Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Pakotteista sopiminen on ollut EU:n yhtenäisyyden menestystarina” – venäläisöljyn tuontikielto kangertaa nyt

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Juhannusta ennen on luvassa kaksi EU-huippukokousta, joihin on jo nyt latautunut paljon odotuksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU-maiden puheenjohtajat kokoontuvat Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen ensi viikon alussa ja sen jälkeen normaalin aikataulun mukaisesti juhannusviikolla.

Odotukset liittyvät Ukrainan tukemiseen. EU-maat eivät ole vielä saavuttaneet sopua uusimmasta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista, koska Unkari vastustaa venäläisöljyn tuontikieltoa. Toiveena on, että sopu löytyisi ensi viikon huippukokoukseen mennessä.

Öljyn tuontikieltoa on pidetty varsin tymäkkänä toimena, koska öljykauppa Eurooppaan tuo Venäjälle niin paljon tuloja.

Ensimmäistä huippukokousta valmisteltiin maanantaina Brysselissä, kun euroooppaministerit kokoontuivat. Suomea tapaamisessa edusti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Tuppuraisen mukaan pakotteista käydään tiivistä keskustelua muun muassa komission ja Unkarin välillä. On mahdollista, että päätös venyy huippukokoukseen asti.

“Jos tahtoa on, niin ratkaisut löytyvät.”

-  Toivon, että solmu aukeaa jo ennen sitä. Pakotteista sopiminen on tähän mennessä ollut eräänlainen EU:n yhtenäisyyden menestystarina. Viidestä pakotepaketista on kuitenkin kyetty sopimaan yksimielisesti ja ennennäkemättömän nopealla aikataululla, Tuppurainen sanoi kokouksen jälkeen.

-  Jos tahtoa on, niin ratkaisut löytyvät.

Huippukokouksiin odotetaan myös painavaa keskustelua Unkarin rahallisesta tukemisesta sekä keinoista irtautua venäläisenergiasta.

Unkaria ruodittiin eurooppaministerien kokouksessa pakotevastustelun lisäksi toisesta kulmasta, sillä kokouksessa pidettiin kuuleminen oikeusvaltiohuolista.

Kyseessä oli neljäs kerta, kun Unkaria kuullaan EU:n perussopimuksen artikla 7:n mukaisessa menettelyssä.

Tuppuraisen mukaan kuuleminen oli tällä kertaa hyvin perusteellinen, ja moni jäsenmaa käytti mahdollisuuden esittää kysymyksiä Unkarille. Tuppurainen kertoo tuoneensa puheenvuorossaan esiin seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja esittäneensä kysymyksen lehdistönvapaudesta Unkarissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE