ehdokasmainos

Paperityöläiset lakkoilivat – UPM harkitsee korvausten peräämistä

Kuva: Lehtikuva
upmlehtikuva01122011
UPM haluaa korvauksia lakon aiheuttamista vahingoista Tervasaaren tehtaalla.

Metsäyhtiö UPM harkitsee korvausten peräämistä oikeusteitse paperityöntekijöiltä. UPM haluaa korvauksia laittoman lakon aiheuttamista vahingoista Tervasaaren tehtaalla. Yhtiön mukaan viime viikolla maanantaista perjantaihin jatkunut työnseisaus aiheutti yli miljoonan euron tappiot.

Työtuomioistuin määräsi Tervasaaren tehtaalla toimivalle ammattiosastolle 3 500 euron ja Paperiliitolle 4 000 euron hyvityssakot laittomasta lakosta. UPM pitää hyvityssakkoja erittäin alhaisina verrattuna aiheutettuun taloudelliseen vahinkoon.

Kiista liittyy Tervasaaressa UPM:n vuokralaisena toimivan BillerudKorsnäsin ilmoitukseen lopettaa paperintuotanto alueella. UPM on toimittanut Billerudille paperintuotantoa tukevia palveluita. Palveluiden loppumisen seurauksena UPM suunnittelee 35 työntekijän vähennystä.

AVAINSANAT

“Seuraamme tarkasti tilannetta” – Orpo ottaa Deutsche Bankia ympäröivän turbulenssin vakavasti

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
LKS 20160930 - Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.) keskusteli RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin kanssa eduskunnassa Helsingissä 30. syyskuuta 2016. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Valtiovarainministeri Petteri Orpo ajatustenvaihdossa RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin kanssa tänään eduskunnassa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Deutsche Bankin ympärillä oleva turbulenssi täytyy ottaa vakavasti.

– Meillä kyllä seurataan hyvin tarkkaan mitä tapahtuu, Orpo sanoi eduskunnassa.

Deutsche Bankin osake avasi tänään noin seitsemän prosentin laskuun Frankfurtin pörssissä. Stressitestit tehtiin kesällä ja Orpon mukaan silloin ei ollut tiedossa tämän tyyppistä huolen määrää.

– Toisaalta haluaisin rauhoitella sitä, että nimenomaan viitaten näihin aikaisempiin selvityksiin, että tilanne pankkisektorilla on vakautunut, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa tämä kriisi on kuitenkin opettanut, että aina pitää varautua myös huonoihin uutisiin.

Orpo ei vielä ole ollut yhteydessä asiasta muiden euromaiden valtiovarainministereihin.

– VM:ssä käytiin asiaa lyhyesti läpi. Seuraamme tarkasti tilannetta, tarvittaessa ollaan yhteyksissä.

Deutsche Bank on finanssimarkkinoiden suurpeluri.

Orpo totesi kysymykseen, että voiko näin suurta pankki pelastaa, että nykyiset mekanismit eivät jättiläisen pelastamiseen oikein tahdo riittää.

– Kyllä tässä tapauksessa korostaisin sitä, että silloin myöskin Saksalla on erityisen suuri ja keskeinen vastuu tässä asiassa. Saksan talous on ainut, jolla on mahdollisuuksia näin suuressa mittaluokassa toimia, Orpo sanoi.

Olli Kuivaniemi

“Hallituksen koulutusleikkaukset ovat myrkkyä Suomelle” – Palola: Digitalisaation tuomaa muutosta ei tarvitse pelätä

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
32974281
– Aikuiskoulutuksen järjestämisessä johtoajatuksen on oltava se, että oppiminen nivelletään uuteen työelämään, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä digitalisaation tuomaa muutosta ei tarvitse pelätä, kunhan vain tiedostetaan sen vaatimukset työelämälle.

– Tässä mielessä maan hallituksen koulutusleikkaukset ovat myrkkyä Suomelle. Koulutuksesta tinkiminen on vihoviimeinen asia muutoksen haltuun ottamisessa. Suomen kaltaisen pienen maan on välttämätöntä hyödyntää kaikkien osaaminen. Se on paras keino myös selättää teknologiapelko ja osaamispuutteista johtuva tuloerojen kasvu.

Työnantajilta on edellytettävä pitkäjänteistä osaamisen kehittämistä, johon sisältyvät esimerkiksi koulutussuunnitelmat kaikilla työpaikoilla ja niiden kytkeminen digistrategiaan.

Oppilaitoksissa on Palolan mielestä mietittävä koulutusmenetelmien ja –sisältöjen muutoksia sekä ratkaisuja työn ohessa tapahtuvan kouluttautumisen kynnysten poistamiseen.

Tänään STTK:n digiseminaarissa Helsingissä puhuneen Palolan mielestä eri lähteistä saatujen lukujen valossa suomalaisten digiosaaminen ei mairittele.

– OECD:n tutkimuksen mukaan miljoonalla suomalaisella aikuisella on heikot digiosaamisen taidot. Puolet osallistuu vuosittain työnantajien maksamaan koulutukseen, mitä voi lukea niinkin, että puolet ei osallistu. Osaamisen varmistamisen eteen tarvitaan jatkossa todella paljon työtä.

Digitalisaation vaikutukset työhön näkyvät jo usealla STTK-laisella alalla, joten huoli toimihenkilöiden osaamisen kehittymisestä ja työuralla selviytymisestä on todellinen.

Digitalisaation vaikutukset työntekoon ja tehtäväsisältöihin mullistavat osaamistarpeet ja edellyttävät uudenlaista koulutustarjontaa.

Palolan mielestä suomalaisten digiosaaminen ei mairittele.

Palolan mukaan osaamisen päivitys on tehtävä mahdolliseksi osana työtehtäviä ja oman työn kehittämistä.

– Tällä hetkellä aikuiskoulutuksen kokonaisuus on liian monimutkainen, jotta työelämässä olevien osaaminen varmistetaan. Tarjontaa on, mutta se on hajallaan ja selkeytystä tarvitaan.

Aikuiskoulutuksen järjestämisessä johtoajatuksen on Palolan mielestä oltava se, että oppiminen nivelletään uuteen työelämään.

Työnteko mullistuu koko ajan ja muutosvauhti kiihtyy. Tehtäviä ja ammatteja häviää ja uusia tulee tilalle.

– Jatkossa tehokkuus ja tuottavuus syntyvät yhä enemmän tiedon käytöstä ja työssä oppimisesta, ja digitaalista ymmärrystä ja digitaitoja tarvitaan kaikissa ammateissa, Palola painottaa.

Deutsche Bankin osake putosi, markkinat levottomia

Kuva: afp/daniel roland
LKS 20160916 LKS 20160727 28-01-16-ROL018; (FILES) This file photo taken on January 28, 2016 shows the headquarter of German company Deutsche Bank is pictured incBank increase as the stock price fell again on July 6, 2016.
 / AFP / DANIEL ROLAND - LEHTIKUVA / AFP
Deutsche Bankin pääkonttori Frankfurt am Mainissa.

Deutsche Bankin osakkeiden arvo putosi selvästi torstaina, kun hedgerahastot vetivät varojaan pois. Saksalaisen pankkijätin osakkeen arvo laski päivän aikana 7 prosenttia.

Perjantaiaamuna esimerkiksi Tokion pörssi avautui alavireisenä, koska Deutsche Bankin ongelmat aiheuttivat epäilyksiä maailman finanssijärjestelmän tilasta. Japanin keskeinen Nikkei-indeksi laski avauksessa liki 1,3 prosenttia.

Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat aiemmin syyskuussa hakevansa Deutsche Bankilta jopa 14 miljardin dollarin eli 12,5 miljardin euron korvauksia. Vaateet liittyvät vuoden 2008 asuntolainakriisiin.

Tämä olisi selvästi suurin koskaan Yhdysvalloissa ulkomaalaiselle pankille määrätty maksu. Toistaiseksi isoimman vastaavan summan on maksanut ranskalainen pankki BNP Paribas, joka joutui korvaamaan Yhdysvalloille sääntörikkomuksiaan 8,9 miljardilla dollarilla vuonna 2014.

Viime vuosikymmenen lopun finanssikriisi syntyi, koska asuntolainoja oli myönnetty vuosien ajan riskiasiakkaille.

STT-AFP, New York

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomen Pankki: Maailmantalouden kasvu kiihtyy maltilla

Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander
LKS 20160929 Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen Pankin Euro & talous -julkaisun tiedotustilaisuudessa Helsingissä 29. syyskuuta 2016. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen Pankin Euro ja talous -julkaisun tiedotustilaisuudessa Helsingissä eilen.

Maailmantalous kasvaa vain hieman nopeammin tulevina vuosina kuin nyt, ennustaa Suomen Pankki. Sen mukaan maailmantalous kasvaa runsaat kolme prosenttia seuraavien kahden vuoden aikana.

Maailmantalouden kasvu tukeutuu Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvun vahvaan jatkoon, mutta kasvua hidastaa tuottavuuden kohenemisen kankeus. Yhdysvaltojen talouskasvun odotetaan kiihtyvän ensi vuonna. Kiinassa sen sijaan kasvu jatkaa hallittua hidastumistaan.

Talousnäkymien ennustettavuuteen liittyy kuitenkin monia vaikeasti arvioitavia tekijöitä. Suomen Pankki huomauttaa, että maailmanlaajuisessa keskustelussa ovat pinnalla muun muassa maahanmuuttoon ja vapaakauppaan liittyvät kysymykset.

EKP sitoutunut hintavakauteen

Euroopassa kasvua vaimentaa Britannian EU-ero, mutta euroalueen talouden odotetaan kasvavan kohtuullista vauhtia. Britannian kansanäänestyksen tuloksen vaikutukset markkinoihin jäivät Suomen Pankin mukaan lyhytaikaisiksi valuuttakursseja lukuun ottamatta.

Suomen Pankki arvioi, että EKP on toimillaan osoittanut olevansa sitoutunut hintavakauteen. Suomen Pankin mukaan rahapolitiikalla on kyetty elvyttämään euroalueen taloutta, mutta yksinään siitä ei synny pitkäkestoista talouskasvua.

– Kaikkien talouspolitiikan tekijöiden on tarpeen pyrkiä ehkäisemään vaimean kasvun ja hitaan inflaation muodostumista pitkäaikaiseksi, pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo tiedotteessa.

Heta Hassinen

 

 

Nyt tulivat PT:n laskelmat: Näin 7 esimerkkiperheen ostovoimalle käy

Kuva: Getty Images

Palkansaajien tutkimuslaitos on julkaissut uudet laskelmat seitsemän esimerkkiperheen ostovoiman kehityksestä vuosina 2010–2015 ja ennustanut sitä vuosille 2016 ja 2017.

Laskelmissa on huomioitu muutokset verotuksessa, sotu-maksuissa, sosiaaliturvassa, asuntolainojen hoitokuluissa ja kotitalouskohtaisissa inflaatiovauhdeissa.

Aikavälillä 2010–2017 käytettävissä olevat reaalitulot kasvavat vähiten palkansaajaperheillä, 0–3 prosenttia, ja eniten eläkeläisperheellä, 13 prosenttia.

Niin sanottu kilpailukykysopimus jättää PT:n arvion mukaan ansiotason nousun ensi vuonna liukumien varaan, mutta samalla kaikkien esimerkkiperheiden verotus kevenee. Vuonna 2016 ostovoiman muutokset asettuvat välille -2,0 ja 1,6 prosenttia ja vuonna 2017 välille -1,5 ja 0,8 prosenttia.

PT:n laskelmissa on nojauduttu tilastotietojen lisäksi hallituksen budjettiesitykseen ja PT:n tuoreeseen talousennusteeseen vuosille 2016–2017. Niiden neljä palkansaajaperhettä edustavat sukupuolensa sekä ammatti- ja koulutusnimikkeidensä mukaisia mediaanituloisia. Mukana on lisäksi kaksi työtöntä yksinasujaa ja eläkeläispariskunta.

Kotitalouskohtaiset inflaatiovauhdit ovat tänä vuonna kaikilla selvästi aiempaa hitaampia, mutta ne kääntyvät melko tasaiseen nousuun ensi vuonna. Työttömillä yksinasujilla ne ovat kaikkein korkeimpia.

Hyvätuloisen pariskunnan, jonka vuoden 2016 kuukausipalkat ovat 7 006 ja 5 689 euroa, käytettävissä olevien tulojen nousu kiihtyy selvästi vuosina 2016–2017 sekä veronkevennysten että sosiaalivakuutusmaksujen muutosten ansiosta. Esimerkkiperheistä sen ostovoima paranee eniten ensi vuonna.

Toimihenkilöperheen (3 829 ja 3 180 euroa) ostovoima paranee tänä vuonna esimerkkiperheistä eniten mutta alenee ensi vuonna julkisen sektorin palkkojen laskiessa. Perheen reaalituloja heikentävät myös asuntolainan korkojen verovähennysoikeuden pieneneminen sekä omistusasumisen ja liikenteen kallistuminen.

Työntekijäperheen (2 453 ja 2 323 euroa) tulot kasvavat veronkevennysten ansiosta, mutta vuokrien nousu vie osan nimellistulon noususta.

Yksinhuoltajaperheen (2 097 euroa) tulokehitys vuosina 2010–2015 oli tulonsiirtojen kasvun ansiosta hyvin nousujohteista. Vuonna 2017 sen nimellistulot eivät muutu, mutta vuokrien nousu alentaa reaalituloja.

Työmarkkinatuella elävän työttömän ostovoimassa ei tapahdu suuria muutoksia vuosina 2016–2017. Asumistuki kompensoi vuokran nousua.

Ansiosidonnaisella päivärahalla (entinen kuukausipalkka 3 002 euroa) elävä työtön on ainoa esimerkkiperhe, jonka käytettävissä olevat nimellistulot alenevat vuonna 2016, ja hänen ostovoimansa heikkenee eniten. Vuonna 2017 hänen nimellistulonsa eivät muutu, mutta vuokrien nousun johdosta hänen reaalitulonsa laskee, edelleen eniten kaikista perheistä.

Eläkeläispariskunnan (2 043 euroa ja kansaneläke) ostovoiman kasvu oli vuosina 2010–2015 esimerkkiperheistä kaikkein nopeinta. Kasvu hidastuu tänä vuonna kääntyen laskuun ensi vuonna omistusasumisen ja liikenteen kallistumisen johdosta.

Talousennuste ennallaan

Palkansaajien tutkimuslaitos pitää arvionsa Suomen talouskasvusta ennallaan verrattuna kevään ennusteeseen. PT ennustaa, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia. Ensi vuonna kasvu vauhdittuu 1,3 prosenttiin.

PT arvioi, että vienti kasvaa ensi vuonna yli kolmen prosentin vauhtia. Suomen kokonaistuotantoa voimistavat muun muassa investointien kasvu ja kilpailukykysopimuksen alentamat työvoimakustannukset.

Samalla ansiotason nousu hidastuu ensi vuonna yhteen prosenttiin.

Keskustelua aiheesta