Politiikka
30.3.2016 09:44 ・ Päivitetty: 30.3.2016 09:45
Perustulokokeilun esitys: 550 euroa kuussa – kokeilusta konsteja ihmisystävällisempään järjestelmään
Perustulokokeilua selvittänyt työryhmä esittää perustulokokeilun malliksi osittaista perustuloa, jonka suuruus olisi 550 euroa kuukaudessa. Mallissa perustulon päälle rakentuu erilaisia syyperusteisia etuuksia, jotka ottavat huomioon alueittain erilaiset tuen tarpeet. Esimerkiksi asumistuki huomioi paikkakuntakohtaiset erot asumisen kustannuksissa.
– Perustulo ei ole mikään ihmevempain, joka ratkaisee kaikki ongelmat, muistutti Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja Olli Kangas perustulokokeilua suunnitelleen työryhmän raportin luovutustilaisuudessa.
Perustulon tavoitteena olisi yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää ja kannustaa työn tekemiseen. Työryhmän mukaan perustulo ratkaisisi väliinputoamis- ja byrokratiaongelmia, mutta se ei yksin riitä ratkaisemaan kaikkia kannustinongelmia. Kannustinongelmien poistaminen vaatii työryhmän mukaan useiden eri sosiaali- ja veropolitiikan osien uudistamista.
Perustulokokeilua esitetään toteutettavaksi satunnaisella valtakunnallisella otannalla sekä tietyillä alueilla. Otosta valitessa lähtökohtana on koko aikuisikäinen väestö eläkeläisiä lukuun ottamatta. Kokeilun rajallisen budjetin vuoksi kohderyhmää voidaan rajata enemmänkin. Raportin mukaan kokeilubudjetti mahdollistaisi noin 1500 henkilön laajuisen kokeilun, mutta mikäli sosiaalietuuksia voidaan käyttää kokeilussa, otantaa pystytään laajentamaan useilla tuhansilla.
Raportin vastaanottanut sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että perustulon jatko riippuu siitä, mitä kokeilun tulokset kertovat.
– Olen aivan vakuuttunut, että löydämme tämän kautta keinoja ja mahdollisuuksia siihen, että meidän järjestelmää pystytään selkiyttämään ja siitä pystytään tekemään ihmisystävällisempi, Mäntylä arvioi.
Perustulokokeilu toteutettaisiin vuosina 2017 ja 2018. Nyt Mäntylälle luovutettiin alustava esitys perustulokokeilusta. Lopullinen ehdotus on määrä antaa marraskuussa.
Lisää aiheesta
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.