Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Päivi Räsänen esittää aseenkäsittelyyn 0,5:n promillerajaa – Metsästäjäliiton puheenjohtaja: “Henkilökohtaisesti olen nollan kannalla”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Päivi Räsänen (kd.).

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on tehnyt kirjallisen kysymyksen asejuoppouden kriminalisoimisesta. Demokraatti kysyi asiaan kantaa Metsästäjäliitosta.

Simo Alastalo

Demokraatti

Räsänen ehdottaa, että hallitus valmistelisi esityksen, jossa panostetun tai ladatun aseen käsittelylle asetettaisiin 0,5 promillen raja.

– Samalla tulisi myös tehdä rangaistavaksi ampuma-aseen luovuttaminen juopuneelle. Myös aseiden käyttö huumausaineiden vaikutuksen alaisena tulee kieltää. Selkeällä promillerajalla ja sen rikkomisesta seuraavilla rangaistuksilla voitaisiin myös tiukentaa seuraamuksia juopuneena tapahtuneiden aseen käyttöön liittyneiden rikosten kohdalla. Tällä lainsäädännöllä olisi myös ennaltaehkäisevä vaikutus rattijuopumussäädösten tapaan, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

METSÄSTÄJÄLIITON puheenjohtaja Ilkka Mäkelä muistuttaa, että alkoholi on jo nyt raskauttava tekijä esimerkiksi metsästysonnettomuuksia tutkittaessa.

– Jos on aseen kanssa alkoholin vaikutuksen alaisena, niin todennäköisesti menettää aselupansa, Mäkelä sanoo.

Räsäsen avausta hän pitää hyvänä.

– Olemme selvästi sitä mieltä, että laiton aseenkäsittely tai aseenkäsittely alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole kenellekään suositeltavaa. Aina, jos on aseiden kanssa liikkellä, pitäisi olla selvinpäin. Luvallisilla aseilla ja luvallisissa paikoissa. Alkoholi ja metsästys eivät sovi yhteen. Jahdissa pitää olla selvinpäin, samoin ampumaradalla.

Laki ei nykymuodossaan tunne Räsäsen kirjallisessa kysymyksessään esittämää promillerajaa. Metsästäjäliitto ei Mäkelän mukaan vastusta, jos sellaista ryhdytään säätämään.

– Alkoholia ei tarjota enää metsästyksen aikana ymmärtääkseni missään. Se on muuttunut ihan täysin.

Kaatoryyppyperinne on kuitenkin olemassa?

– Kaatoryyppy tarjotaan ainakin täällä Varsinais-Suomessa ja Hämeessä päin, missä itse metsästelen, siellä lahtivajalla, missä saalista käsitellään. Sekin on mennyt lähes nollaan eli sitä ei välttämättä edes tarjota.

Mäkelä sanoo maailman muuttuneen kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana.

– Esimerkiksi omassa seurassani on niin, että jos koet edellisen illan olleen vähän vauhdikas, niin voit tulla ajomieheksi, mutta asetta ei oteta mukaan.

Olisiko tämä Räsäsen esittämä 0,5 teidän mielestä hyvä promilleraja?

– Metsästäjäliitto ei ole ottanut promillerajaan kantaa, mutta Virossa raja on nolla. Henkilökohtaisesti olen nollan kannalla. Virossa myös puhallutetaan. Uskon, että aika moni on nollan kannalla. Ollaan raittiina metsästämässä ja katsellaan sitten illalla saunassa tilannetta. Ase ja alkoholi eivät sovi yhteen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE