Politiikka

”Pelkosen ongelmaan on halpa ratkaisu” – nyt kuumentavat tunteita eläinlääkärimaksut

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä oudoksuu kokoomuksen kansanedustajan Jaana Pelkosen eilistä blogikirjoitusten eläinlääkärimaksuista. Pelkosen mukaan eläinlääkärimaksut ovat viidessä vuodessa lähes kaksinkertaistuneet.

– Tämä väite ei pidä paikkaansa. Ei edes pääkaupunkiseudulla, jossa Pelkosen edustama puolue kokoomus on saanut haluamansa ja markkinatalous määrittelee, mitä eläinlääkäripalvelut maksavat.

Kärnä laskee, että toisaalta niissä kunnissa, joissa eläinlääkäripalveluita ei ole ulkoistettu, voidaan niitä hankkia selvästi Helsinkiä edullisempaan hintaan.

– Pelkonen siis vaatii ennen kaikkea oman puolueensa politiikan uudistamista, hän sivaltaa.

Kärnä muistuttaa, että Pelkosen ongelmaan on olemassa helppo ja halpa ratkaisu: kunnaneläinlääkärijärjestelmän säilyttäminen.

– Kunnaneläinlääkärit tarjoavat yhteiskunnan subventoimia peruseläinlääkintäpalveluita.

Tätä hinnoille voi tapahtua, jos luotamme ainoastaan yksityisiin palveluntarjoajiin.

Keskustan kansanedustaja vaatii, että kunnaneläinlääkärijärjestelmän mahdollistama palvelutaso on säilytettävä myös sote- ja maakuntauudistuksen myllerryksessä. Järjestelmän säilyttäminen turvaa hänen mukaansa samalla ympärivuorokautisen hätäpäivystyksen säilyttämisen kaikille eläinlajeille.

– Eläinlääkärit ovat kiinteä osa terveydenhuoltoa, eivätkä siitä irrallinen elementti. Noin 60% ihmisille tauteja aiheuttavista patogeenisistä bakteereista on eläinperäisiä. Ilman toimivaa ja kohtuuhintaista eläinlääkintähuoltoa on varmaa, että ihmisiin tarttuvat eläinperäiset taudit tulevat lisääntymään. Siksi on välttämätöntä, että kunnaneläinlääkärijärjestelmä säilytetään kiinteänä osana terveydenhuoltoa nyt ja tulevaisuudessa, Kärnä perustelee.

Hän toivoo, että ”Pelkosen herääminen todellisuuteen olisi viesti laajemmastakin heräämisestä kokoomuksen sisällä”.

– Julkisten ja yksityisten terveyspalveluiden tulee tukea toisiaan, mutta yksityiselle puolelle ei voida antaa yliotetta. Pelkosenkin huomaama palveluiden kallistuminen osoittaa, mitä hinnoille voi tapahtua, jos luotamme ainoastaan yksityisiin palveluntarjoajiin. Tämä on otettava huomioon, kun sote-uudistuksen valinnanvapaudesta aikanaan päätetään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat