Kolumnit

Pentti Salmi: Tuleva supertähti Lauri Markkanen näytti mallia, kun Susijengi oli jo hirressä

Ei kahtakaan sanaa: suomalaisen koripalloilun suurlupauksesta Lauri Markkasesta on kasvamassa maailmanluokan tähtipelaaja.

Tämä 20-vuotias ja 213-senttinen entisen maajoukkuesentterin Pekka Markkasen poika antoi sunnuntain Puola-ottelussa hienoimman näyttönsä taidoistaan juuri silloin, kun Suomi oli jo hirressä.

Susijengin alkupeli oli jouhevaa, liikkuvaa ja viihdyttävää. Sitten tuli takalukko, peli pysähtyi, jähmettyi väkinäiseksi ja 14 pisteen johto menetettiin. Runsas minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymisestä Suomi oli tappiolla peräti yhdeksän pistettä.

Käytännössä siis jo toivottomassa tilanteessa. Mutta sitten alkoi koko joukkueen ryhtiliike ja se huipentui hetkeen, jolloin pelikello näytti aikaa 39.52. Silloin näet Lauri Markkanen iski mahtavalla donkilla pelin tasoihin ja jatkoajalle.

Ja mitä ennen sitä alaspäin lyöntiä tapahtui, niin juuri se kertoi, mistä puusta Lauri on tehty.

Kun vielä Markkasen heittopelissä on juuri sitä käden pehmeyttä ja balanssia, niin tulevan supertähden ainekset ovat koossa.

Kas näin: Puolalla oli pallonhallinta, Susijengi puolusti. Puolan pelintekijät pyörittivät peliä, mutta Lauri osoitti mahtavan pelinlukutaitonsa, katkaisi Lukasz Koszarekin syötön poikki, ampautui täyteen vauhtiin läpi koko kentän ja lämmäsi donkkinsa. Tuossa ajossa Lauri myös näytti räjähtävän nopeutensa, hyvän kuljetustaitonsa ja ennen kaikkea pallonsuojauskykynsä käyttämällä vasenta kättään ja täten sulkien pois iholla roikkuvan vastustajan pallonriistomahdollisuuden.

Kun vielä Markkasen heittopelissä on juuri sitä käden pehmeyttä ja balanssia, niin tulevan supertähden ainekset ovat koossa. Jo nyt nähtyjen tekojen seurauksena susifanituotekaupasta ovat loppuneet Markkasen pelipaidat.

Sinällään koriksen EM-kisat Helsingissä ovat nostaneet ennen näkemättömän buumin. Katsojaryntäys on ollut uskomaton ja sen väen osallistuminen sekä sitoutuminen tapahtumiin vertaansa vailla.

Lajin fanitus on siis huipussaan. Sen vaaliminen on myös tärkeää, koska kannattajoukkojen pimeämpi puoli, huliganismi, piilee aina salakavalana kintereillä. Kolmisenkymmentä vuotta sitten tanskalaiset toivat jalkapalloon huligaanien tilalle ruligaanit ja suomalaiskoriksen fanit ovat onneksi juuri juuttien jäljillä.

Suomella on nyt siis kaksi jatkoaikavoittoa ja yksi viimeisestä heitosta kiinni ollut tappio. Eli on mennyt odotuksia paremmin. Markkasen lisäksi toinen tähtipelaajamme Petteri Koponen on odotetusti parantanut peli peliltä.

Jos taas puhutaan ennakko-odotuksista pelaajien suhteen, niin somessa lähes kuolemantuomion ennen kisoja saanut Mikko Koivisto on näyttänyt haukkujilleen pitkää nenää; kolmosten onnistumiset peräti 75,0 % . Kun taas Junnu Lee on puolestaan alisuorittanut, kakkosten tarkkuus vain 23,5 %.

Kun nyt on siis lajilla imua, niin voi vain muistella mitä Hesarin silloinen urheilupäällikkö Ari Pusa kirjoitteli muutama vuosi sitten. Hän teilasi koko koripalloilun Suomessa auringonlaskun urheiluksi, näivettyväksi lajiksi ilman minkäänlaista tulevaisuutta.

Tällä hetkellä tuntuu, ettei tulevaisuuskuvan maalaaminen mennyt ihan putkeen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat