Politiikka
24.2.2025 14:49 ・ Päivitetty: 24.2.2025 14:49
”Pelkkää palkansaajien petkuttamista” – SDP:stä karu palaute hallituksen hankkeesta
Henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä muutetaan niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy. Lausuntokierros lakimuutoksesta on käynnistynyt.
SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm sanoo, että lausuntokierrokselle lähetetty ”potkulaki” heikentäisi työntekijöiden asemaa työelämässä.
Samaan aikaan, kun Suomessa on huutava pula työpaikoista, Orpon oikeistohallitus heikentää jälleen kerran työntekijöiden turvaa, Malm näkee tylyttää tiedotteessaan
Malm tuomitsee maanantaina lausuntokierrokselle lähetetyn esitysluonnoksen kovin sanoin.
Hän sanoo, että lakiluonnoksen ajatuksena on poistaa irtisanomisperusteista ”painava syy”, mikä käytännössä helpottaa työntekijän irtisanomista. Jatkossa irtisanomiseen riittäisi pelkkä ”asiallinen syy”.
– Käytännössä työntekijä voitaisiin siis irtisanoa mielivaltaisesti, sillä painavan syyn sijaan riittäisi pelkkä syy, Malm näkee.
Malm katsoo, että työntekijän irtisanomiseen riittäisi jatkossa mikä tahansa vähäinen rike, kunhan se ei ole syrjivä ja yksittäinen myöhästyminen, pieni laiminlyönti tai lievä tehottomuus olisivat asiallisia syitä, vaikka ne eivät painavia syitä.
– Orpon hallitus heikentää työntekijän asemaa antamatta mitään tilalle. Koko hallituksen ohjelma on alusta loppuun pelkkää palkansaajien petkuttamista, ja apupuolue-perussuomalaiset kuittaa hymyssä suin nämäkin heikennykset, Malm päättää tiedotteensa.
TYÖRYHMÄN erimielisen mietinnön mukaan jatkossa edellytettäisiin, että irtisanomisen taustalla oleva syy on asiallinen.
Vaatimus syyn asiallisuudesta tarkoittaisi, että työnantajalla täytyisi olla irtisanomiselle työntekijän moitittavaan käyttäytymiseen tai puutteelliseen työsuoritukseen liittyvä peruste. Minkä tahansa moitittavan käytöksen tai puutteellisen työsuorituksen ei katsottaisi riittävän irtisanomisperusteeksi.
Keskeistä olisi sen arvioiminen, voidaanko työnantajalta kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista irtisanomisaikaa pidempään.
Kuten ennenkin, työnantajan tulisi huomioida myös muut työnantajan ja työntekijän velvollisuudet sekä kielletyt irtisanomisperusteet. Mielivaltaisella tai vähäisellä perusteella työsopimusta ei saisi edelleenkään irtisanoa, työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa sanotaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.