Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Paavo Lipponen: Turkkilainen visiitti

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Politiikka

Paavo Lipponen

Kirjoittaja on entinen pääministeri ja entinen SDP:n puheenjohtaja.

Naton pääsihteerin tuulispäävierailu Kultarannassa edusti uutta rähmälläänoloa. Suomen johto kokoontui kuuntelemaan luentoa Turkista, mistä tuli kansainvälisen median pääuutinen.

Paavo Lipponen

Stoltenberg puhui isännän äänellä, isäntä asuu Ankarassa. ”Yrittäkää (pojat) keskustella Erdoganin kanssa, mekin yritämme”. Asiasta, jossa ei ole kysymys Suomen toiminnasta.

Stoltenberg olisi voinut sanoa sanottavansa etänä Brysselistä. Olisi voitu keskittyä oikeasti analyyttiseen keskusteluun Ukrainasta, Euroopasta ja maailman tilanteesta. Nyt toistettiin jokapäiväisten A- ja Ö-studioiden Turkki -jänkätystä, jossa mediat metsästävät päiväkohtaisia otsikoita. Ei voi vähempää kiinnostaa.

Kokoomus, jonka johtama hallitus sulki Nato-oven neljäksi vuodeksi, patsastelee nyt suurena edelläkävijänä.

Kultarannassa olisi tarvittu kunnollista alustusta Suomen ulkopolitiikasta, mikä siinä on jatkuvuutta ja millaisiin haasteisin joudumme vastaamaan. EU jättimäisine kysymyksineen jäi täysin varjoon Nato- ja pohjoismaaliturgiassa. Kiina kummitteli jossakin kaukana.

Natosta tehdään myös sisäpolitiikkaa. Petteri Orpo sanoi Ykkösaamussa, että seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on rakentaa ”Nato-Suomea”. Toimittaja ei tehnyt seuraavaa kysymystä: Mitä ihmettä se tarkoittaa?

Kokoomus, jonka johtama hallitus sulki Nato-oven neljäksi vuodeksi, patsastelee nyt suurena edelläkävijänä. Sen propagandistit lietsovat sisäpoliittista revansismia menneisyyden politisoinnilla. Sellainenkin sota voidaan käydä, mistä varoittaisin siitäkin syystä, että Kylmän sodan Suomi -TV-sarja jouduttaisiin tekemään uudelta, faktapohjalta. Niitä voi tilata ilmaiseksi.

Lisää aiheesta

Keskusteluilmapiirissä on sairaita piirteitä. Mediat ovat avanneet sontaluukkunsa ja niistä pursuaa sitä itseään, loputonta kaunaa. Presidentti Tarja Halosta kohdellaan törkeän väärämielisesti ja Erkki Tuomiojalta kielletään oikeus esittää vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tällainenko on se Nato-Suomi, johon kokoomus meitä haluaa viedä?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE