Työmarkkinat
8.2.2021 06:42 ・ Päivitetty: 8.2.2021 06:42
PAMin kysely: Paikallinen sopiminen sopii, kunhan neuvottelut ovat aitoja – ”Ihmiset haluavat turvaa epäselvässä tilanteessa”
Palvelualojen ammattiliitto PAMin teettämän kyselyn mukaan enemmistöllä työikäisistä suomalaisista ei ole mitään paikallista sopimista vastaan, jos voidaan varmistua siitä, että osapuolet voivat aidosti neuvotella työehdoista ilman, että kumpikaan pääsee sanelemaan niitä.
Kyselyyn vastanneista liki 80 prosenttia on tätä mieltä. TNS Gallupin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 126 työikäistä ihmistä marraskuussa 2020.
– Tämähän se olennainen kysymys on. Ihmiset kokevat epävarmuutta siitä, mitä paikallinen sopiminen oikeastaan on. Sen lisäksi paikalliseen sopimiseen kohdistuu perusteltuja epäluuloja, PAMin sopimuspäällikkö Ismo Kokko sanoo tiedotteessa.
Kysely paljastaa, ettei paikallisen sopimisen merkitystä tunneta erityisen hyvin. Vastaajista alle puolet arvioi olevansa hyvin tai melko hyvin perillä siitä, mistä paikallisessa sopimisessa on kyse. 35 prosenttia arvioi tietonsa melko tai erittäin huonoiksi tai he eivät osanneet sanoa, kuinka perillä he ovat paikallisesta sopimisesta.
Noin 60 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että työnantajilla on työntekijöitä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa lopputulokseen paikallisessa sopimisessa. Vain kahdeksan prosenttia piti työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia suurempina.
Yli puolet (53 prosenttia) katsoo, että neuvottelemiseen koulutetun ammattiliiton luottamusmiehen tai ammattiliiton edustajan pitäisi edustaa työntekijöitä silloin, kun työsuhteen ehdoista sovitaan paikallisesti työpaikoilla. Selvä enemmistö (60 prosenttia) vastaajista toivoo, että ammattiliitto sopii asioista työntekijöiden puolesta myös silloin, kun niistä sovitaan paikallisesti.
– Ihmiset työpaikoilla haluavat turvaa epäselvässä tilanteessa, Kokko sanoo.
– Kysymyshän ei ole vain siitä, että työntekijöillä on edustaja paikallisissa neuvotteluissa. Työntekijöiden aseman ja vaikutusvallan neuvotteluissa takaa vasta se, että edustaja osaa työehdot ja työlainsäädännön ja hänellä on mahdollisuus kysyä myös neuvoja. Tästä on lähdettävä, kun paikallisen sopimisen edistämistä valmistellaan. Muuten tasapaino ei toteudu.
Kyselyn mukaan paikallisen sopimisen ei juuri uskota tuovan parannusta omaan työmarkkina-asemaan tai työelämään yleensä. Johtajista ja yrittäjistä yli puolet uskoo asemansa paranevan, mutta palkansaajien, työttömien ja opiskelijoiden keskuudessa useampi uskoo asemansa heikkenemiseen kuin paranemiseen.
Kuitenkin yli puolet vastaajista uskoo, että paikallisesta sopimisesta tulee lähitulevaisuudessa yleisin vaihtoehto sopia työehdoista työntekijän ja työntekijöiden välillä.
TNS Gallup toteutti tutkimuksen Gallup Forumissa marraskuussa 2020. Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat työikäiset (18-65-vuotiaat). Tutkimusta varten haastateltiin 1 126 henkilöä. Tilastollinen virhemarginaali on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.