Nyheter

PCF:s svenska distrikts höstmöte diskuterade diskriminering

Marianne Isaksson-Heimberg
Höstmötet hölls i Rajaniemi i Virdois.

Pensionstagarnas Centralförbunds PCF:s svenska distrikt höll under den gångna veckan sitt höstmöte och seminarium i Rajaniemi i Virdois. Platsen är anpassad till att det skall vara någorlunda lika lång väg för österbottningarna och nylänningarna.

ABL

 

 

Rajaniemi semester- och kursgård är en härlig plats att ha dessa sammankomster på. Men troligen var det sista gången för oss nu, då Rajaniemi av ekonomiska orsaker åtminstone i nuvarande regi med Pensionstagarnas Centralförbund som ägare, kommer att stängas senast den 31.3.2024. Ännu finns det möjligheter för medlemmar och andra att fira jul på traditionellt sätt i Rajaniemi. Ta tillfället i akt, ni som har sådana möjligheter.

PCFs svenska distrikts höstmöte och seminarium var givande och intressant.

Viktiga saker diskuterades såsom diskriminering på grund av rastillhörighet och språk.

Speciellt viktigt just nu, då vi blir allt mera beroende av inflyttade av olika nationaliteter för att klara av att det finns tillräckligt med personal inom vårdsektorn och inom flera andra branscher.

Seminariets arbetsgrupper arbetade med tre rubriker:

  1. Hur motverka rasdiskriminering?
  2. Hur motverka åldersdiskriminering?
  3. Hur påverka trovärdigt inom välfärdsområdet och hemkommunen?

En fjärde arbetsgrupp sysslade med att färdigställa ett förslag till utlåtande från höstmötet.

Före grupparbetena inleddes höll Marianne Laxén en inledning om diskriminering i allmänhet, om vad som står i lagar och överenskommelser och om arbetsgivares – också kommunens – skyldigheter, när det gäller diskriminering och jämlikt bemötande. Varje arbetsgivare som har fler än 30 anställda skall ha en likabehandlingsplan, som säger hur man skall gå tillväga i alla situationer för att råda bot på all slags diskriminering och ojämlikt bemötande.

Marianne Laxén: ”Vårt land har, liksom alla jämförbara länder, förbundit sig att förverkliga de mänskliga rättigheterna. Enligt finländsk lagstiftning bör myndigheter, skolor och arbetsgivare aktivt bedöma hur likabehandlingen förverkligas och arbeta för förbättringar.”

I den allmänna diskussionen efter Marianne Laxéns inledning konstaterades det att det bland befolkningen och i samhället över lag sedan gammalt finns mycket fördomar, inbygd, ingrodd och nedärvd rasdiskriminering, trots att vi inte använt den benämningen. Ett exempel på detta är inställningen till och behandlingen av zigenarna (som ju nu benämns romer) genom tiderna här i landet. Fattigdom har likaså alltid varit en orsak till diskriminering och ojämlikt bemötande både idag och i gången tid.

Marianne Isaksson-Heimberg

PCF:s svenska distrikt hade höstmöte i Virdois. Anita Spring från Borgå och Bo Isaksson och Harding Lindholm från Ekenäs i pausen. (Foto:Marianne Isaksson-Heimberg)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE