Päätoimittajalta
21.8.2024 09:14 ・ Päivitetty: 21.8.2024 13:22
Pääministeri ansaitsi lomapäivänsä – mutta parlamentarismin unohtaminen on ulkopolitiikassa ruma virhe
Pääministerin ja presidentin keskinäinen tuurausjupakka kertoo ikävän faktan: näin helposti Suomen nykyjohto unohtaa kunnioittaa parlamentarismin ja avoimuuden periaatteita.
Kesäkohu pääministerin heinäkuisesta ”salatusta lomapäivästä” on osittain täysin turha. Petteri Orpolla on oikeus (kuten toissa vuonna Sanna Marinillakin) ottaa välillä töistään vapaata, lomailla ja tanssia.
Kuitenkin virkamatkan perumisesta seurannut selittelyvyyhti paljasti, millaisia osaamis- ja asennepuutteita parlamentarismiin ja avoimuusperiaatteisiin on sekä valtioneuvostolla että Orpon kabinetilla.
Faktat ensin: Petteri Orpo voi vaihtaa työpäivänsä lomaksi ja antaa tasavallan presidentin Alexander Stubbin tuurata itseään brittiläisessä Euroopan poliittisen yhteisön kokouksessa. Tähän kaksikolla oli tässä nimenomaisessa tapauksessa varsin selkeä juridinen oikeus.
Kokous ei ollut useiden asiantuntijoidenkaan mielestä sellaista EU-edustamista, joka kuuluu perustuslain mukaan vain pääministerille. On perusteltua, että puolustus- ja turvallisuuspolitiikan sektorilla Suomesta on paikalla ylipäällikkö.
Henkilökohtaisesti olisin jopa sitä mieltä, että Stubbin asiantuntemusta ja mediakarismaa pitäisi käyttää vastaavissa tilaisuuksissa mahdollisimman usein. No offense, Petteri, mutta Alex on vain tässä huomattavasti parempi imagonrakentaja Suomelle.
SILTI SE TAPA, jolla pääministeri tuurausvaihdon teki ja miten valtioneuvoston kanslia yritti tapahtumia salailla, on täynnä pieniä rumia hygieniavirheitä.
Lisää aiheesta
Nyt vaihto näyttää siltä, että kaksi entistä puoluekaveria diilasi asiat keskenään, ilman että valtioneuvosto teki asiasta virallisempaa päätöstä tai että eduskunnan tiedonsaantivelvollisuus muistettiin etukäteen varmistaa.
Tällainen käytös on ulkopolitiikan kokoomuslaisen värisuoran edustajilta täysin tarpeetonta ylimielisyyttä – vaikka se tapahtuisikin ajattelemattomuuttaan ja vahingossa. Mikä ikävintä, se on samalla suomalaisen parlamentarismin perinteiden vähättelyä.
Presidentinvaaleissa kaikki ehdokkaat, Stubb mukaanlukien, julistivat kunnioittavansa parlamentarismia ja edistävänsä eduskunnan kärryillä pitämistä kaikissa puoluepolitiikan yli menevissä asioissa.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvillä kansainvälisillä valtiojohdon foorumeilla edustaminen jos mikä on sellaista. Lupaa näihin ei tietenkään tarvitse pyytää, mutta pimennossa parlamentaarikkoja ei saa pitää.
Tällainen käytös on ulkopolitiikan kokoomuslaisen värisuoran edustajilta täysin tarpeetonta ylimielisyyttä.
Voihan olla ettei Petteri Orpolle, Alexander Stubbille, valtioneuvoston kanslialle tai pääministerin esikunnalle tullut mieleenkään, että reissupäätöksiä voisi jotenkin virallisemmin kierrättää hallituksen ja parlamentaarisen koneiston kautta.
Jos näin on, se kertoo siitä että kokoomuksen koneistossa ei piitata pikkuvirheistä politiikan käytöstavoissa.
Valtioneuvoston yritys salata medialta pääministerin aikatauluviestintää osoittaa myös, että siellä on ymmärretty valtionhallinnon avoimuusperiaatteet tyystin väärin.
MITÄ ISOMPI vallankäyttäjä on kyseessä, sitä suuremman merkityksen myös pienet vallanjakoon liittyvät teot saavat. Kenenkään yli ei saa tietoisesti kävellä, eikä varsinkaan eduskunnan yli.
Suomea johdetaan edestä ja yhdessä.
PS. Mielestäni on kaunista, että pääministeri muistaa puolisonsa merkkipäivää ja käyttää vapaansa perheen kanssa vaikka Lapissa patikoimalla. Huippupoliitikot uhraavat muutenkin yksityiselämäänsä liikaa työlle, eikä ihmissuhteiden vaaliminen ole koskaan turhaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.