Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perustuslakivaliokunta: Itäraja mahdollista sulkea tietyin edellytyksin kokonaan

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Perustuslakivaliokunnan lausunto rajavartiolain muuttamisesta on valmistunut.

Demokraatti

Demokraatti

Rajavartiolaissa ehdotetaan säädettäväksi, että valtioneuvosto voi päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä Suomen valtakunnanrajalla yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan.

Näin ollen esimerkiksi itäraja olisi mahdollista sulkea poikkeuksellisessa tilanteessa.

Tämä voitaisiin tehdä, jos se on välttämätöntä poikkeuksellisen suuresta maahantulijoiden määrästä lyhyessä ajassa tai vieraan valtion vaikutuksesta tapahtuvasta maahantulosta yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.

Perustuslakivaliokunta totesi tänään lausunnossaan, että näin voidaan säätää tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Hakemista ei saa keskittää enempää kuin on välttämätöntä maahantulosta yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.

Valiokunta toteaa myös, että valtioneuvosto on sidottu kansallisen lainsäädännön lisäksi myös Suomea sitoviin kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiin. Keskittämisen jälkeenkin Suomessa on säilyttävä aito ja tehokas mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan lisäksi säädettäväksi muun muassa velvollisuudesta luovuttaa omaisuutta Rajavartiolaitoksen käyttöön ja suorittaa Rajavartiolaitoksen hyväksi tiettyjä palveluja sekä rajaesteen rakentamista koskevasta valituskiellosta. Nämä säännökset eivät valiokunnan mukaan ole kaikilta osin perustuslain mukaisia, ja niitä on välttämättä muutettava.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoon liittyy edustajien Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Bella Forsgrén ja Anna Kontula (vas.) eriävä mielipide.

He toteavat muun muassa, että Rrajan täyssulun mahdollistavalle tulkinnalle ei ole esitetty valiokunnan lausunnossa riittäviä perusteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE