Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Osmo Soininvaaralta lennokas esitys työntekijöiden pisteytyksestä – viittaa Airbnb:hen ja Uberiin: “Voisiko sama olla mahdollista työsuhteissa?”

Osmo Soininvaara sanoo tänään julkistetussa Sitran Työelämän taitekohdat -keskustelualoitteessa, että ns. silpputyömarkkinat toimisivat olennaisesti paremmin, jos työnantajilla olisi tieto työntekijän menestyksestä tämän aiemmissa työsuhteissa.

Näin työtilaisuuksia syntyisi enemmän, jos olisi helpompaa löytää haettuun työtehtävään parhaiten soveltuvia henkilöitä.

“LinkedIn-sivustossa jotain tämän kaltaista onkin, mutta palvelussa voi esittää vain positiivisia arvioita.”

Soininvaara jatkaa pohdintaansa kuitenkin useilla kysymyksillä.

“Kenellä olisi omistusoikeus työntekijän laatutietoihin? Pitäisikö jokaisella olla oikeus poistaa tiedoistaan merkintöjä, joita ei halua työnantajien näkevän? Riittääkö, että voi vaatia nimensä kokonaan pois palvelun sivuilta?”

Soininvaara kirjoittaa, että oikeus poistaa negatiivisia arvioita lisäisi oikeusturvaa, mutta veisi tietysti merkittävästi tehoa arvioinnilta samaan tapaan kuin jos hotellinomistaja voisi vaatia Trip Advisorin sivuilta poistettavaksi kaikki huonot arvosanat.

“On sekin riski, että kielteisellä arviolla uhkaamista voisi käyttää kiristyskeinona. Onhan nytkin ravintoloilla ja hotelleilla houkutus sormeilla paitsi omia arvioitaan, myös kilpailijoiden arvioita.”

Voisiko sama olla mahdollista työsuhteissa, ei kaikille pakollisena palveluna, mutta vapaaehtoisena niille, jotka suostuvat tekemistensä arviontiin?

Soininvaara viittaa asuntojen välityspalvelu Airbnb:hen ja taksialan Uberiin, jotka pyytävät asiakkailta arvioita tarjotusta palvelusta ja palvelun tuottajilta asiakkaista.

“Tämä lisää molempien osapuolten kannalta toiminnan laatua ja turvallisuutta, kun huonot palvelun tarjoajat, työntekijät ja petolliset asiakkaat suljetaan pois. Ymmärtääkseni myös työnvuokrausyritykset kerää-vät asiakkailtaan kokemusta vuokraamiensa työntekijöiden työn laadusta osatakseen ohjata heidät oikeisiin kohteisiin ja voidakseen ääritapauksessa purkaa työsuhteen yrityksen maineen varjelemiseksi. Kotiremonttia suunnittelevalle olisi niin ilmeistä hyötyä vastaavasta remonttifirmojen arviointipalvelusta, että tällainen palvelu tulee väistämättä jossain vaiheessa. Voisiko sama olla mahdollista työsuhteissa, ei kaikille pakollisena palveluna, mutta vapaaehtoisena niille, jotka suostuvat tekemistensä arviontiin?”

Keskustelualoite suomalaisen työn markkinan uudistamiseksi on syntynyt Sitran Työelämän taitekohdat -avainalueen oppien ja laajojen sidosryhmien kuulemisen tuotoksena. Ulkopuoliset asiantuntijat Maria-Kaisa Aula, Osmo Soininvaara, Olli Kärkkäinen ja Ralf Sund ovat kommentoineet aloitetta ja tuovat sen pohjalta esiin omia näkemyksiään.

Soininvaaran kirjoituksesta uutisoi tänään ainakin Kauppalehti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE