Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

PAU ilmoitti uusista lakoista – työnseisaukset koskevat postinjakelua, postinkäsittelyä, postinkuljetusta sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa

Lehtikuva

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut tänään uusista lakoista valtakunnansovittelijalle, työnantajaliitto Paltalle ja työnantajalle. PAU kertoo asiasta verkkosivuillaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Uudet lakot koskevat postinjakelua, -käsittelyä ja -kuljetusta sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa. Uudet lakot alkaisivat 25. marraskuuta heti vuorokauden alussa ja päättyisivät 8. joulukuuta kello 24.

Uuden lakon piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää. Työnseisaus ei koske sanomalehtien varhaisjakelua.

PAU sanoo verkkosivuillaan, että uusien lakkojen syynä on työehtosopimusneuvottelujen vauhdittaminen.

PAUn aiemmin ilmoittama postilakko on alkamassa huomenna aamukuudelta. Aiemmin ilmoitetun lakon on määrä kestää kaksi viikkoa, eli uudet lakot tulisivat voimaan heti aiemmin ilmoitettujen jatkoksi.

Huomenna alkava PAUn lakko varmistui, kun valtakunnansovittelijan johdolla käydyt neuvottelut päättyivät tuloksettomina viime torstaina. Osapuolten on määrä tavata seuraavan kerran keskiviikkona.

PAU ei ole hyväksynyt Postin päätöstä vaihtaa noin 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen. Posti on pitänyt kiinni vaihdoksesta.

PAU päätti uusista lakoista perjantaina

PAUn hallitus päätti uusista työtaistelutoimista perjantaina. Puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo STT:lle, että työriitalain mukaan lakkojen osalta on kahden viikon ilmoitusaika, joten uusista lakoista piti ilmoittaa viimeistään tänään.

– Tietysti täyttä varmuutta ei voi olla siitä, saadaanko neuvottelujen osalta lopputulos tulevan kahden viikon aikana. Sen takia uusista toimista piti ilmoittaa jo tässä kohdin.

Nieminen sanoo, että työnantajan tavoitteet heikentäisivät rajusti postilaisten palkkoja ja muita työsuhteen ehtoja. Hänen mukaansa näyttää siltä, että Postin hallitus on päättänyt jääräpäisesti viedä työsuhteen ehtojen heikennyksiä eteenpäin välittämättä seurauksista.

– Meidän tietysti pitää varautua siihen, että joudumme puolustautumaan pidemmällä työtaistelulla kuin kaksi viikkoa, Nieminen sanoo.

Työnantajapuolta edustavan Paltan mukaan ilmoitus uusista lakoista kertoo PAUn kyvyttömyydestä tunnustaa Postin vaikea tilanne paperisen kirjepostin määrän laskiessa voimakkaasti.

– Ilmeisesti PAU:lla ei ole aikomustakaan pyrkiä löytämään ratkaisua pitkittyneeseen kiistaan neuvottelupöydässä, vaan ratkaisun oletetaan löytyvän pakottamalla. Lakko ei ratkaise sitä ongelmaa, että seuraavina vuosina jaettavan postin määrän vähentyminen kiihtyy entisestään, sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

Aarton mukaan PAU on sanonut, että heille kävisi ainoastaan nykytilan säilyttäminen.

– Tällainen ratkaisu vaarantaisi Postin tulevaisuuden, Aarto sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE