Politiikka

Pekka Puska uskoo esityksen 5,5 prosentista kaatuvan

Keskustan kansanedustaja Pekka Puska toteaa, että tänään julkistettu sopu alkoholilaista on käytännöllisesti katsoen sama sopu, jonka perussuomalaiset hylkäsivät kolme viikkoa sitten. Kyse oli siis siitä, että alkoholiprosentista olisi vapaat kädet äänestää. Nyt äänestykseen annettiin vapaat kädet eli omantunnonvapaus.

– Minulla on se käsitys, että vahvat oluet eivät mene läpi, koska niin suuri osa oppositiosta vastustaa vahvoja oluita kauppoihin. Salin enemmistö ei hyväksy prosenttia, Pekka Puska sanoo.

Puska sanoo myös, että keskustassa on huomattava määrä kansanedustajia, jotka äänestävät 5,5%:a vastaan ja heitä on myös kokoomuksessa. Hän muistuttaa vihreiden uuden puheenjohtajan, kansanedustaja Touko Aallonkin olleen julkisuudessa 5,5 %:a vastaan.

Käytännössä siis alkoholiprosentiksi olisi Puskan näkemyksen mukaan jäämässä 4,7% eli vahvat oluet ja limuviinat eivät tulisi myyntiin ruokakaupoissa ja kioskeissa.

– Prosentin korotus merkitsisi alkoholikulutukseen selvää nousua, siitä ne ongelmat tulisivat, Puska sanoo.

Vaikka hallitus esittäisi 5,5%:a, Puskan valistunut arvaus on, että jo sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta saliin tulee esitys 4,7%:sta. Sieltä ei siis löytyisi enemmistöä 5,5 %:n tukijoita.

Puska uskoo muutoin alkoholiuudistuksen läpimenoon, mutta 5,5%:a ei todennäköisesti mene läpi.

Tosin syksyllä alkoholiuudistuksesta saattaa olla tulossa jälleen melkoinen härdelli, vallankin jos alkaa varmistua, ettei prosenttimuutoksella ole läpimenon mahdollisuuksia. Nähtäväksi jää, antaako hallitus esitystä lainkaan.

Myös keskustan kansanedustaja Markus Lohi ennakoi, että jo sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää 4,7%:a.

– Minulla on sellainen tuntuma, että näin on. En osaa arvella, miten sali tulee kokonaisuudessaan äänestämään prosentin osalta. Minusta on tärkeää, että kompromissiin sisältyy se, että jokainen edustaja voi äänestää prosentin osalta mitä haluaa. Tähän aidosti joutuu koko eduskunta ottamaan kantaa ja kantamaan vastuun myös lopputuloksesta, Markus Lohi sanoo.

Hän lisää, että jos salin enemmistö kannattaa 4,7%:a siihen on tyytyminen.

– Yhtä lailla on tyytyminen 5,5%:iin, vaikka itse olisi eri mieltä, Lohi lisää.

Hän itse on 4,7 prosentin kannalta. Lohi sanoo, että lausunnot ovat tyrmäävät 5,5 %:n osalta ja alkoholiprosentin nosto lisäisi kustannuksia ja haittoja.

Uutiseen lisätty Markus Lohen lausunnot kello 17.31.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat