”Pahimmillaan kauaskantoisia talousvaikeuksia” – Varusmiesliitto vaatii sotilasavustuksiin pikaisia muutoksia

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Tänä maanantaina suomalaisten kasarmien porteilla käy jälleen kuhina, kun noin kymmenentuhatta nuorta aloittaa varusmiespalveluksensa. Varusmiesliitto kantaa huolta palvelukseen astuvien yksin asuvien varusmiesten riittämättömästä toimeentulosta.

Kela maksaa yksin asuvien varusmiesten vuokran sekä vesi- ja sähkölaskun sotilasavustuksena. Tämä tukimuoto ei kuitenkaan kata kaikkia varusmiehen pakollisia menoja. Esimerkiksi kotivakuutus sekä puhelinkulut jäävät vakuutuksen ulkopuolelle.

Tämä tarkoittaa jopa satojen eurojen pakollisia elinkuluja, jotka on katettava varusmiehen päivärahoista. Päivärahaa maksetaan ensimmäisen puolen vuoden ajan 5,10 euroa päivässä.

– On aivan tavanomaista, että varusmies joutuu ottamaan lainaa, jos hänelle ei ole kertynyt säästöjä ennen varusmiespalvelusta. Edes töiden tekeminen viikonloppuvapailla ei auta, sillä jokainen tienattu euro vähennetään sotilasavustuksesta. Nämä voivat pahimmillaan ajaa nuoren kauaskantoisiin talousvaikeuksiin, harmittelee Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila.

”Korjaaminen ei edes tulisi kalliiksi.”

Varusmiesliitto vaatii, että kotivakuutus ja puhelinkulut nostetaan sotilasavustuksen piiriin, ja että sotilasavustuksessa otetaan käyttöön opiskelijan nostamasta opintotuesta tuttu tuloraja.

Liiton mukaan nyt varusmiehen ei kannata tehdä lainkaan työtä, vaikka siihen palveluksen ohella pystyisikin. Liiton mukaan järjestelmä aiheuttaa myös sen, että jos työtä tehdään, se tehdään “pimeänä”. Tuloraja mahdollistaisi taloudellisen ahdingon omatoimisen lieventämisen sekä palvelisi myös yrittäjiä ja freelancereita, jotka joutuvat tekemään töitä palveluksensa aikana, jotta asiakkuudet eivät palveluksen vuoksi katoa.

– Kaikki varusmiesten kanssa työtä tekevät tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että sotilasavustuksessa on ongelmia, joiden korjaaminen ei edes tulisi kalliiksi. Osoittaa piittaamattomuutta, että siitäkään huolimatta tahto ei tunnu olevan riittävä ongelmien poistamiseksi, Juuso Kurttila harmittelee.

Varusmiesliitto vaatii sosiaali- ja terveysministeriötä ryhtymään toimiin, jotta sotilasavustukseen saataisiin tulorajat sekä nostettua kaikki välttämättömät kiinteät elinkustannukset sen piiriin.

– Valtiontalouden kannalta kyse on liki mitättömistä rahasummista, mutta yksittäiselle varusmiehelle järjestelmä voi olla kohtalokas. Kyse on rahan lisäksi myös siitä, millaisen viestin valtio antaa niille, jotka ovat suorittamassa pakollista kansalaisvelvollisuuttaan, Kurttila sanoo.

Keskustelua aiheesta

13-vuotias poika löytyi maastosta kuolleena

Poliisi kertoo löytäneensä Espoossa kadonneeksi ilmoitetun 13-vuotiaan pojan kuolleena maastosta. Poliisin mukaan kuolinsyytä on vielä liian aikaista arvioida.

Poliisi suorittaa löytöpaikalla Espoon Karakalliossa edelleen tutkimuksia ja on toimittanut viestin kuolemasta omaisille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Helsinki-Vantaa tähyilee ”maagiseen rajaan” vuonna 2019

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Helsinki-Vantaalla saavutettiin 13. joulukuuta 2017 noin kello 16 tärkeä raja, kun lentoaseman matkustajamäärä kipusi silloin jo 18 miljoonaan.

– Helsinki-Vantaa kasvaa nyt ripeästi. Lentoaseman läpi kulkee vuosittain yli kolminkertainen määrä matkustajia Suomen väkilukuun verrattuna. Tällä vauhdilla 20 miljoonan maaginen raja menee rikki jo vuonna 2019, sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Matkustajamäärien kasvu on ollut Finavian tiedotteen mukaan ennakoitua voimakkaampaa.

Noin puolet Helsinki-Vantaan matkustajista on suomalaisia ja puolet ulkomaalaisia. Suurin kasvu tulee Euroopan ja Aasian välisestä matkustuksesta, erityisesti Kiinan-lennoista. Yhä useampi ulkomainen turisti valitsee matkakohteekseen Suomen ja vierailee joko pääkaupunkiseudulla tai lentää Lappiin.

Haapasaari on tyytyväinen siihen, että Finavian kehitysohjelma on edennyt aikataulussaan.

– Olemme saaneet Helsinki-Vantaalle lisää matkustajatilaa ja lentoliikenteen tarvitsemaa infrastruktuuria suunnitelmien mukaan.

Finavia investoi Helsinki-Vantaan kehittämiseen ja laajentamiseen 900 miljoonaa euroa. Tavoitteena on entisestään vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana. Laajennuksen ansiosta lentoasemalla voidaan tulevaisuudessa palvella 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Vakuuttava petkuttaja haali itselleen pankkitunnuksia puhelimitse, kertoo poliisi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pankin työntekijänä esiintynyt huijari on onnistunut saamaan ihmisiltä pankkitietoja puhelimitse Savonlinnassa. Tapauksesta varoittaa huijausta tutkiva Itä-Suomen poliisi.

Mies on tiedustellut puhelimessa pankkitunnuksia ja avainlukulistan koodeja. Uhrien kertoman mukaan huijari on esiintynyt todella vakuuttavasti.

Poliisi korostaa, että omia pankkitietoja ei pidä antaa kenellekään puhelimen välityksellä. Esimerkiksi pankit itse eivät tiedustele asiakkaidensa avainlukuja tai pankkitunnuksia puhelimitse.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kovaa vauhtia poliisia karkuun henkilöautolla ajanut keski-ikäinen mies loukkaantui törmättyään rekkaan

Poliisin takaa-ajama henkilöauto törmäsi rekkaan Helsingissä Kehä I:llä sunnuntaiaamuna. Kovaa vauhtia henkilöautolla ajanut keski-ikäinen mies loukkaantui turmassa, jonka jälkeen Kehä I oli suljettuna turmapaikalla idän suuntaan tunteja.

Onnettomuus sattui Pukinmäen liittymän lähellä noin kello 5.30. Rekan kuljettaja ei saanut tilanteessa vammoja.

Poliisi kertoi STT:lle, että takaa-ajo alkoi Kustaa Vaasan tieltä, kun henkilöauton kuljettaja ei ollut noudattanut poliisin pysähtymiskehotusta. Tilanne Kehä I:llä oli vaarallinen, sillä pakenija ajoi karkuun lännen suuntaan itään vievillä kaistoilla.

Kehä I saatiin avattua liikenteelle idän suuntaan vasta aamuyhdeksän tienoilla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

LM: Valtakunnallisessa potilastietojärjestelmässä vasta kolmannes yksityisistä terveydenhuollon palveluntuottajista

Kuva: Thinkstock

Vasta noin kolmannes yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajista on mukana potilastiedon arkistossa. Lännen Median mukaan noin 6 000 yksityistä palveluntuottajaa on liittynyt valtakunnallisen Kanta-palvelun potilastiedon arkiston käyttäjäksi, kun palveluntuottajia on yli 20 000.

Valvira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL patistavat nopeampaan liittymistahtiin. Potilastiedon arkiston käyttöönotto on tehtävä ennemmin tai myöhemmin sote-uudistuksen takia.

Lännen Median mukaan takarajaa liittymiselle on vaikea antaa, koska lakisääteinen takaraja umpeutui jo syyskuussa 2015. THL:n erikoissuunnittelija Päivi Achte kertoo, että yksityisille palveluntuottajille tarkoitetut potilastietojärjestelmät eivät silloin olleet vielä kaikilta osin valmiina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta