Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pentti Arajärvi: “Perustulon myötä ihmiset jakautuisivat entistä enemmän a- ja b- luokan kansalaisiksi”

Pentti Arajärven vanhemmat ja suku olivat oikeistolaisia. Hän liittyi demareihin älyllisin perustein vuonna 1970 tutustuttuaan eri puolueohjelmiin.

Tohtori ja oikeustieteen professori Pentti Arajärvi arvioi, että perustulon myötä ihmiset jakautuisivat entistä enemmän a- ja b- luokan kansalaisiksi. Perustulolla elävät voisi unohtaa, koska heillähän olisi toimeentulo.

— Se perustulon taso, mikä voitaisiin realistisesti tarjota, ei merkitsisi nykyisin vähimmäisetuuksien varassa eläville oikein mitään, Arajärvi tähdentää.

Arajärvellä on vahva oikeudentaju ja hän on pohtinut paljon perustuloon liittyviä kysymyksiä. Hän käsitteli väitöskirjassaankin toimeentuloturvan oikeellisuutta.

Perustulo ei itsessään ratkaise ongelmia.

Arajärven mukaan perustulokokeilun kansantaloudellinen kokonaisvaikutus jäisi siinä lähes kokonaan saamatta. Kokeilussa rahoitusta on saatavilla ulkopuolisilta. Jos perustuloa maksettaisiin kaikille, ei olisi ketään ulkopuolista, joka voisi sitä rahoittaa.

— Perustulo vaikuttaisi ajan myötä myös ansiosidonnaiseen turvaan, Arajärvi toteaa.

Arajärven mukaan perustulo olisi erityisen haitallinen esimerkiksi maahanmuuttajanaisille, koska he jäisivät entistä helpommin kotiin. Opintotukikin olisi ”ikuinen”. Perustulo ei itsessään ratkaise ongelmia. Olisi syytä pohtia toteuttamisen ehtoja ja edellytyksiä. Sen sijaan lapsilisä on Arajärven mukaan etuus, joka kuuluu kaikille.

Lisää aiheesta

— Lapsilisä ei ole toimeentuloetuus, vaan kustannusten korvaus, hän linjaa.

Lue lisää Pentti Arajärven ajatuksista torstain 4.elokuuta Demokraatista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE