Politiikka

Paavo Väyrynen: Minusta on tehty ilmianto – lopetan puhumisen puolueestani

Lehtikuva
Paavo Väyrynen on päättänyt lopettaa puhumisen kansalaispuolueestaan.
Lehtikuva
Paavo Väyrynen on päättänyt lopettaa puhumisen kansalaispuolueestaan.
Lehtikuva
Paavo Väyrynen on päättänyt lopettaa puhumisen kansalaispuolueestaan.

Paavo Väyrynen (kesk.) yllättää taas. Lapin radion pakinassaan Väyrynen kirjoittaa, että hänen puhetilaisuuksien rahoituksesta on tehty ilmianto.

Europarlamentaarikko Väyrynen kiistää varojen rahojen väärinkäytön mutta on päättänyt lopettaa Kansalaispuolueesta puhumisen puhetilaisuuksiensa sarjassa. Väyrynen kertoo asiasta Yle Rovaniemen radiokolumnissaan.

Väyrynen kertoo Euroopan parlamentin jäsenenä pitäneensä ahkerasti yhteyttä kansalaisiin.

– Vuodesta 1995 alkaen olen järjestänyt varmaankin kaikkiaan yli tuhat puhetilaisuutta eri puolilla maata. Viime vuonnakin niitä kertyi lähes sata, hän kertoo.

Kansalaispuolueesta en voi tilaisuuksissa puhua.

– Puhetilaisuuksien sisältö on määräytynyt ajankohtaisten asioiden perusteella. Viime syksynä esillä olivat erityisesti euroalueen ongelmat. Tilaisuuksissa pyrittiin saamaan allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, joka koski kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

– Kansalaispuolueesta en voi tilaisuuksissa puhua. Tämän hankkeen vastustajat ovat nimittäin saaneet aikaan tutkinnan siitä, voidaanko Euroopan parlamentin varoja käyttää sellaisten tilaisuuksien järjestämiseen, joissa puolueesta puhutaan. Varmuuden vuoksi en puhu, eikä tilaisuuksissa myöskään kerätä kannattajakortteja, Väyrynen sanoo.

Väitteet ovat järjettömiä, mutta niitä on ryhdytty selvittämään.

Hän katsoo, että Kansalaispuolueen vastustajat ovat tekemässään ilmiannossa väittäneet, että hänen kotimaan avustajan toiminta viime kevään puhetilaisuuksien järjestämiseksi on ollut sääntöjen vastainen avustus poliittiselle puolueelle.

– Ilmianto koski myös niitä viime syksyn tilaisuuksia, joissa koottiin allekirjoituksia kansalaisaloitteen tueksi. Väitteet ovat järjettömiä, mutta niitä on ryhdytty selvittämään.

Nyt selvitetään Väyrysen mukaan myös sitä, onko ALDE-ryhmä (Euroopan liberaalit) toiminut väärin, kun se on hyväksynyt puhetilaisuuksien kulujen kattamisen jäsenelle kuuluvista toimintavaroista.

– Ryhmä on ollut tietoinen tilaisuuksien luonteesta ja katsonut niiden rahoittamisen sääntöjen mukaiseksi.

Vaikeaa on Suomessa uuden puolueen perustaminen. Kannattajakortteja ei ole mahdollista allekirjoittaa sähköisesti.

Väyrysen mukaan tilaisuuksien pääasiallinen sisältö on koostunut Eurooppa-politiikan ajankohtaisista kysymyksistä: euroalueen ongelmista, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maahanmuutosta ja aluepolitiikasta.

– Lisäksi olen puhunut siitä, kuinka olen pyrkinyt edistämään omia tavoitteitani Keskustan kautta, kansalaisaloitteen avulla ja lopulta perustamalla Kansalaispuolueen.

– Jos ratkaisu tehdään puhtaasti oikeudellisin perustein, avustajani toiminta ja varainkäyttöni todetaan sääntöjen mukaisiksi. Tutkinta on kuitenkin pantu liikkeelle poliittisista syistä ja politiikka saattaa vaikuttaa myös lopputulokseen, Väyrynen uumoilee.

Väyrystä harmittaa myös se, ettei hänen uuden puolueen nimienkeruukanpanja oikein suju.

– Vaikeaa on Suomessa uuden puolueen perustaminen. Kannattajakortteja ei ole mahdollista allekirjoittaa sähköisesti. Jos olisi, Kansalaispuolue olisi saanut kerätyksi tarvittavat 5000 korttia jo ensimmäisen viikon aikana, Väyrynen valittaa.

Hän kertoo, että kannattajakortteja on kertynyt vain runsaat 2 200. Uuden puolueen perustamiseksi tarvitaan 5 000 paperista kannattajakorttia allekirjoitettuna.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat