Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Ostovoima on saatava plusmerkkiseksi” – JHL neuvottelee palkankorotuksista noin 50 sopimusalalla

Arja Jokiaho

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL käy kuluvan talven ja kevään aikana neuvotteluja vuoden 2023 palkankorotuksista yhteensä noin viidelläkymmenellä työ- ja virkaehtosopimusalalla.

Demokraatti

Demokraatti

JHL vaatii, että ensi vuodelle sovittavien palkankorotusten on turvattava ja ostovoiman heikkeneminen on pysäytettävä.

Elinkustannusten voimakas nousu tänä vuonna on kurittanut palkansaajien ostovoimaa rajulla kädellä, liitto muistuttaa.

– Energia- ja ruokavetoinen inflaatio kurittaa JHL:n alojen työntekijöitä muita pahemmin, koska pieni- ja keskituloisilla suhteellisesti suurempi osa kulutuksesta kohdistuu välttämättömyyshyödykkeisiin. Näistä syistä JHL:läisillä aloilla pitää saada ostovoiman kehitys plusmerkkiseksi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine linjaa tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että palkankorotuksilla tuetaan myös kotimaista kysyntää.

– Se on tärkeää koko kansantalouden kannalta nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa. Yksityinen kulutus kutistui vuodentakaisesta tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

JHL:N SOPIMUSALOISTA ovat neuvottelupöydässä lähikuukausina lähes kaikki yksityiset sopimusalat sekä julkiselta sektorilta valtion ja evankelis-luterilaisen kirkon sopimusalat.

Monilla Palvelualojen työnantajien Paltan kanssa solmittavilla aloilla sekä valtiolla neuvotteluja jo käydään, mutta osa aloista asettuu pöytään vasta ensi vuoden alkupuolella.

Suurista sopimusaloista palkkaneuvotteluja ei käydä kunta-alan ja hyvinvointialueiden, avaintes:n ja yksityisen opetusalan sopimuksista. Näillä aloilla korotusmallit on sovittu jo tämän vuoden sopimusratkaisuissa ja sopimuskaudet jatkuvat yli ensi vuoden.

Pääsääntöisesti JHL:n alojen sopimusneuvotteluissa on sovittavana palkankorotustasot ensi vuodelle. Mikäli niistä ei päästä määräajassa sopuun, voidaan sopimukset irtisanoa päättymään ensimmäisen sopimusvuoden päättyessä alkuvuodesta 2023. Tällöin neuvottelujen kohteeksi tulevat myös muut sopimusmääräykset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE