Huvudnyheter

Overshoot Day: idag har vi konsumerat jordens resurser för i år

För att upprätthålla den globala konsumtionen skulle vi behöva 1,75 jordklot. Foto: WWF

Idag, måndagen den 29 juli, har vi använt upp de resurser som borde ha räckt för hela året. Overshoot Day, som dagen kallas, inträffar därmed rekordtidigt och experter uttrycker stor oro för den skadliga överkonsumtionen.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Begreppet ”Overshoot Day” har myntats av den internationella organisationen Global Footprint Network, i ett försök att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser. Överkonsumtionsdagen utgör den dag på året då vi förbrukat den mängd resurser som borde ha räckt för hela året – med andra ord den dag då vårt ekologiska fotavtryck överskrider jordens årliga förmåga att producera förnybara naturresurser och hantera utsläppen av växthusgaser.

 

I år infaller dagen rekordtidigt globalt sett: tre dagar tidigare än 2018 och fem månader tidigare än 1970, då den globala konsumtionen senast var hållbar. Under resten av året lever vi över våra tillgångar och för att upprätthålla den globala konsumtionen skulle vi behöva nästan ett helt jordklot till.

 

Konsumtionen är ändå inte jämnt fördelad mellan världens länder: de 28 EU-ländernas överkonsumtionsdag inträffade redan i början av maj, Finlands i början av april. Om hela världen använde naturresurser i samma takt som finländarna skulle vi behöva 3.8 jordklot.

 

Liisa Rohweder, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF i Finland, uttrycker stark oro över den höga konsumtionsnivån och uppmanar beslutsfattarna att agera snarast. Nu behöv snabba och grundliga förändringar, säger hon i ett pressmeddelande. 

 

– Vi har inget annat alternativ än att minska överkonsumtionen eftersom människans välbefinnande är helt beroende av naturen och de tjänster den erbjuder, så som vatten, mat, byggnadsmaterial och kläder.

– Det är absolut nödvändigt att den nya regeringen förverkligar bland annat en skattereform för hållbar utveckling, avskaffar skadliga subventioner och kontrollerar energianvändningen så att de avsevärt minskar den finska förbrukningen av naturresurser.

 

Omställning krävs

 

De främsta orsakerna till att överkonsumtionsdagen infaller så tidigt på året är enligt WWF energianvändningen inom industrin, utsläppen från trafiken och uppvärmningen av byggnader. Överkonsumtionen leder till avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar.

 

 

En viktig åtgärd för att minska fotavtrycket och flytta ”Overshoot Day” i rätt riktning vore en omställning till mer kompakta och integrerade städer med hållbara, effektiva och förnybara system för energi, transport och resursanvändning. Dessutom krävs en kraftig minskning av matsvinnet och köttkonsumtionen. Enligt Global Footprint Networks beräkningar står livsmedelsförsörjningen för cirka 25 procent av det globala fotavtrycket. Koldioxidutsläppen står för ungefär 60.

 

Källa: WWF

 

Overshoot Day - historik:

 

1 augusti 2018

3 augusti 2017

5 augusti 2016

6 augusti 2015

8 augusti 2010

23 september 2000

11 oktober 1990

3 november 1980

29 december 1970

 

 

 

 

 

Det här kan du göra:

 

  • Åk mer kollektivt, dra ner på resor med flyg och bil
  • Ät mindre men bättre kött
  • Handla mer hållbart
  • Se över hemmets elkonsumtion samt spara och investera klimatsmart
  • Gör din röst hörd, t.ex. via en miljöorganisation och tryck på politiker.

 

 

Mer info.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE