Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti Vornasen, joka aikoo perustaa oman eduskuntaryhmän

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on päättänyt erottaa kansanedustaja Timo Vornasen ryhmästä luottamuspulan vuoksi. Eduskuntaryhmä päätti asiasta kokouksessaan torstaina iltapäivällä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myös eduskuntaryhmän työvaliokunta oli aiemmin esittänyt, että Vornanen erotetaan ryhmästä.

-  Tämä viikko sitten tapahtunut välikohtaus on järkyttänyt ryhmäämme. Vornasen käytöstä ei voi näiden tietojen valossa puolustaa tai pitää hyväksyttävänä, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra piti luonnollisena, että Vornasen toiminta on johtanut luottamuspulaan eduskuntaryhmässä.

-  Mikäli perussuomalaisten kansanedustaja kulkee päihtyneenä aseen kanssa Helsingissä ravintolassa ja ampuu sillä, niin siinä on riittävästi luottamuspulaa, Purra sanoi.

PURRA sanoi myös, että mahdollinen puolueesta erottaminen on oma erillinen prosessinsa.

-  Sitä käsitellään aikanaan. Ja jäsenyysprosessi ja mahdollinen erottamisprosessi, se määräytyy paitsi yhdistyslain niin puolueen omien sääntöjen mukaisesti, Purra sanoi. Hän ei halunnut valottaa Vornasen mahdollista erottamista käsittelevän perussuomalaisten puoluehallituksen kokousaikataulua.

-  Puoluehallituksen kokousten aikataulu ei ole julkinen, mutta lienee selvää, että tulevassa kokouksessa me tätä käsittelemme. Jo lain mukaan ja omien sääntöjemme mukaan siihen liittyy erillinen prosessi, jossa henkilöä kuullaan, Purra sanoi.

Mäkelä ei halunnut kommentoida Vornasen Facebook-kommenttia, jossa Vornanen kritisoi muun muassa sisäministeri Mari Rantasta (ps.) hänen toimintansa tuomitsemisesta ennen kuin asiaa on käsitelty tuomioistuimessa tai edes sen esitutkinta on valmistunut.

-  Emme ota kantaa juridiikkaan vaan politiikkaan. Vornanen voi päivittää Facebookiin mitä hyväksi katsoo, Mäkelä sanoi.

MÄKELÄN mukaan Vornanen oli etäyhteydellä yhteydessä perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokoukseen. Mäkelä ei suostunut luonnehtimaan tarkemmin ryhmässä käytyä keskustelua.

-  En käy avaamaan luottamuksellisia keskusteluja. Meillä on hyvin luottamuksellinen keskustelukulttuuri eduskuntaryhmässä, ja siellä voi esittää kaikenlaisia kysymyksiä ja näkemyksiä ja kaikkia kuunnellaan, Mäkelä sanoi.

Myöhemmin Mäkelä kuitenkin sanoi, ettei eduskuntaryhmän keskustelussa ilmennyt erimielisyyttä Vornasen tapauksesta.

-  Ei siellä mitään erimielisyyttä asiasta ollut, siitä vain keskusteltiin ja haluttiin tietoa.

Mäkelä ei pitänyt tarpeellisena, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä antaisi kansanedustajille jonkinlaista ohjeistusta aseiden käsittelystä.

-  Mielestäni sellaiselle ei ole mitään tarvetta. Tämä oli hyvin poikkeuksellinen yksittäinen tapaus, joka jää varmaan Suomen poliittiseen historiaan. Näkisin tämän hyvin ainutlaatuisena tapauksena, Mäkelä sanoi.

“Ei vaikuta hallitusyhteistyöhön”

Mäkelältä kysyttiin myös Vornasen valiokuntapaikkojen tulevaisuudesta.

-  Tämä on sellainen asia, joka jää nähtäväksi ja käsiteltäväksi. Valiokuntapaikathan kuuluvat eduskuntaryhmälle, ja sääntöjen mukaan edustaja, joka eroaa tai tulee erotetuksi ryhmästä, on niistä velvollinen luopumaan. Tämä keskustelu tullaan käymään jatkossa, siitä ei ole mitään valmista sapluunaa olemassa, Mäkelä vastasi.

MÄKELÄLTÄ kysyttiin myös, olisiko mahdollista, että Vornanen palaisi perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäseneksi jossain vaiheessa.

-  Sillä on turha lähteä tässä kohtaa spekuloimaan. Ryhmäpäätös oli selvä erottaminen, Mäkelä sanoi.

Mäkelä ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö Vornasen pyytää eroa koko eduskunnasta.

-  Se on hänen asiansa. Jos rikosprosessi johtaa johonkin, niin siihen ehkä palataan, mutta tässä kohtaa se on täysin hänen asiansa, Mäkelä sanoi.

Purra ja Mäkelä eivät tiedotustilaisuudessa nähneet minkäänlaisia yhtymäkohtia Vornasen toiminnan ja perussuomalaisten kovana pidetyn retoriikan välillä.

-  Tämä asia on yksittäisen henkilön tekoa. Tämä ei liity puolueeseen tai sen politiikkaan, Mäkelä sanoi.

Purra ei usko, että Vornasen tapaus vaikuttaa mitenkään pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen keskinäiseen yhteistyöhön. Purran mukaan asiaa käsiteltiin torstaiaamuna hallituspuolueiden puheenjohtajien nelikossa. Mäkelän mukaan asiasta on käyty keskustelua myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien kesken.

“Ei julkisuuteen epävarmoilla tiedoilla”

PERUSSUOMALAISIA on kritisoitu tiedottamisen hitaudesta Vornasen tapauksessa, kun puolue ei tiedottanut asiasta lainkaan ennen kuin Seiska-lehti kertoi tapauksesta perjantaina illalla. Puheenjohtaja Purra oli saanut tiedon tapauksesta jo perjantaina aamulla.

Purralta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, olisiko puolue lainkaan tiedottanut tapahtuneesta, jos Seiska ei olisi kertonut tapahtuneesta.

Purra perusteli tiedotuksen verkkaisuutta sillä, että puolue ei voinut lähteä julkisuuteen epävarmoilla tiedoilla.

-  Epävarmoja tietoja, jotka liittyvät näin vakavaan tilanteeseen, me emme voi tuoda julki, Purra sanoi.

Mäkelän mukaan eduskuntaryhmä ei lähtenyt tiedottamaan tapauksesta ennen viranomaisten tiedottamista.

-  Emme lähde kommentoimaan huhupuheita omasta aloitteestamme julkisuuteen, Mäkelä sanoi.

Vornanen oli osallisena ampumavälikohtauksessa ravintolan edustalla Helsingissä viime viikon torstain ja perjantain välisenä yönä. Hänen epäillään uhanneen aseella kahta ihmistä ja ampuneen sen jälkeen maahan.

TIMO Vornanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä. Hän on parhaillaan kahden viikon sairauslomalla.

Vornanen ilmoitti erottamisuutisen jälkeen, että hän aikoo perustaa oman eduskuntaryhmän.

Vornanen sanoi STT:lle lähettämässään tiedotteessa katsovansa, että hänen eduskunnasta eroamiselleen tai erottamiselleen ei ole olemassa juridista perustetta. Vornanen perustelee asiaa sillä, että esitutkinta on yhä keskeneräinen eikä tapauksesta ole lainvoimaista tuomioistuimen päätöstä.

Vornanen sanoo aikovansa pyytää itse eroa, mikäli perusteet tuomioistuimen lainvoimaisen päätöksen jälkeen ilmenevät.

Tiedotteessaan Vornanen sanoo haluavansa pyytää mitä nöyrimmin anteeksi äänestäjiltään heille aiheuttamaansa mielipahaa ja tilanteen luomaa epätietoisuutta.

-  Syntyneen mainehaitan vuoksi haluan esittää vilpittömän anteeksipyyntöni perussuomalaiselle puolueelle, kansanedustajille sekä koko kansanedustajalaitokselle, Vornanen sanoo.

VORNANEN vetoaa esitutkinnan keskeneräisyyteen ja sanoo, ettei sen takia voi julkisesti kommentoida asiaa, vaikka mieli kovasti tekisi.

-  Median edustajille haluan vielä korostuneesti pahoitella tätä tiedottamiseni vähäisyyttä, toivon kuitenkin ymmärrystänne tässä tilanteessa. Esitutkinnan ollessa keskeneräinen, en voi asianmukaisen poliisitutkinnan turvaamiseksi avata teille tätä asiaa tämän enempää. Tiedottamisen linjan peruste on minusta riippumaton force majeure -syy, johon en voi vaikuttaa, Vornanen selvittää.

Tiedotteessaan Vornanen lupaa vastata median kysymyksiin sitten kun esitutkinta on valmis.

-  Media ja median edustajat tekevät päivittäin yhteiskunnallisesti arvokasta työtä, ja haluaisin olla tässäkin tapauksessa työtänne tukemassa. Kun esitutkintamateriaali tulee julkiseksi, niin lupaan olla käytettävissänne ja avata tätä asiaa laajasti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE