Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Pahoinpitelijä on usein alle 15-vuotias – uudet kiusaamis- ja väkivaltatapausohjeet selittävät osan kasvusta

Pahoinpitelyistä epäiltyjen yleisin ikä on viime vuosina laskenut 14 vuoteen, Tilastokeskus kertoi torstaina. Yksi syy kehityksen taustalla on koulujen uudet ohjeet kiusaamis- ja väkivaltatapausten käsittelystä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tilastokeskuksen mukaan pahoinpitelyistä epäiltyjen yleisin ikä oli 14 vuotta vuosina 2021-2023. Aiemmin se on tyypillisesti vaihdellut 20 ikävuoden molemmin puolin.

Viime vuonna alle 15-vuotiaita epäiltiin pahoinpitelyistä yhteensä vajaat 4  600 kertaa. Kaikkiaan eri epäiltyjä oli 4  300. Heistä hieman yli 200 oli vuoden aikana epäiltynä useammasta kuin yhdestä pahoinpitelystä.

Alle 15-vuotiaiden epäiltyjen määrän kasvu alkoi vuonna 2019.

-  Alle 15-vuotiaiden epäiltyjen sekä absoluuttisen lukumäärän että väestöön suhteutetun määrän kasvu on havaittavissa sekä miehillä että naisilla. Vaikka naiset ja tytöt ovat miehiä ja poikia harvemmin epäiltynä pahoinpitelystä, heilläkin on havaittavissa käyrän huippukohdan siirtymistä kohti nuorempaa ikää, Tilastokeskus kertoo.

Nuorempien epäiltyjen myötä myös pahoinpitelyjen alaikäisten uhrien määrä on kasvanut.

TILASTOKESKUKSEN mukaan alle 15-vuotiaiden tekemiksi ilmoitettujen pahoinpitelyjen määrän kasvun taustalla vaikuttavat ainakin osittain Opetushallituksen ja muiden viranomaisten kouluille antamat ohjeet kiusaamis- ja väkivaltatapausten käsittelystä. Lisäksi lasten kanssa työskentelevien ilmoitusvelvollisuutta epäillyissä väkivaltatilanteissa laajennettiin vuonna 2015.

Nuorempien epäiltyjen myötä myös pahoinpitelyjen alaikäisten uhrien määrä on kasvanut. Viime vuonna eniten kasvoi 12-14-vuotiaiden pahoinpitelyrikosten uhrien määrä. Heitä oli 3  600, mikä on yli kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2022. Vuoteen 2018 verrattuna 12-14-vuotiaita pahoinpitelyjen uhreja oli lähes 140 prosenttia enemmän.

Tilastossa on kyse kaikista viranomaisille ilmoitetuista rikoksista, myös selvittämättä jääneistä. Kyseessä on vasta rikosepäily, ja tutkinnan edetessä voi osoittautua, että epäilty henkilö ei ole tehnyt väitettyä tekoa.

Sama henkilö voi olla epäiltynä useammasta samanlaisesta tai eri rikoksesta vuoden aikana. Sama henkilö on myös voinut joutua pahoinpitelyn uhriksi useamman kerran vuoden aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE