Turva – Hymy

”Pakotteet sotatoimi” – Pohjois-Korea tuomitsee YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt
Kiinan YK-lähettiläs Wu Haitao puhuu YK:ssa 22. joulukuuta Pohjois-Korean pakotteita koskevan äänestyksen jälkeen.

Pohjois-Korea on ensimmäistä kertaa ottanut kantaa YK:n turvallisuusneuvoston aiemmin viikolla asettamiin pakotteisiin. Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan maan ulkoministeriö sanoo tiedotteessaan, että Pohjois-Korea tuomitsee YK:n uusimmat pakotteet.

Ministeriön tiedotteessa pakotteita kuvaillaan sotatoimiksi, jotka tuhoavat rauhan ja vakauden Korean niemimaalla ja laajemmalla alueella.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina yksimielisesti uudet pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan. Myös Pohjois-Korean tärkein kauppakumppani Kiina äänesti päätöslauselman puolesta. Kiina on aikaisemmin ollut haluton lopettamaan täysin kauppaa Pohjois-Korean kanssa.

Pakotteet rajoittavat merkittävästi jalostetun ja raakaöljyn kuljetuksia maahan, joka tarvitsisi öljyä jatkaakseen ohjus- ja ydinohjelmiaan. Öljyntuonnin lisärajoitukset ovat myös vakava isku maan jo valmiiksi huonossa jamassa olevalle taloudelle.

Pakotteet ovat vastaisku Pohjois-Korean mannertenvälisen ohjuksen testaukseen marraskuun lopulla.

Yhdysvaltojen laatiman lauselman perusteella myös ulkomailla työskentelevät pohjoiskorealaiset joutuvat palaamaan kotimaahansa kahden vuoden kuluessa. Pohjois-Korea saa merkittäviä tuloja kymmeniltätuhansilta kansalaisiltaan, jotka työskentelevät etenkin Venäjällä ja Kiinassa. YK:n mukaan heidän työolonsa ovat verrattavissa orjatyöhön.

Päätöslauselman mukaan kaikki maat velvoitetaan myös tarkkailemaan, pidättämään ja takavarikoimaan Pohjois-Koreaan meneviä ja sieltä saapuvia laivakuljetuksia, jos niiden epäillään sisältävän laitonta rahtia.

Myös 15 uuden pohjoiskorealaisvirkamiehen kansainväliset viisumit ja varat jäädytetään. Listalla oli aluksi 19 nimeä, sitten 16, mutta lopullinen luku oli 15.

Uudet pakotteet ovat vastaisku Pohjois-Korean mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testaukseen marraskuun lopulla. Pohjois-Korean mukaan ohjus yltäisi Yhdysvaltain mantereelle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut ”tuhota totaalisesti” Pohjois-Korean, jos se iskee Yhdysvaltoihin. Pohjois-Korea puolestaan vaatii maailmaa hyväksymään, että se on ydinasevaltio.

Yhdysvallat, YK ja EU ovat jo aiemmin asettaneet pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. YK:n osalta pakotepaketti on kolmas tänä vuonna.

Keskustelua aiheesta

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT