tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Pahimmillaan kauaskantoisia talousvaikeuksia” – Varusmiesliitto vaatii sotilasavustuksiin pikaisia muutoksia

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Tänä maanantaina suomalaisten kasarmien porteilla käy jälleen kuhina, kun noin kymmenentuhatta nuorta aloittaa varusmiespalveluksensa. Varusmiesliitto kantaa huolta palvelukseen astuvien yksin asuvien varusmiesten riittämättömästä toimeentulosta.

Kela maksaa yksin asuvien varusmiesten vuokran sekä vesi- ja sähkölaskun sotilasavustuksena. Tämä tukimuoto ei kuitenkaan kata kaikkia varusmiehen pakollisia menoja. Esimerkiksi kotivakuutus sekä puhelinkulut jäävät vakuutuksen ulkopuolelle.

Tämä tarkoittaa jopa satojen eurojen pakollisia elinkuluja, jotka on katettava varusmiehen päivärahoista. Päivärahaa maksetaan ensimmäisen puolen vuoden ajan 5,10 euroa päivässä.

– On aivan tavanomaista, että varusmies joutuu ottamaan lainaa, jos hänelle ei ole kertynyt säästöjä ennen varusmiespalvelusta. Edes töiden tekeminen viikonloppuvapailla ei auta, sillä jokainen tienattu euro vähennetään sotilasavustuksesta. Nämä voivat pahimmillaan ajaa nuoren kauaskantoisiin talousvaikeuksiin, harmittelee Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila.

”Korjaaminen ei edes tulisi kalliiksi.”

Varusmiesliitto vaatii, että kotivakuutus ja puhelinkulut nostetaan sotilasavustuksen piiriin, ja että sotilasavustuksessa otetaan käyttöön opiskelijan nostamasta opintotuesta tuttu tuloraja.

Liiton mukaan nyt varusmiehen ei kannata tehdä lainkaan työtä, vaikka siihen palveluksen ohella pystyisikin. Liiton mukaan järjestelmä aiheuttaa myös sen, että jos työtä tehdään, se tehdään “pimeänä”. Tuloraja mahdollistaisi taloudellisen ahdingon omatoimisen lieventämisen sekä palvelisi myös yrittäjiä ja freelancereita, jotka joutuvat tekemään töitä palveluksensa aikana, jotta asiakkuudet eivät palveluksen vuoksi katoa.

– Kaikki varusmiesten kanssa työtä tekevät tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että sotilasavustuksessa on ongelmia, joiden korjaaminen ei edes tulisi kalliiksi. Osoittaa piittaamattomuutta, että siitäkään huolimatta tahto ei tunnu olevan riittävä ongelmien poistamiseksi, Juuso Kurttila harmittelee.

Varusmiesliitto vaatii sosiaali- ja terveysministeriötä ryhtymään toimiin, jotta sotilasavustukseen saataisiin tulorajat sekä nostettua kaikki välttämättömät kiinteät elinkustannukset sen piiriin.

– Valtiontalouden kannalta kyse on liki mitättömistä rahasummista, mutta yksittäiselle varusmiehelle järjestelmä voi olla kohtalokas. Kyse on rahan lisäksi myös siitä, millaisen viestin valtio antaa niille, jotka ovat suorittamassa pakollista kansalaisvelvollisuuttaan, Kurttila sanoo.

Keskustelua aiheesta

Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Kuva: Lehtikuva

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut. Asiasta tiedottaa Metalliliitto verkkosivuillaan.

Lundh menehtyi perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena.

Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista. Merkittävin vaihe hänen ay-taipaleellaan oli Metalliliiton puheenjohtajuus 1983–2000.

Lundh oli myös ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Lundh kuului pitkään SDP:n puoluetoimikuntaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SPR: Turvapaikanhakijoita on uhkailtu  – Lounais-Suomen poliisi ei tunnista uhkailuilmiötä

Turvapaikanhakijoita on uhkailtu Suomessa viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo Suomen Punainen Risti.

SPR:n mukaan uhkailu on ollut huutelua, ja sitä on tapahtunut etupäässä Varsinais-Suomessa. Tapausten tarkkaa määrää ei osattu SPR:stä arvioida.

Lounais-Suomen poliisi ei kuitenkaan tunnista uhkailuilmiötä. Myös muut STT:n tavoittamat poliisit Helsingistä, Lounais-Suomesta ja Länsi-Uudeltamaalta kertovat viikon sujuneen suhteellisen rauhallisesti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotusjutussa uusia kiinniottoja – heidän kansallisuudesta ei ole varmuutta

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt aamupäivällä Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen, poliisi tiedottaa. Kaksi miestä otettiin kiinni, koska poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta. He ovat kertoneet Suomen viranomaisille olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hätkähdyttävä laskelma: Näin voidaan ehkäistä yli 350 ennenaikaista kuolemaa vuonna 2030

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisellä olisi saatavissa Suomessa terveyshyödyt, joiden arvo olisi yli 13 miljardia euroa vuosina 2011–2030. Asia ilmenee Pyöräliiton teettämästä laskelmasta.

Jos kävellen ja pyöräillen tehtäviä matkoja lisättäisiin 30 prosenttia, ehkäistäisiin pekästään vuonna 2030 yli 350 ennenaikaista kuolemaa.

Hallitus asetti energia- ja ilmastostrategiassa tavoitteeksi, että pyöräily- ja kävelymatkat lisääntyvät 30 prosentilla.

– Laskelma osoittaa, että ilmastopolitiikka voi olla myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Arkiliikunta on tehokkain tapa vähentää liikkumattomuuden kustannuksia, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kävelyn osalta laskenta ottaa huomioon 20‒74 -vuotiaat ja pyöräilyn osalta 20‒64 -vuotiaat. Pyöräliitto teetti laskelman WSP Finlandilla.

Korjaus otsikkoon ja juttuun: yli 350 säästettyä ennenaikaista kuolemaa koskee ainoastaan vuotta 2030. Näistä syntyisi 1,65 miljardin säästöt vuonna 2030. Koko selvityskaudella ennenaikaisia kuolemia säästetään huomattavasti enemmän ja niistä syntyy 13,3 miljardin kokonaissäästö vuosina 2011-2030.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotuksen pääepäilty ja ainakin yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla.

Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

Keskustelua aiheesta