Pääuutiset
22.2.2021 11:20 ・ Päivitetty: 22.2.2021 11:30
Paikallinen ei ole taikasauva – paikalliseen sopimiseen liittyy enemmän myyttejä ja ideologiaa kuin tutkittua faktaa
Paikallista sopimista tarjotaan – etenkin työnantajat – ihmelääkkeeksi työmarkkinoille. Perusteluna on usein ideogiaa ja mutua, vähemmän tutkittua tietoa. Teollisuuden palkansaajien tänään maanantaina julkaistu selvitys testaa paikalliseen sopimiseen liittyviä myyttejä. Ja toteaa perättömiksi – tieteellisen tutkimuksen tai sen puuttumisen perusteella – väitteet siitä, että Suomen työmarkkinat olisivat jäykät tai että laajempi paikallinen sopiminen lisäisi työllisyyttä tai tuottavuutta.
Sen sijaan selvitys totesi paikallisen sopimisen lisäävän työnantajan valtaa paikallistasolla. Tämä tuskin oli yllätys, kun esimerkiksi Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä totesi Helsingin Sanomien haastattelussa viime vuoden lopulla, että työnantajien pyrkimys paikallisessa sopimisessa on muun muassa lisätä työnantajan oikeutta päättää työn järjestämisestä. Hämälä kommentoi asiaa, kun Metsäteollisuus oli irtautunut työehtosopimustoiminnasta viime vuoden lopulla.
Teollisuuden palkansaajat järjesti selvityksen julkaisun yhteydessä Näkökulmia paikalliseen sopimiseen -verkkoseminaarin, jonka paneelin osallistunut kansanedustaja Niina Malm, Imatran Ovakon terästehtaan entinen pääluottamusmus, ihmetteli paikallisen sopimisen ympärillä käytävää keskustelua. Hän muistutti, että jo nyt monella alalla on laajat mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen alkaen työehdoista ja -ajoista.
– Olennaista paikallisessa sopimisessa on, että se on aitoa ja molemmat osapuolet kokevat saavansa siitä yhtä paljon, tai menettävän yhtä paljon. Paikallinen sopiminen, jo nykyisessä laajuudessakin, vaatii lisää osaamista etenkin työnantajapuolella, Niina Malm totesi.
Paneelisssa myös mukana ollut Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala totesi, että metsäteollisuudessa sopimisesta noin 80 prosenttia on jo paikallista. Hän myös muistutti, että Suomen työelämän jäykkyyksien syyttelystä huolimatta Suomeen on suunnitteilla useita metsäteollisuuteen liittyviä jättihankkeita, joista viimeisin on Kemiin tuleva Metsä Groupin sellutehdas.
Olennaista paikallisessa sopimisessa on, että se on aitoa ja molemmat osapuolet kokevat saavansa siitä yhtä paljon
Teollisuuden palkansaajien julkaisemassa Edistys-analyysissä ”Irti keskitetystä, kohti paikallista? Neljä myyttiä paikallisesta sopimisesta” työelämän ja työmarkkinoiden tutkijat Paul Jonker-Hoffrén, Markku Sippola ja Satu Ojala tutkivat keskitettyyn ja paikalliseen sopimiseen liitettyjä yleisiä myyttejä.
Paikallista sopimista kritisoivat usein ”unohtavat”, että Suomessa moni yleissitova tes sisältää jo nyt mahdollisuuden sopia paikallisesti eri asioista, kuten työaikajärjestelyistä. Lisäksi työehtosopimusten nykyiset selviytymislausekkeet mahdollistavat työehtojen väliaikaiset heikennykset tes-järjestelmässä myös ilman nykyistä laajempaa paikallista sopimista. Jo lähes 40 prosentissa työ- ja virkaehtosopimuksista on selviytymislauseke.
Lisäksi suomalainen lomautusjärjestelmä myös antaa pelivaraa yrityksille kriisitilanteissa.
SAK:n viime vuonna teettämän kyselyn vastaajista kolme neljäsosaa kannattaa samojen työsuhteen vähimmäisehtojen noudattamista sekä järjestäytyneissä että järjestäytymättömissä yrityksissä. Hieman ehkä yllättävää, että myös 70 prosenttia kyselyyn vastanneista yrittäjistä kannatti tätä.
Vaikka nimellispalkkojen alaraja ei juuri jousta alaspäin nykyisessä järjestelmässä, niin ei ole myöskään selvää näyttöä siitä, että ne joustaisivat alaspäin myöskään paikallisesti sovittuina. Teollisuuden palkansaajien selvityksen yhteenveto oli, että vaikka yleissitovuus estääkin tes-vähimmäispalkkojen jouston alaspäin, kokonaisuutena se ei jäykistä työmarkkinoita vaan toimii työmarkkinoita vakauttavana – kuten ennakoitavuus ja työrauha – sekä kokonaiskysyntää ylläpitävänä tekijänä.
Yleissitovuus ei jäykistä työmarkkinoita vaan toimii työmarkkinoita vakauttavana tekijänä.
Myös yleissitovuuden negatiivista vaikutusta työllisyyteen on vaikeaa todentaa tieteellisesti. Uusimmat tutkimukset pikemminkin osoittavat, että keskitettyjen järjestelmien purkaminen joustavuuden lisäämiseksi ei johda myönteisiin työllisyysvaikutuksiin, mutta ne voivat vähentää liikkuvuutta työmarkkinoilla.
Selvitysten mukaan keskitetyn sopimisen maissa työllisyys on keskimäärin korkeammalla tasolla kuin hajautetun sopimisen maissa. Lisäksi Suomessa lähes kolmannes työllisistä on jo joustavissa, usein epätyypillisiksi kutsutuissa työsuhteissa
Etenkin Suomen yrittäjät (SY) on syyttänyt Suomen työmarkkinajärjestelmää erilaisista jäykkyyksistä. Tämän taustalla on yhtenä syynä yleissitovuus, joka sitoo myös järjestäytymättömiä yrityksiä, joita on suuri SY:n jäsenistä.
Työlainsäädäntöön kirjatun käytännön mukaan alan sopimusta pidetään yleissitovana, jos noin puolet alan työntekijöistä on järjestäytyneen työnantajan palveluksessa. Aloilla, joilla tes on määrätty yleissitovaksi, myös järjestäytymättömät työnantajat joutuvat noudattamaan sen määräämiä työehtoja. SY näkee yleissitovuuden loukkaavan järjestäytymättömien työnantajien oikeutta olla järjestäytymättä. Tämä on selvityksen mukaan tyypillinen yleissitovuuden kritiikin poliittinen argumentti: yleissitovuus pakottaa yritykset soveltamaan sääntöjä, joihin heillä ei ole ollut mahdollisuus vaikuttaa.
Teollisuuden palkansaajien selvityksen mukaan suomalaiset työmarkkinat ovat kuitenkin varsin joustavat muun muassa lomautusjärjestelmän ja irtisanomisen helppouden takia. Työtä myös ostetaan muun muassa alihankkijoilta, freelancereilta ja esimerkiksi ruokakuljetusyritysten yrittäjiltä. Selvitys toteaakin Suomen työmarkkinoiden lähes ainoaksi ”jäykkyydeksi”alaspäin joustamattoman palkanmuodostukseen ja sen, että järjestäytymättömät yritykset eivät voi sopia paikallisesti asioista, joista työehtosopimuksen osapuolet ja niiden jäsenyritykset ja liittoon kuuluva henkilöstö voivat.
Vertailevaa tutkimusta siitä, kumpi on tuottavuuden kannalta parempi, paikallinen vai liittotason sopiminen, on vaikea löytää. Paikallisen ammattiliittoedustuksen vaikutuksista tuottavuuteen kuitenkin löytyy tutkimusta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa – joka on OECD-maista kenties vähiten järjestäytynyt ja jossa työ-
markkinat ovat äärimmäisen joustavat – työn tuottavuus riippuu työn organisoinnista ja toisaalta siitä, onko kyseessä järjestäytynyt työpaikka. Maassa, jossa ei ole lainkaan sektorikohtaisia tai keskitettyjä sopimuksia, ammattiliiton toiminta vaikuttaa positiivisesti työn tuottavuuteen.
Ammattiliiton työpaikkatason läsnäolon positiivisesta vaikutuksesta työn tuottavuuteen on esimerkkejä myös muun muassa Austaraliasta, missä paikallisen sopimisen ja tuottavuuden kasvun välillä ei ole osoitettavissa yhteyttä.

Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.