Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Perussuomalaiset pelaa rasismin kanssa kaksilla korteilla” – Tutkija: Puolue on haluton puuttumaan jäsentensä tekemisiin

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen istuu leivättömän pöydän ääreen keskiviikkona syytettynä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaiset pelaa rasismin kanssa kaksilla korteilla, arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun eduskuntatutkimuksen laitokselta. Railon mukaan perussuomalaiset pyrkii virallisissa sitoumuksissa antamaan kuvan hallituskelpoisuudesta, mutta puolueessa ei haluta puuttua jäsenten maahanmuuttajavihamielisiin kirjoituksiin tai sanomisiin.

Keskiviikkona Keski-Suomen käräjillä aletaan puida kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hakkarainen kirjoitti heinäkuussa Nizzan terrori-iskun jälkeen Facebook-sivulleen, että “kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja”.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan ryhmä ottaa kantaa Hakkaraisen kirjoitteluun vasta lainvoimaisen ratkaisun jälkeen.

Kannanotto venynee pitkälle, koska käräjävaiheen jälkeen juttu voi edetä hovioikeuteen.
Terho ei näe ongelmana, että ryhmä saattaa ruotia kirjoitusta esimerkiksi yli vuoden päästä sen kirjoittamisesta.

– Kyllä merkittävä tekijä rankaisemispäätöksessä on se, onko rikottu lakia vai ei. Sitten tiedämme, kuinka vakavasta asiasta on kysymys, Terho sanoo.

Railo pitää eduskuntaryhmän halua katsoa oikeudenkäynti loppuun osin perusteltuna. Hänen mukaansa päätös on kuitenkin myös osa jatkumoa, jossa puolue on ollut haluton puuttumaan jäsenten tekemisiin.

Esimerkeiksi hän nostaa puolueen toiminnan, kun kansanedustaja Olli Immonen poseerasi samassa valokuvassa uusnatsien kanssa ja nykyinen euroedustaja Jussi Halla-aho sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Immonen erosi itse ryhmästä kahdeksi kuukaudeksi eikä saanut muuta rangaistusta. Halla-aho erosi hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Puolueista ainoastaan perussuomalaiset ei vaatinut eroa.

Lisää aiheesta

“Ei rasistisia ulostuloja”

STT ei ole tavoittanut puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloa kommentoimaan, voiko kiihottamisesta kansanryhmää vastaan syytetty henkilö olla puolueen listoilla kuntavaaleissa. Lokakuussa Terho kertoi, että puolueen kuntavaaliehdokkaat ovat sitoutuneet arvokkaaseen käytökseen.

– Käsittääkseni se sisältää myös sen, että ei tee mitään rasistisia toimia tai ulostuloja. Lisäksi olemme jo allekirjoittaneet rasisminvastaisen julistuksen, kuten muutkin puolueet täällä (eduskunnassa).

Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on valittu puolueen ehdokkaaksi Oulussa, ja häntä syytetään ensi viikolla käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kuntavaalikysymys voi koskea myös Hakkaraista ja tamperelaista varavaltuutettua Terhi Kiemunkia. Kumpikaan ei ole tiettävästi kertonut aikeista asettua ehdolle.

Kiemunki sai Pirkanmaan käräjiltä tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja on kertonut vievänsä jutun hoviin. Hakkarainen on valtuutettu Viitasaarella.

“Linjaa terävöitettävä”

Railon mukaan perussuomalaisten pitää terävöittää kunnallisvaaleissa linjaa siitä, kuinka jäsenten tekemisiin puututaan.

– Mielestäni vähintäänkään tuomion saaneet henkilöt eivät voi olla ehdolla. Kyseenalaista on se, voiko syytteessäkään oleva henkilö olla ehdolla. Muuten voi kysyä, mitä hyötyä tällaisista allekirjoitetuista sitoumuksista tai julistuksista on.

Mikko Gustafsson

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE