marin heitti palloa takaisin Orpolle.

Marin palasi myös Talouselämän taannoisen haastattelun herättämään voimakkaaseen keskusteluun yritysten yhteiskuntavastuusta.

– Totesin (haastattelussa), että me emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä, vaan tarvitsemme vastaisuudessakin vahvaa hyvinvointivaltiota, sääntelyä ja taloudellisia ohjauskeinoja ihmisten ja ympäristön suojaksi. Mielestäni tämä on aika maltillinen toteamus ja kertoo ehkä siitä, minkälainen reaktio näihin on tullut, miten tämä on koettu. Mielestäni tässä ei ole mitään erityisen ihmeellistä. Me tarvitsemme vahvaa hyvinvointivaltiota ihmisten ja ympäristön suojaksi. Kyllä minä näiden sanojeni takana seison, Marin jatkoi.

”Minusta tämä ei ole eduskunnan keskustelulle sopiva tapa.”

Petteri Orpo puolustautui pian Marinin puheenvuoron jälkeen

– En minä nyt oikeastaan kysynyt teidän kalenteristanne tai meidän välisestä viestinvaihdosta. Minä ja oppositio kysyimme miten saisimme suomalaisille töitä. On syytetty siitä meitä että lietsomme epätoivoa tai uhkakuvia. On tänäänkin saatu soittoja yrittäjiltä, ihmisiltä jotka ovat jääneet työttömiksi ja jotka ovat lomautettuja, heillä on epätoivo ja huoli. Halusimme kysyä teiltä tällä välikysymyksellä, mitä te teette näiden ihmisten auttamiseksi, Orpo sanoi.

Orpo sanoi pitävänsä pääministerin vastausta käsittämättömänä.

– Minusta tämä ei ole eduskunnan keskustelulle sopiva tapa. Täällä piti puhua välikysymyksestä ja me olisimme halunneet teidän vastauksen välikysymyksen kysymyksiin, Orpo sanoi.

Marin huomautti hieman myöhemmin Orpolle vastanneensa juuri siihen asiaan, jota häneltä oli ensin kysyttykin eli siihen, miksei Marin itse ollut hallituksen puolesta vastaamassa välikysymykseen.

Marin sanoi myös, että pyrki kuvaamaan niitä keinoja, joilla kokoomus on valinnut tehdä oppositiopolitiikkaa.

– Ensimmäinen kysymys, jonka te esititte ei ollut suinkaan se, millä tavalla hallitus tekee työllisyys- ja talouspolitiikkaa, josta tämä välikysymys kuitenkin on tehty. Ensimmäinen kysymys oli se, minkä takia tähän kysymykseen ei vastanut pääministeri. Hallitus on vastannut tähän välikysymykseen aivan yhtä lailla kuin viimekin vuonna. Siihen vastasi valtiovarainministeri sen takia, että tämä koskee mitä suurimmassa määrin myös budjettia. Miksi se ei ollut ongelma vuosi sitten, mutta se on nyt ongelma? Marin hämmästeli.

– Minä todella toivon, että pääsemme tässä salissa keskustelemaan nimenomaan sisällöistä.

Marin sanoi toivovansa, että vähemmälle jäisi oppositiopolitiikka, joka perustuu kalentereiden perkaukseen tai kysymykseen siitä, kelpaako valtiovarainministeri välikysymyksen vastaajaksi koko hallituksen puolesta.

– Keskitytään mieluummin asiaan.

”Hallitus ei aseta vastakkain koronaa ja työllisyyttä tai terveyttä ja taloutta.”

Myöhemmässä puheenvuorossa Marin kertasi hallituksen tehneen budjettiriihessä päätöksiä, joilla vahvistetaan suomalaisten työllisyyttä 31 000–36 000 työllisellä. Kokoomuksesta luvut on pyritty kiistämään, mikä sai keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen kysymään eikö entinen valtiovarainministeripuolue kokoomus enää uskoo valtiovarainministeriön virkamiesten laskelmiin.

Marin sanoi, että hallituksen työllisyystoimet vaikuttavat niin lyhyellä kuin pidemmällä aikavälillä. Hän nosti esiin muun muassa oppivelvollisuuden laajentamisen ja varhaiskasvatusmaksujen alentamisen.

– Hallitus ei aseta vastakkain koronaa ja työllisyyttä tai terveyttä ja taloutta. Me pyrimme samanaikaisesti pitämään sekä ihmisten terveydestä huolta sekä hoitamaan akuuttia syvää kriisiä, jonka keskellä yhä valitettavasti olemme. Samanaikaisesti pyrimme tekemään oikeudenmukaisella tavalla niitä toimia, joilla pitkällä aikavälillä rakenteellisesti vahvistetaan Suomen työllisyyttä, Marin paalutti.

Hän palasi jälleen keskusteluun yhteiskuntavastuusta ja sanoi, ettei valtio selviä yksin, sekä toivoi vastuullisuutta kaikilta.

– Eritoten niiltä tahoilta, joilla on vahvat taloudelliset hartiat kantaa vastuuta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi keskustelussa opposition yrittävän kaataa hallitusta keskellä kriisiaikaa. Hänen mukaansa hallituksessa oletetaankin, että oppsitiolla on mielessä hallitusohjelma, yhteinen käsitys siitä, mitä oppositio tekisi vastaavassa tilanteessa.

– Tätä me peräänkuulutamme, onko teillä yhteinen käsitys siitä, Vanhanen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE