Mielipiteet

Perhepäivähoitajat pakkoyrittäjiksi?

Perhepäivähoitajat ovat siirtyneet työaikalainsäädännön piiriin. Muutos oli hyvä, koska myös perhepäivähoitajien jaksamista ja työhyvinvointia edistetään. Tilanne on kuitenkin muodostunut hyvin problemaattiseksi varahoidon osalta – jos kunnallisessa perhepäivähoidossa työskentelevä pitää hänelle kuuluvat vapaat, lapset käyvät välillä päiväkodissa. Toisaalta jos perhepäivähoitajat lähtevät seteliyrittäjiksi, tavoite panostaa työhyvinvointiin on vaarassa murentua.

Pakotettuna tällaista siirtymistä yksityisiksi palveluseteliyrittäjiksi voi kutsua pakkoyrittäjyydeksi, koska työ on muutoin samaa kuin ollessa palkansaaja, mutta yrittäjä kantaa itse vastuun sosiaaliturvasta, työterveydestä ja talousasioista. Käytännössä jatkossa perhepäivähoitajat sairastaisivat ns. omalla vastuulla ilman korvauksia, samoin käy lomien. Lisäksi työaikaa, ja siten ylitöitäkään ei ole määritelty vaan toimeentulo kertyy vain saaduista seteleistä ja muusta tuesta. Eläkettä kerrytetään huolehtimalla itse YEL-vakuutuksesta.

Rovaniemellä perhepäivähoitajia ei ole paljon, mutta perhepäivähoito on tärkeä hoitomuoto niille perheille, jotka ovat siihen päätyneet. Heille, joiden mielestä perhepäivähoito on paras ratkaisu heidän lapselleen ja elämäntilanteelleen. Siksi on tärkeää, että myös perhepäivähoitajien työssäjaksaminen ja tuki ovat kunnossa.

Nyt onkin ensiarvoisen tärkeää miettiä erilaisia vaihtoehtoja perhepäivähoitajille. On sanomattakin selvää, että jollekin yrittäjäksi ryhtyminen voi olla toimiva ratkaisu, mutta toimintamallin pitäisi olla joustava, jottei ketään olisi siihen pakotettu. Lisäksi mahdollisessa siirtymässä on annetta riittävästi koulutusta ja tukipalveluita.

Kirjoittaja on SDP:n valtuutettu Rovaniemellä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat